Ko dzert Līgo vakarā (alus piezīmes)

23. jūn 2011. 12:11

1. Gaišais alus Mītava 5%, ražotājs Cēsu alus

Smaržā mazliet jūtami apiņi. Bet nu pavisam nedaudz. Garša - viegla, maiga, ne pārāk izteiksmīga, it kā tai trūktu spēka. Man šis ir par ūdeņainu.

2. Dūmaku alus, nefiltrēts, 5,2%, ražotājs Aldaris

Aromāts nav spēcīgs. Garša arī šim ļoti viegla, maiga, neizteiksmīga. Man alū patīk lielāks rūgtums. Tomēr šis patīk labāk nekā pirmais, jo šis ir biezāks.

3. Ingveralus, 4,7%, ražotājs SIA Brūveris

Garšā jūtami mieži un vēl kaut kas, kas man ne pārāk patīk. Kartons? Kad vīnam parādās mitra kartona aromāts un garša, tas savu dzīvi ir nodzīvojis. Varbūt arī šis alus savu dzīvi ir nodzīvojis? Es šo garšu nesaprotu. Nepatīk arī nesabalansētais skābums.

4. Bauskas gaišais, 4,8%, ražotājs Bauskas alus

Apiņus jūt minimāli. Taču garša, lai arī neuzbāzūga, bet spēcīgāka nekā iepriekšējiem. Tas man patīk. Tomēr kopumā - alus bez rozīnītes un sava individuāla rakstura. Veidots tā, lai patiktu visiem.
5. Tērvetes gaišais, 5,3%, ražotājs Agrofirma Tērvete.

Putas sēžas pamazām, ļoti samērīgi. No putu viedokļa ideāls alus. Apiņus jūt. Sākumā aromātā viegls, tad izteikts apinis. Garšā arī foršs apinis. Ļoti labi sabalansēts, kvalitatīvs alus. Man patīk.

6. Kviešu alus, 3,9%, ražotājs Brūveris

Aromāts ļoti viegls un saldens. Garšā- vieglais alus. Man pārāk maigs. Alus bez sava rakstura. Bet neko sliktu es arī par šo neteikšu. Interesants.

7. Užavas gaišais, 4,6%, ražotājs SIA Zaksi

Uh, kādas putas bija, bet āttri noplaka. Apiņi jūtami - man tas rūgtenums patīk. Garša viegla, bet tomēr paliekoša. Alus fonam. :So dzerot nav jādomā par alu, var domāt par visu pārējo, kas apkārt.

8. Cēsu nefiltrētais, 5,4%. Ražotājs Cēsu Alus

Krāsa man patīk. Arī garša neliek vilties - izteikta, spēcīga. Šis domāts dzeršanai ar baudu, nevis vienkārši dzeršanai. Labs!

9. Brālis, nefiltrēts gaišais alus, 5,3%, ražotājs Alus Nams. Iki, 2l pudele Ls 3,59

Aromāts izteikts - maigi, saldeni apiņi. Garša spēcīga un blīva. Tomēr man būtu gribējies vēl izteiktāku garšu.

10. Butautu gaišais, ražots Lietuvā

Aromātā viegli apiņi. Garša maiga, viegla, gaisīga. Pēcgarša viegla, ne visai noturīga. Nekas īpašs - viegls, ikdienišķs alus, bet karstās vasaras dienās labs.

11. Baltalus, 4,5%, ražotājs Brūveris

Šis ir kviešu alus. Garšā jūtu kviešu graudus, garša tāda saldeni sāļa. Pēcgarša gan neraksturīga kviešu alum - mutē paliek balto piparu garša.

12. Valmiermuižas izlejamais alus

Krāsa pavisam citāda nekā iepriekšējiem - zeltaini sarkanbrūna. Aromātā apiņi parādās vēlāk, sākumā tos nejūt. Garša nedaudz uzputota, vairs nav tik viegla kā iepriekšējiem, šim ir nobriedušāka. Alus, kas, iespējams, nepatiks visiem, bet tam noteikti ir savs cienītāju loks.

13. Brenguļu izlejamais alus

Putas bija, bet momentā pazuda. Krāsa piesātināta, necaurspīdīga. Garša maiga un bieza. Sajūta, ka ar karoti var ēst. Smagnējs, savdabīgs un interesants alus. No tiem alus tipiem, kur pie vienas glāzes visu dienu var sēdēt. Krodziniekiem tāds nav izdevīgs.

14. Rīgas alus, oriģinālais, 4,2 %, ražotājs Brūveris

Ļoti dzidrs. Aromāts ļoti spēcīgs - pirmie parādās graudi, mieži, vēlāk grauzdēta baltmaize. Garša viegla, bet netradicionāla. Labi nostrādāts, taču ļoti savdabīgs un aromātisks alus. Kāpēc ne?

15. Luksus, 5,2%, ražotājs Aldaris

Spēcīgas putas, kas nedaudz par ātru noplok. Taču man patīk, ka putas samazinās, nevis paliek karājoties glāzē. Garša viegla. Alus, kas izveidots tā, lai patiktu daudziem. Labs līdzsvars starp rūgto apinīti un iesala garšua, tomēr šim nav savas rozīnītes. Nomierinošs, vienkārši dzerams alus.

16. Tērvetes oriģinālais, 5,4%, ražotājs Agrofirma Tērvete

Skaista dzintara krāsa. Aromātā vairāk iesala, mazāk apiņu. Garšas ziņā biezāks, nav tik viegls, alus ar raksturu. Taču garša veidota bez īpašas individualitātes. Masveida produkts, taču kvalitāte noteikti ir virs vidējā līmeņa. Man šis patīk, jo tam ir ķermenis.

17. Lāčplēsis Premium, 5,2%, ražotājs nav norādīts, izplatītājs Cido grupa.

Ļoti gaiša dzintara krāsa. Puta bija, bet neliela, plok lēnām. Garša nav koncentrēta un spēcīga. Sākumā alus ir viegls, miegains. Apiņi parādās vēlāk, bet arī viegli un tikai uz mēles. Ar šo var sākt iepazīt alu. Alus iesācējiem.

18. Muižnieku alus, 5,0, ražotājs Aldaris

Tumša dzintara krāsa. Putas lielas. Dzerams ļoti atdzesēts (tāpat arī pārējie, protams). Aromātā saldeni apiņi. Garša tumīga, pilnmiesīga, vidēji spēcīgi uzbūvēta. Interesants alus - gan spēcīgā aromāta, gan tumīguma dēļ.

19. Valmiermuižas gaišais, nepastarizēts, 5,2%, ražotājs Valmiermuižas alus

Ļoti skaista puta. Plok ne par ātru, ne par lēnu. Var tikai priecāties. Smagākie apiņi aromātā uzpeld lēnām. Garša harmoniska, nav izplūdusi. Niansēts alus, ļoti veiksmīgs, sabalansēts. Šim ir viss, kas vajadzīgs labam alum. No kritiķa viedokļa grūti piesieties.

20. Lāčplēsis 3 iesalu alus, 5,0%, ražotājs nav norādīts, izplatītājs Cido grupa

Krāsa uz sarkano pusi. Garša saldena, pēcgaršā rūgtums. Nav slikts, bet šis ir raupjāks, vienkāršāks par iepriekšējo. Alus - tikko skolu pabeidzis skolnieks, kas vēl nav ieguvis dzīves pieredzi.

21. Piebalgas Lux, tumšais, 5,8%, ražotājs Piebalgas alus

Aromātā karamelizēti, apcepināti graudi. Garša saldena ar mazliet rūgtenu nobeigumu. Veiksmīga izvēle tiem, kam patīk saldens alus. Man patīk, jo nav ļoti salds, uzpeld arī apiņi. Ja to nebūtu, šķistu salkans.

22. Zelta Black, tumšais, 4,2%, ražotājs Aldaris

Krāsa uzrunā un ieintriģē ar savu melnumu. Garša gan nav tikdziļa un daudzveidīga kā iepriekšējam. Viegls, neuzbāzīgs pārtiju alus, ko vardzert daudz un kas netraucē sarunas. Man patīk, ka viegls. Izdzēri tādu, bet kājas nekļūst smagas.

23. Valmiermuižas tumšais, 5,8%, ražotājs Valmiermuižas alus

Šis ir tradicionāls tumšais alus. Sniedz to, ko cilvēki parasti gaida no tumšā. Garšas ziņā velk uz angļu tumšā alus stilu, taču vieglāks. Garšā grauzdēts iesals. Savdabīga patīkama piedegušas gaļas pēcgarša, rūgtena, bet tomēr nav par rūgtu. Šis alus varbūt nav sabalansēts visās niansēs, nedaudz raupjš, tomēr man patīk, ka jūt individualitāti.

24. Porteris, 6,8%, ražotājs Aldaris

Arī ļoti tumšs, bet ne melns alus. Aromāts neizteikts. Sākumā parādās saldums, tad kas cits, tad atkal saldums - garšas velk katra uz savu pusi, kopā nespēlē. Vienkāršs tumšais alus - salds, nepretenciozs, bez savdabības.

Kāds ir jūsu iecienītākais alus Līgo vakarā?

Pārmērīga alkohola lietošana ir kaitīga jūsu veselībai!

Atslegas vārdi: dzīve38589

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (5)

Raivo K. 23. jūn 2011. 16:45

Neaizraujos ar alu , vien tradīciju uzturēšanai , noskalojot šasliku ...

Vilnis S. 23. jūn 2011. 14:21

Kādu Jāņa tēvs dod,tāds jādzer

Dzēsts profils 23. jūn 2011. 13:14

Dzēsts profils 23. jūn 2011. 12:15

kas nu kuram pie dusas

Dzēsts profils 23. jūn 2011. 12:12

ne,ne....es atturēšos   

Autorizācija

Ienākt