apelsīni

20. aug 2010. 14:04

Apelsīnu dzimtene ir Indija un Dienvidaustrumāzija. Eiropā šie augļi tika ievesti 15.gs. Kāda versija apgalvo, ka šis citrusauglis tika atvests 1429. gadā pēc Vasko de Gamas ceļojuma uz Indiju. Krievijā apelsīnus sāka audzēt Melnās jūras piekrastē ievērojami agrāk – 11.gs. Līdz 15. – 18. gs. apelsīnus audzēja tikai oranžērijās. Īpaši lielas oranžērijas bija Londonā, Parīzē, kā arī Pēterburgas apkārtnē. 18.gs. Dienvideiropā tika veikti pirmie mēģinājumi šo citrusaugu pavairot brīvā dabā. Lielās apelsīnu plantācijas mūsdienās ir Vidusjūras valstīs, Floridā un Brazīlijā.

2. Apelsīnu sulu lieto profilaktiski, kā arī slimojot ar saaukstēšanās slimībām, lai paaugstinātu organisma tonusu, stiprinātu asinsvadus. Ārsti iesaka dzert apelsīnu sulu aterosklerozes mazināšanai, kā arī slimojot ar hipertonisko slimību un aknu slimībām.

3. Apelsīnu sula stiprina organismu, palīdz slimojot ar vīrusslimībām. Tā ir labs palīgs gripas, angīnas un bronhīta ārstēšanā, kā arī palīdz stimulēt paaugstinātu arteriālā asinsspiediena pazemināšanos.

4. Apelsīnos ir paaugstināta C vitamīna koncentrācija, tajos ir arī maz kalorijas. C vitamīns nepārtraukti piedalās daudzos miljardos ķīmisku reakciju, kas nodrošina pareizu vielmaiņas procesu norisi, aktivizē iekšējās sekrēcijas dziedzeru darbību

5. 180 grami smagā apelsīnā ir ap 70mg C vitamīna, kas ir pieauguša cilvēka diennakts deva, ja tas nav pakļauts pārmērīgai emocionālajai spriedzei.

6. Pateicoties bagātīgajam kālija saturam (50 mg katrā auglī), katra apelsīna daiviņa stiprina kaulus un zobus – apēdot vienu apelsīnu, iespējams apturēt smaganu asiņošanu. Apelsīni satur daudz magnija, kas ir ļoti nepieciešams sirds un muskuļu stiprināšanai. Tie ir arī reti sastopama mikroelementa selēna avots, kas ļoti nepieciešams imūnsistēmas stiprināšanai.

7. Saaukstēšanās gadījumos ieteicams izdzert 1 – 2 glāzes sulas dienā, citu slimību gadījumos devu nozīmē ārsts.

8. Kāds ļoti būtisks fakts: cilvēki, kas slimo ar kuņģa čūlu, divpadsmitpirkstu zarnas čūlu, zarnu trakta iekaisumu vai gastrītu ar palielinātu skābes izdali, apelsīnu sulu dzert nedrīkst.

9. Tāpēc,dzeram apelsīnu sulu un esam veseli ! ;) ;)

Atslegas vārdi: apelsīnu sula1

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (1)

Ainis M. 20. aug 2010. 17:47

Pelni jau tagad reģistrējies, nenožēlosi!
http://enauda.info/register.php?r=ainik

Autorizācija

Ienākt