Latviešu spēlfilma ''Nevajadzīgie cilvēki'' gāž kalnus Lietuvā

2. mar 2010. 21:44

Nevajadzīgo cilvēku” režisors Māris Martinsons ir latvietis, kas jau septiņpadsmit gadus dzīvo Lietuvā. Latvijā viņš pazīstams pēc savulaik LTV7 demonstrētā asa sižeta seriāla ”Anastasia”, tostarp viņš ir arī grupas Jumprava videoklipa ”Šis ir mans auto” režisors.

Jaunā kinolente Lietuvas kinoteātros guvusi necerēti labus panākumus. Kopš filmas pirmizrādes divu nedēļu laikā ieņemot 500 000 Lietuvas litu (apm. 100 000 latu). Lietuvas masu mediji to jau paspējuši nodēvēt par Lietuvas kino atdzimšanu. Un tas viss pateicoties latviešu režisoram, kurš teju vai katru dienu kopš filmas pirmizrādes sniedz neskaitāmas intervijas Lietuvas plašsaziņas līdzekļos.

”Nevajadzīgie cilvēki” stāsta par sociāli aktuālām problēmām Lietuvā un ārpus tās robežām. Filmas pamatā - emigrācija, labākas dzīves meklējumi, adopcija un aprūpe, tās sižets balstīts uz psihologu radītu teoriju par sešiem soļiem (six degrees of separation), kas atklāj, cik maza tomēr ir pasaule, kurā dzīvojam. Sešu soļu teorija balstās uz cilvēku savstarpējo pazīšanās ķēdi – mūs no cilvēkiem, kurus pazīstam, šķir viens solis, savukārt no tiem, kurus mēs paši nepazīstam, bet, kurus pazīst kāds no mūsu paziņām, šķir divi soļi, tādējādi veidojas sešu soļu attālums starp jebkuru cilvēku pasaulē.

Jaunā filma Lietuvā tiek uzskatīta par vietējās kino industrijas revolūciju - tā ir pirmā filma Lietuvā, kas producēta par privātiem līdzekļiem. Zīmīgi, ka nesaņēmusi finansiālu atbalstu no valsts institūcijām, filma uz kino ekrāniem nonākusi daudz ātrāk, kā tā būtu skatāma, ja naudu filmai būtu piešķīrusi valsts. Ažiotāža par filmas pirmizrādi Lietuvā bija ne mazāka kā Holivudas kases grāfējiem, pirmizrādi Viļņā noskatījās vairāk kā 700 skatītāji un daļa pat bija spiesta sēdēt uz kāpnēm. Atzinīgus vārdus par filmu izteica ari Latvijas vēstnieks Lietuvā Hardijs Baumanis un novēlēja filmai panākumus arī Latvijā.

Mūziku filmai komponējis Lietuvas roka leģenda Andrius Mamontovas, kurš Latvijas auditorijai plašāk pazīstams kā viens no 2006. gada Eirovīzijas fināla dziesmas ”We are the winners of Eurovision” autoriem.

Filmas producenti sola, ka filma ”Nevajadzīgie cilvēki” tiks demonstrēta arī Latvijā, Īrijā un Lielbritānijā un šobrīd jau norit sarunas ar potenciālajiem filmas izplatītājiem

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (2)

Dzēsts profils 2. mar 2010. 21:57

Malacīši:)

Dzēsts profils 2. mar 2010. 21:55

Lietuvā pagaidām tikai sākas tas, kas mums bruka kā kāršu namiņs, uz maija mēnesi daudz interesanta dzirdēsiet

Autorizācija

Ienākt