Kurš būs nākamais upuris?

7. jūn 2011. 10:53

       28. aprīlī, plkst. 16.30 tika aizturēts Arnis Kadiķis — cilvēks, kas sniedza juridisku palīdzību par mēnešraksta «Patriots» izdošanu un izplatīšanu apsūdzētajam Guntaram Landmanim.
       Pirms tam Liepājas tiesas tiesnese Maija Jansone šā gada 20. aprīlī bija spiesta noraidīt policijas apsūdzību, kurā apgalvots, ka «Patriots» ir nelegāls preses izdevums. Kā viņa bija izteikusies presē, šādu spriedumu pieņēma tādēļ, ka policija nebija iesniegusi pietiekami daudz pierādījumu. Lai saglabātu savu lojalitāti valsts varas vēlmei apkarot patriotiskos izdevumus, viņa nepieļāva, ka «Patriota» lietā kā aizstāvis darbojas A. Kadiķis, un par to, ka viņš uzdrošinājās tam nepiekrist, sodīja Arni Kadiķi ar 15 diennakšu arestu.
       Kad Arnis Kadiķis tiesas laikā vēlējās nodot G. Landmanim dokumentus, kas nepieciešami viņa aizstāvībai, M. Jansone lika A. Kadiķim atstāt zāli A. Kadiķis to arī izdarīja, informējot klātesošos, ka viņa rīcībā ir pierādījumi, kas tiesnesei godu nedarītu. Lai gan apvainotajam tiesiskuma normas neļauj pašam spriest tiesu, tiesnese M. Jansone pēc A. Kadiķa aiziešanas, pieņēma lēmumu par viņa sodīšanu. Procesuāli to varēja veikt tikai cits tiesnesis atklātā tiesas procesā, apsūdzētajam A. Kadiķim klāt esot.
       A. Kadiķi arestēja piektdien, 28. aprīlī, plkst. 16.40, un viņam vairs nebija iespējas ne aizstāvēties, ne saņemt juridisko palīdzību, jo sekoja trīs brīvdienas. Viņam netika dota iespēja arī tikties ar advokātu V. Rožkalnu, kas ieradās no Rīgas.
       Pretrunīgi ir arī policijas skaidrojumi: vienreiz teica, ka vecais lēmums par 15 diennakšu arestu esot atcelts un aiztāts ar piecām diennaktīm aresta, otrreiz tas pats policists apgalvo, ko joprojām spēkā M. Jansones lēmums. Tā kā A. Kadiķis, nokļūstot arestā, nespēja no bērnudārza izņemt savu dēlu, tad policija, rīkojoties nelikumīgi, nodeva zēnu Liepājas bērnu patversmē. Lieki atgādināt, ka šāda rīcība bērnam rada smagu psiholoģisku traumu, par ko pārliecinājos, apmeklējot viņu patversmē. Valsts iestādes par tēva «grēkiem» liek ciest arī bērnam, gluži kā Staļina vadīšanas laikā.
       Taču, pazīstot Arni Kadiķi, esmu pārliecināts, ka, nokļuvis brīvībā, viņš neatstās nesodītu varas iestāžu prettiesisko rīcību.
       A. Kadiķis ir LJA «Tēvzemei un Brīvībai» Cilvēktiesību aizsardzības grupas koordinātors, aktīvi piedalās tiesas procesā pret latviešu patriotiem «pērkonkrustiešiem», cenšoties nepieļaut nelikumības šajā izrēķināšanās procesā, viņš arī izdod informācijas lapu «Tiesības Beztiesiskajā Latvijā».
       Agrāk A. Kadiķis apturēja Drošības Policijas Liepājas reģionālās nodaļas prettiesisko rīcību pret nacionālās jauniešu organizācijas «Nācija Pāri Visam» biedriem.
       Acīmredzot tieši A. Kadiķa patriotisms un vēlme aizstāvēt latviešus pret režīma nelikumībām ir īstais ieslodzīšanas iemesls. Tā ir izrēķināšanās ar 4. maija republikas varai nevēlamu cilvēku, latviešu patriotu. Kurš būs nākamais režīma upuris?

Viktors Birze

       P. S. Pateicos zvērinātajam advokātam Valdim Rožkalnam, kurš šī materiāla sagatavošanas laikā sniedza man konsultāciju.

2000.g.
Avots: http://home.parks.lv/latvietis/18_46maijs/lapa2.htm

Atslegas vārdi: politika3025

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Nav komentāru

Autorizācija

Ienākt