Latvijas vai citas valsts prezidente? (1999.g.)

10. dec 2010. 10:06

  Gribēju izplatīt avīzi «Latvietis Latvijā» pie Saeimas nama un nejauši gadījās redzēt, ka Pils ielas tuvumā pulcējas daudz cilvēku. Arī es piegāju. Izrādījās, ka 1999. gada 16. jūlijā atklāj ANO pārstāvniecību Latvijā. Pirmais uzstājas ANO ģenerālsekretāra vietnieks Vladimirs Petrovskis. Viņš savu uzrunu teica angliski un to tulkoja latviski. Uzrunu viņš beidza, krieviski sakot: «Dobro požalovaķ!»
       Tad deva vārdu Latvijas prezidentei Vairai Vīķei-Freibergai. Man par milzīgu pārsteigumu viņa sāk runāt angļu valodā! Nenoturējos un skaļi teicu: «Latviski!» Bet vai tad latvieši tiek ņemti vērā? Tūlīt pie manis pienāk kādi pieci policisti un grib ar varu aizvest, sakot, ka tas esot slēgtais pasākums un tāpēc viņa uzstājas angļu valodā. Kāds gan slēgtais pasākums, ja tas notiek uz ielas un cilvēki staigā turp un atpakaļ?
       Nedaudz šo ierakstu atskaņoja arī Latvijas radio pirmajā programmā. Cik tas ir nožēlojami, ja latvieši nesaprot, ko runā viņu valsts prezidente.
       Tad, lūk, kādas tiesības ir latviešiem Latvijā, sakot: ja kaut vai viens pieprasīs pasākumu rīkot latviski, tas tiks ņemts vērā! Pat tā saucamā Latvijas prezidente Latvijā negrib runāt latviski! Šai pasākumā no oficiālām personām tika dzirdēta gan krievu, gan angļu valoda, bet tulkots tika latviešu valodā.
Latvieti, nepadodies!

       Un ne jau tikai Latvijā, uzstājoties un sniedzot intervijas, gan Zviedrijā, gan Krievijas televīzijā prezidente labprātāk runā angliski. Līdz ar to atkal latviešu valoda nekur neskan un visā pasaulē droši vien tāpēc arī nezina, kur tāda Latvija atrodas un kā skan mūsu valoda.
       Mūsu tā saucamie Latvijas pārstāvji krievu okupācijas laikā tādi kā Pelše, Voss, Gorbunovs visur runāja krievu valodā, arī eksprezidents G. Ulmanis Daugavpilī uzstājās krieviski, tagad arī pašreizējā prezidente pasaules priekšā uzstājas tikai angliski. Okupācija vēl nav beigusies. Vai kāds brīnums, ka viņa uzklausīja tikai ārzemniekus no Eiropas un Krievijas, kā arī Latvijā dzīvojošos krievvalodīgos, kas nedomā mācīties latviešu valodu, atmetot Saeimai Valsts valodas likumu, ko ar vairāk nekā 70 balsīm tā pieņēma, bet ne latviešus, kas bija par likuma stāšanos spēkā?
       Tā bija viņas iespēja parādīt, ka beidzot mums ir īsta prezidente ar mugurkaulu, kas nešūpojas uz vienu vai otru pusi.
       Vēl varētu pagaidīt, kā ies ar Deklarāciju par okupāciju, ko pieņēma iepriekšējā Saeima. Vai tiks skaidrots pasaulei par pārmērīgi lielo civilokupantu skaitu Latvijā?
       Cik biju sajūsmā par viņas ievēlēšanu, tik tagad esmu vīlusies. Iesaku viņai vairāk paklausīties Zviedrijas radio latviešu valodā, kas atbalstīja mūsu jauno likumu, tāpat Latvijas radio pirmo programmu, kā arī lasīt avīzi «Latvietis Latvijā», tad viņa zinās, ko īsti grib latvieši. Ir tikai viens jautājums: «Kādas valsts prezidente Jūs esat?»

Ilga Lauviņa
1999.g.
Avots: http://home.parks.lv/leonards/latvietis/18_augusts/lapa5.htm

Atslegas vārdi: Latvija441

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Nav komentāru

Autorizācija

Ienākt