Par sievietēm

2. mai 2011. 22:42

Cilvēki allaž ir radījuši mītus un, stāstot mītus, mēģinājuši izprast sevi un pasauli. Mītu vēsture ir arī cilvēces vēsture. Mitoloģija palīdz izprast pagātni un rast orientierus ceļā uz neskaidro nākotni, tāpēc tie aizvien vēl ir dzīvi - mītu scenāriji arī šodien piepildās mūsu dzīves stāstos.
Psihiatre, psihoanalītiķe un medicīnas doktore un profesore Džīna Šinoda Bolena, izmantojot sengrieķu Olimpa dievu tēlus, atklāj arhetipus, kuri spēcīgi ietekmē mūsu dzīves prioritātes, vēlmes un raksturus.

Pirmā dieviešu grupa – viedās un neatkarīgās:
Artemīda (Diāna) – medību un mēness dieviete.
Atēna (Minerva) – gudrības dieviete, sieviete – stratēģe, sava tēva meita.
Hēstija (Vesta) – tempļa dieviete, pavarda sargātāja.

Otrā dieviešu grupa – ievainojamās un atkarīgās:
Hēra (Junona) – laulības sargātāja, sieviete – sieva.
Dēmetra (Hērera) – ražas un auglības dieviete, sieviete – māte.
Persefone (Prozerpīne) – pazemes valstības valdniece, sieviete – meita.

Alķīmiskā dieviete – Afrodīte (Venēra) – skaistuma un mīlestības dieviete, radoša sieviete un mīļākā.

Artemīda – sieviete medniece Artemīda – Zeva un dabas dievietes Letas meita sevī iemieso mežonību un brīvību, gleznās attēlota kā sieviete medniece, apbruņojusies ar loku un bultām, klejo pa kalniem un laukiem, medījot kopā ar brīvajām nimfām. Šī arhetipa sieviete ir neatkarīga, pati izvēlas virzienu, kurp doties. Viņas moto: “Es pati par sevi varu parūpēties.” Viņai raksturīga patstāvība, neatkarība, mērķtiecība, stabils pašvērtējuma līmenis. Pret vīriešiem Artemīda izturas kā pret kolēģiem vai brāļiem, izvairoties no saistībām. Tomēr mednieces instinkts liek medīt arī stiprā dzimuma pārstāvjus, īpaši tad, ja tie liekas nepieejami. Ja attiecības tomēr tiek veidotas, tajās svarīga vienlīdzība, partneris ir stabilais balsts, kas neatkarīgo cīnītāju vienmēr gaidīs mājās.
fiziski attīstīta
pieticīga
vajadzība pēc kustīguma
ātri taisa karjeru
ļoti organizēta
domā sistemātiski un loģiski
ārēji ir sievišķīga, bet nevalkā svārkus
ģērbjas ērti
patīk gari mati
racionāla
lietišķa un atbildīga
Atēna – sieviete stratēģe Atēna pasaulē nākusi no Zeva galvas jau pilnā apbruņojumā tērpta. Dzimusi no tēva, tā iemieso vīrišķo spēku, ir gudrības, civilizācijas dieviete, taisnības cīnītāja. Mākslā attēlota kā jauna sieviete spēka gados, kurai uz galvas sēž pūce – gudrības simbols, kas redz dienā un naktī. Dieviete kā bruņās ģērbta būtne tiek atainota arī kaujas laukā. Atēna ir pilsētas, civilizācijas un likumu aizsargs. Sieviete, Atēnas līdziniece, augsti vērtē praktiskumu, savā izvēlē vadās no racionāliem apsvērumiem, viņu raksturo auksts intelekta līmenis, loģika un mērķtiecīgums. Atēnas līdzinieces attiecības veido tikai ar tiem vīriešiem, kas ir varoņi, kuru rokās ir vara, neierobežotas materiālās iespējas un augsts statuss sabiedrībā. Kļūstot par sievu, viņai bieži vien pieder vadošā loma. Problēmas rodas tad, ja Atēna, kura nezaudē vēsu prātu pat ekstremālās situācijās, nespēj sadzīvot ar vīra emocionālo dabu.
droša par sevi un savu likteni
nepārvērtē sevi un citus
saka taisnību acīs
egoiste un aprēķinātāja
izskatīga, tāpēc pati izvēlas partneri
patīk intelektuālas profesijas
patīk tiesiska un sakārtota rīcība
konservatīva
bērnībā: kārtīga, paklausīga, mācās no citu kļūdām
Hēstija– dvēseles dziļuma simbols Hēstija senajās kultūrās tika pielūgta kā uguns dieviete, uguns sargātāja mājās vai klosterī. Šai dievietei nav formas un sejas. Hēstija ir senatnes gudrības arhetips. Šim arhetipam atbilstošās sievietes ir neatkarīgas, intravertas, ar dziļu iekšēju pasaules redzējumu, dvēseles dziļums atspoguļojas tās acīs. Šīs sievietes sevi realizē, nododoties mājas darbiem, strādājot izvēlas tradicionāli sievišķīgās profesijas, katrā darbā ieliekot iekšēju jēgu, atbildību un mīlestību, viņai apkārt vienmēr ir mājīgums un skaistums. Attiecībās ar vīriešiem šīs sievietes jūtu izpausmē ir diezgan piesardzīgas, tāpēc vīrieši par viņu simpātijām var arī neuzzināt. Veidojoties tuvākām attiecībām, atklājas, ka viņas ir stabilas un uzticamas partneres, ideālas sievas un mātes, laulība parasti ir izdevusies.
“cilvēks bez sejas”
ļoti intraverta
nāk no ģimenes, kur bērnus audzina pēc principa “viss pats nokārtosies”
kārtīga un pareizi uzvedas, bet ir nepamanāma
bieži fantazē
par viņu saka “klusie ūdeņi tie dziļākie”
talanti mūzikā vai mākslā
cenšas līdzināties apkārtējiem cilvēkiem
infantīliska
Hēra – uzticamo sievu, laulības dievieti Hēru raksturo karalisks skaistums un elegance, uzticība laulības dzīvē. Hēra ir septītā Zeva likumīgā sieva, viņu medusmēnesis ilgst trīssimt gadu, bet kad tas beidzies, viņš atkal kļūst par uzmācīgu mīlnieku, kas viņai dara raizes. Sievietei - Hēras līdziniecei - svarīgi atrast savu otro pusīti, rast piepildījumu laulības dzīvē. Kāzas viņai ir īpašs notikums, triumfa mirklis. Hēras arhetipa sievietes sevi veiksmīgi realizē jebkurā profesijā, ja vien tas savienojams ar ģimenes dzīvi, kas viņas dzīvē ir galvenais akcents. Vīrietim šīs sievietes dzīvē ir nozīmīga loma, parasti tā izvēlas valdonīgas, autoritāras personības, kas patiesībā izrādās jūtīgas un atbalstāmas būtnes. To viņas spēj ieraudzīt un novērtēt, veltot nemitīgas rūpes savam mīļotajam. Vīrieša ziņā ir atmodināt šajā sievietē kaislību, darīt viņu par laimīgāko būtni pasaulē. Veiksmīgā Hērā ir kaut kas karalisks, viņa ir apbrīnojama savā majestātiskumā un mīlestības spēka plaukumā. Sarežģījumi rodas tad, ja šo sievieti pārņem greizsirdības jūtas, jo tās pauž tikpat lielu spēku, kas pavada mīlestību.
karaliene blakus savam vīram
neapstrīd vīra autoritāti
ātri sāk draudzēties ar pretējo dzimumu
greizsirdīga, agresīva
var upurēt jebko labas ģimenes dēļ
neprot par sevi parūpēties
Dēmetra – mātišķās mīlestības iemiesojums, ražas dieviete, dieviete māte. Attēlota kā skaista, slaika sieviete ar kviešu vārpām rokās, kas simbolizē auglību. Sieviete, kas iemieso Dēmetras arhetipu, sevi realizē galvenokārt kā māte, viņā izpaužas dvēseliskais siltums un pacietība, rūpējoties par bērniem. Viņa darīs visu, lai aizstāvētu savus bērnus, brīžiem aizmirstot pati par sevi. Dēmetras tipa sievietes var realizēt sevi caur bērna piedzimšanu vai arī atbilstošu profesiju, izvēloties skolotājas, medicīnas māsas, sociālā darbinieka amatu, viņai saistošas visas tās sfēras, kurās var rūpēties par nospiestajiem un tiem, kam darīta pāri. Attiecībās ar vīriešiem šī sieviete pievelk tos, kas meklē sievieti māti. Labākais sievietes partneris – tāds, kuram arī gribas bērnus un kurš dažkārt spētu pateikt “nē” savas mīļotās vietā. Psiholoģiskas grūtības šī tipa sievietēm sagādā negatīvo emociju izpaušana, tās bieži tiek apspiestas, pastāv grūtības atzīt “es nevaru”.
viņai svarīgākais ir bērni
kad bērni izaug, viņai vairs nav par ko rūpēties, tāpēc bieži pieaugušajiem bērniem bojā dzīvi
sievišķīga
nav greizsirdīga
Persefone – mūžīgās jaunības iemiesojums, Dēmetras meita, pazemes valdnieka nolaupīta, kļuvusi par pazemes karalieni. Persefonei ir ļoti cieša emocionālā saikne ar māti, turpretim tēvs Zevs ģimeni pametis, tāpēc attiecībās ir atsvešinātība. Nonākusi pazemē, tā sākotnēji ir nomākta, taču, ja to pārvar, var palīdzēt citiem, viņa ir talantu, neizmantoto enerģiju radošā valdniece. Persefones arhetipa sievietes ir sapņainas un romantiskas, spēj saglabāt jauneklību un vitalitāti visa mūža garumā. Sievietes dzīvē liela nozīme ir mātes teiktajam. Viņa ir mainīga un kustīga, plastiska kā miesā, tā garā, spēj ātri pielāgoties izvirzītajām prasībām. Šī iemesla dēļ Persefones līdziniece piemērota visdažādāko darbu veikšanai, taču arī pašā darbā svarīga dažādība. Attiecībās ar vīriešiem Persefones līdziniecei raksturīgs jaunavīgais pievilkšanas spēks. Viņa iet pie tā, kas viņu savaldzina un “nolaupa”, tā vienlaikus rodot iespēju izvairīties no mātes dominējošā spēka. Persefone līdzinās guļošai princesei, skaistai un apburošai, prinča atmodināta tā sevī apzinās kaislības spēku.
patīk būt maziņai
ģērbjas neatbilstoši savam vecumam
izvēlas profesiju, kurā ilgi jāveido karjera
viņa centīsies veidot attiecības ar gados daudz vecāku vīrieti
aug ģimenē, kur māte ir valdonīga
bieži izvēlas skolu/profesiju pēc ieteikuma
neizteikts mātes instinkts
Afrodīte – apburošā mīlniece Afrodīte ir alķīmiskā dieviete, jo sevī apvieno visu dieviešu kvalitātes. Dzimusi no jūras putām, tā tapusi pielūgta un apdziedāta. Mīlestības dievei Afrodītei ir skaists augums un smiekli, kuriem neviens nevar pretoties. Afrodīte nāk palīgā tiem, kuri ir iemīlējušies, sēj mīlu visur un dusmojas, ja tai kāds pretojas. Afrodītes arhetipam atbilstošā sieviete bieži un viegli iemīlas, magnētiski piesaista vīriešu uzmanību. Afrodīte novērtē attiecības, bet nekad nav attiecību upuris, bērni ir mīlestības auglis. Darbā tiek dota priekšroka tam, kas rada interesi un emocionālu aizrautību, populāras jomas, kas dod iespēju tikties ar interesantiem cilvēkiem, nauda nav svarīgākais faktors. Attiecībās ar vīriešiem raksturīga tieksme biežāk izvēlēties „nepareizos” vīriešus, kuros mīt kaislība, viņam noteikti jābūt radošai personībai. Attiecībās sarežģījumus ienes Afrodītes impulsīvā daba (vispirms dara, tad domā). Afrodītei jāiemācās uz sevi paskatīties no malas, apjaušot, kā dabas doto seksuālo enerģiju un pievilcību izmantot savā labā.
tiek vērtēta nepelnīti negatīvi
ļoti bieži ar savu empātiju piesaista vīriešus, tāpēc tiek uzskatīta par “vieglas uzvedības sievieti”
parasti nav ļoti izskatīga, bet ar savu uzvedību piesaista vīriešus
pozitīva
pievērš uzmanību ārējam izskatam
augsts pašnovērtējums
optimistiska
sabiedrībā augstu vērtēta
draugi pārsvarā vīrieši
žēlsirdīga
bērnus audzina tāpat kā viņu audzināja
dzīves dzinulis: “Labi izskatīties”
patīk būt sabiedrībā
Avots:
www.tvnet.lv;
comatoseness.wordpress.com

Atslegas vārdi: Sieviete3743

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (7)

Dzēsts profils 3. mai 2011. 08:06

no katras pa mazumiņam...

Marta D. 3. mai 2011. 01:40

Ak jēziņ ! Es tak nevienos rāmjos te neiederos ...

Dzēsts profils 2. mai 2011. 23:18

atradu pēc vārda kurš likās tuvs, rakstura būtībā arī diezgan tuva/

Dzēsts profils 2. mai 2011. 23:03

gari ,bet interesanti ,un es atradu ,ka -kas tik es neesmu ...nu nekadi man nesanak sevi pieskaitiit tikai viena tipa sievietei ,,,,   

Sanita B. 2. mai 2011. 23:00

Mjā....Interesanti.  

savsem k. 2. mai 2011. 22:53

Jēzus un Marija ...

Dzēsts profils 2. mai 2011. 22:48

Kā visu šito var izmantot?

Autorizācija

Ienākt