Šādas tādas receptītes.

24. sep 2011. 16:55

Marinētu ķiplociņi:
Parasti no gurķu burkas pirmos izmakšķerēju ķiplociņus, tāpēc šādas mazas ķiplociņu burciņas ir vienkārši ideāls uzkožamais!
Sastāvdaļas
Vajag:
ķiplokus
lauru lapas,
krustnagliņas
smaržigos piparus
etiķi

Pagatavošana: 30 min.

Ķiplokus notīram,

tad vāram marinādi - lejam katlā ūdeni, 300ml, pievienojam 2 lauru lapas, 4 smaržīgos piparus, 2 krustnagliņas, 1 ēdk sāls, nepilnu ēd.k cukura, un uzvāram. Pievienojam ķiplokus un 10 minūtes pavāram -

tad pielejam etiķi 9% - 60 gramus

un lejam burkās, aizvākojam, apgriežam otrādi un lai atdziest :)

Ābolu x Plūmju ievārījums:

Sastāvdaļas
1 kg plūmju
1 kg ābolu
300 ml ūdens
2 kanēļa miziņas
2 timiāna zariņi
1 kg Dansukker Ievārījuma cukura (var aizstāt ar 500 g Dansukker ievārījumu cukura "1+3", vai 2 kg baltā smalkā cukura)

Pagatavošana: 25 min.

Plūmes noblanšē, noņem miziņas, izņem kauliņus un sagriež gabalos. Ābolus nomizo, izņem serdes un sadala šķēlēs. Plūmes kopā ar āboliem, ūdeni, kanēli un timiānu liek katlā, nosedz ar vāku, uzvāra un turpina vārīt apmēram 5-10 minūtes. Pievieno cukuru un vāra vēl 2-10 minūtes*. Noņem no plīts un uzmanīgi nosmeļ putas. Ievārījumu pilda tīrās, izkarsētās burkās, aizvāko un uzglabā vēsā vietā.

* Ar ievārījuma cukuru "1+3" jāvāra 2-3 minūtes. Ar Ievārījuma cukuru jāvāra 5 minūtes. Ar balto jāvāra 10 minūtes.

Tomāti želejā(ziemai):
Sastāvdaļas
Vajag Tomātus, sīpolus, burciņas.
Lauru lapas, smaržīgos piparus, melnos piparus, sāli, cukuru un 9% etiķi.

Pagatavošana: 60 min.

Tāks, šodien pa vairāk brīva laika bija, tad iedomājos uzbliezt tomātus želejā, labu labā zacene ziemā pie šņabīša, bet arī gana labi iet pie krāsnī ceptiem kartupeļiem ar cepeti. Pagatavošana ir gana vienkāršā un neprasa nekādas īpašas iemaņas, ja tomāti aug pašiem dārzos/siltumnīcās, tad to darīt ir pat ekonomiski izdevīgi, jo veikalā puslitra burciņa maksā ap deviņdesmit santīmiem un man vēl nav izdevies nopirkt tādu, kas tiešām garšotu.
Apjomi taisīti uz 5 dažāda tilpuma burciņām ar kopējo tilpumu ~ 3l. Tomātu un sīpolu attiecības jāizvēlas katram pašam.

Sāksim ar želatīna atjaukšanu ar aukstu ūdeni, lai tas uzbriest savā nodabā, jālasa uzmanīgi, kas ir rakstīts uz paciņas, katrai savi triki, šī latplantas 20 gr paciņa domāta 1 litram marinādes, kas +/- ir kāreiz priekš manu burku daudzuma.
Sīpoli jānotīra.
Tad jāsagriež pabiežās ripās un tomāti tāpat, man diezgan daudzi tomāti bija maziņi, tāpēc tos tikai uz pusēm griezu.
Tad jānoplaucē burkas un vāciņi ar karstu ūdeni, tā kā pēc tam paredzēta pasterizācija, tad, manuprāt, speciāla burku sterilizācija nav nepieciešama.
Tad var ķerties pie marinādes, uz litru ūdens 4 ēdamkarotes sāls, 2 cukura un 8 9% galda etiķa un lai viss uzvārās, kad tas noticis, tad mazliet lai atdziest un var piejaukt klāt uzbriedināto želatīnu.
Kamēr marināde gatavojas, var salikt jau burciņās lauru lapas, 2 smaržīgos piparus un dažas parasto piparu bumbiņas. Šī kombinācija ir klasiska, es dažreiz to papildinu ar kādu ķiplociņa daiviņu, bazilika lapu vai kādu asāku piparu, brīva izvēle.
Jāliek kārtām tomāti un sīpoli, pārlieku nevajag stūķēt blīvi, lai marinādei ir kur izplesties.
Kad burkas sapildītas, tad tās liek kastrolī ūdens peldē un ar mazu liesmu cenšas panāk marinādes viršanu burciņās, tikko parādās burbulīši, tā pietiek, vākus vienkārši uzliek burkām, bet negriež tās ciet!
Kad marināde burkās uzvārījusies, tās ņem ārā no katla, aizgriež ciet vākus un apgāž vēkšpēdus, lai marināde vienmērīgi visur tiek, kā arī var redzēt, vai kāds vāks nelaiž garām. Tā turēt līdz ir istabas temperatūrā un tad prom uz pagrabu vai ledusskapi. Gatavs.

Un superīgs pārsteigums:
Sastāvdaļas
Vienai personai:
1) 75g aveņu sulas
2) 0.15 l piena
3) Sīrups vai cits saldinātājs
Pagatavošana: 5 min.

Sulu un pienu samiksē. Pievieno saldinātāju un pasniedz.

Atslegas vārdi: gardi gan0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (4)

Amēlija G. 30. sep 2011. 20:30

Romi, katrs dara savādāk. :p
nu gan jau iereceptēšu šo to vēl.

Dzēsts profils 24. sep 2011. 20:43

Ja,ko vēl iereceptēsi?

Dzēsts profils 24. sep 2011. 18:36

Parasti no gurķu burkas pirmos izmakšķerēju ķiplociņus... Kur gurķi un dilles?!!!   Es salieku visu burkās,tad pasterelizēju līdz +78-80,lai gurķi neizvārītos,nepaliktu mīksti....

Dzēsts profils 24. sep 2011. 16:57

un nesaki ka man no taa miksts vederis nepaliks .... ...    par cecepturam .

Autorizācija

Ienākt