Parapsiholoģija

24. okt 2010. 23:59

Parapsiholoģija ir pētniecības nozare, kuras interešu lokā ir neparastas psihiskas parādības, kurām pagaidām nav zinātniski pieņemama izskaidrojuma. Piemēram, informācijas nodošana un uztveršana bez maņu orgānu līdzdalības (gaišredzība), cilvēka iedarbība uz citiem cilvēkiem, dzīvām būtnēm vai priekšmetiem bez muskuļu spēka (telekinēze).

Psihe - cilvēka dvēsele.
Psiholoģija - zinātne par cilvēka dvēseli,
Parapsiholoģija - zinātne, kas iet tālāk par psiholoģiju.

Parapsiholoģija pēta tās ar cilvēka psihi saistītās parādības, kuras atrodas aiz psiholoģijas zinātnes robežām. Cilvēka tehnikas ģēnijs ir radījis milzu informācijas plūsmu, kuras saistīta ar ievērojamiem zinātnes un tehnikas sasniegumiem, un šajā informācijas plūsmā parādās ziņojumi par alternatīviem informācijas nodošanas un saņemšanas ceļiem, kuri spēj pārvarēt telpu un laiku.

Parasti pārpratumi rodas, kad par parapsihologu uzskata jebkuru „spiristiķi” , kas nodarbojas ar domu lasīšanu vai paranormālām mistērijām. Paraspihologs ir nopietns zinātnieks. Parapspihologa specialitāti (arī akadēmisko grādu) var iegūt vairākās ASV universitātēs. Parapsihologu Asociācija ASV darbojas Parapsiholoģijas fonds .

Psihiskās parādības atšķiras no zinātniski aprakstītajām, jo subjektīvais (tas, kas ir manā galvā) un objektīvais (tur, ārpusē, pasaulē) pārklājas. Cilvēka pieredze rāda, ka dažas psihiskās parādības nav īsti subjektīvas un nav īsti objektīvas un tāpēc no zinātnes viedokļa tās tiek sauktas par paranormālām, jo tās grūti izskaidrot no klasiskās zinātnes viedokļa. Tomēr paranormālas parādības var skaidrot izmantojot modernus zinātniskos modeļus.

Atslegas vārdi: zinatne u.t.t1

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Nav komentāru

Autorizācija

Ienākt