Latvijas sarkanā biete

25. okt 2011. 09:52


Biete ir dārzenis, kas bagātīgi apdāvināts ar plašu klāstu vitamīnu, turklāt, bietes jau daudzus gadu simtus tiek lietotas medicīniskām vajadzībām! Turklāt bietes lieliski spēcina un attīra organismu. Kādām kaitēm tieši spēj palīdzēt šis brīnumdārzenis? Kādā veidā varam uzlabot savu veselību, iekļaujot ēdienkartē bietes? Tūlīt noskaidrosim!

Kādos gadījumos un pie kādām kaitēm bietes spēs palīdzēt?
Uzskaitījums ir tiešām plašs! Aptaukošanas gadījumos, sirds mazspējas, žultsceļu slimības, mazasinības un saaukstēšanās gadījumā, aterosklerozes un sliktas atmiņas gadījumā,  vairogdziedzera ārstēšanai un žultsakmeņu šķindināšanai, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlu gadījumā, iesnu, hroniska mandeļu iekaisuma vai angīnas gadījumā, galvassāpju, bezmiega un nervu kaitēm (neirozēm, depresīviem garastāvokļiem), fiziskās slodzes uzlabošanas gadījumos, vielmaiņas traucējumu gadījumos un, ja biešu sulu sajauc ar kāpostu sulu, tad tas  samazina holesterīna daudzumu asinīs un neļauj attīstīties audzējiem.

Biešu sula – īsts brīnums
Biešu sula ir lielisks līdzeklis organisma ārstēšanā, spēcināšanā  un attīrīšanā! Biešu sulu ieteicams lietot tikai pirms ēšanas, jo pēc ēšanas tā var pastiprināt rūgšanas procesus kuņģa – zarnu traktā. Dzerot biešu sulu, iespējams par 16% uzlabot vingrinājumu rezultātus — veicot fizisku slodzi, organisms tik ātri nenogurs. Lai biešu sula neizraisītu nepatīkamas sajūtas, to pirms lietošanas uz dažām stundām ievieto ledusskapī. Dzerot var atšķaidīt ar ūdeni. Ieteicamā deva vienā reizē – 1 glāze (200ml).

Zāļu skapītis jeb veselības receptes
Žultsakmeņu šķīdināšanai

1 kg sarīvētu biete vāra 2 litros ūdens, līdz šķidrums sāk kļūt “biezs”. Dzer pa 1/2 glāzei 5 reizes dienā pirms ēšanas.

Kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlas ārstēšanai

Svaigu biešu sulu dzer pa 50ml 20 minūtes pirms ēšanas 3 reizes dienā. Lietošanas kūre ilgst 10 dienas 2 – 3 reizes gadā.

Hroniska mandeļu iekaisuma vai angīnas ārstēšana

Sarīvē bietes, piepilda ar tām glāzi un pārlej tās ar ēdamkaroti parastā galda etiķa un 2-3h liek nostāvēties, tad nospiež šķidrumu un skalo ar to kaklu.

Pampuma noņemšanai

Sarīvē nomizotas bietes un kartupeļus un iegūto masu pieliek pie pampuma vietām, apliek ar celofānu, aptin ar kokvilnas vai frotē audumu un tā patur vismaz minūtes 20.

Pret galvassāpēm

Vasarā pret galvas sāpēm var izmantot biešu lapas: tās labi saburza ar rokām un pieliek pie pieres – pēc minūtēm 15 nepatīkamās sajūtas galvā pāriet.

Bezmiegam

Pret bezmiegu palīdzēs biešu sula ar medu, kuru iedzer stundu pirms gulētiešanas.

Nervozitātes mazināšanai

Regulāri jālieto biešu un kartupeļu sula (trīs ēdamkarotes katru dienu).

Pret iesnām

5-7 reizes dienā pilināt degunā svaigu sulu (iesnu sākuma stadijā) jeb mazliet ierūgušu biešu sulu (kad iesnas jau ir ilgāku laiku).

Novārītas bietes gabaliņš, ar kuru ierīvē deguna gļotādu.

Deguna iekaisumu un elpceļu gadījumā palīdz svaigu biešu sula, nedaudz atšķaidīta ar ūdeni, pievienots medus.

Mazasinība, vielmaiņas traucējumi, diabēts vai spēku izsīkuma novēršanai

Vienādās daļās biešu, rutku un burkānu sulu un dzer pa 2 ēd.k. 3 reizes dienā pirms ēšanas.

Lai visiem stipra veselība
No vienas puses, SIAInovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūtsir uzņēmums, no otras – oficiāla zinātniska institūcija, kas darbojas jau desmit gadus. „Mēs esam vienīgais tāda profila uzņēmums Latvijā,” saka Dmitrijs Babarikins, SIAInovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūtsvadītājs un LU asociētais profesors. Uzņēmums strādā divos virzienos – pētniecība (veselības ekonomika, biomedicīna un uzturzinības) un ražošana. „Mēs izgudrojam produktus veselības uzlabošanai, piemēram, medikamentus, parafarmaceitiskus produktus – tā saucamos diētiskos vai funkcionālos produktus – un uztura bagātinātājus. Lai tos varētu pārdot Eiropā, tiem jābūt tirgū aktuāliem, patentspējīgiem un ar zinātniski pierādītu efektivitāti. Tie laiki, kad varēja kaut ko salikt burciņā un pierakstīt, ka tas ārstē vēzi, aklumu utt., ir pagājuši,” teic D.Babarikins.

Deviņus garus gadus viņam bija cerība palīdzēt citiem uzņēmējiem, piegādājot jaunas tehnoloģijas, bet izrādījies, ka Latvijā intelektuālā īpašuma tirgus faktiski neeksistē – uzņēmumi gadiem ražo vienu un to pašu. Tādēļ, ņemot vērā pieredzi zāļu ražošanā, D.Babarikins saprata, ka daļu no saviem izgudrojumiem varētu dzīvē ieviest pašu spēkiem. Sāka viņš ar visvienkāršāko produktu – ārstniecisko augu tējām, jo ar augiem strādā trīsdesmit gadus. Lai gan tirgus ir pārsātināts, viņaprāt, šajā sfērā ir gan daudz problēmu, gan lielas perspektīvas.

Uzņēmums mēģina no parastām vielām iegūt neparastas kombinācijas, piemēram, ir izdevies radīt ievārījumam līdzīgu produktu, ko izmantot cīņā ar helikobakteriozi, lai uzlabotu gremošanas procesu. „Produkts ir patentēts, un sākam to eksportēt ārpus Latvijas,” saka D. Babarikins.

„Jānodarbojas ar to, ko neprot citi, jo tikai jauno zināšanu komercializācija dod iespēju ražot unikālu produktu. Uzņēmējiem ir jākontaktējas ar pētniekiem, bet zinātniekiem jāprot skaidrā valodā pastāstīt par jauno izstrādņu praktisko nozīmi un atbildēt, cik ātri un kādā veidā investori varēs atgūt naudu ar peļņu. Inovācijas var sākt ar mazu projektu. Veiksmīgs iznākums stiprinās savstarpējo uzticību un interesi pēc nopietnākām lietām,” teic D. Babarikins.

„Esmu gatavs cilvēkiem stāstīt un pierādīt, ka varam izmantot ķiršu kauliņus, sūkalas, ķirbju, ābolu sēkliņas un vēl citas atliekvielas. Arī vīngliemežu mājiņas. Latvijā ir radikāli jāmaina zinātnieku pieeja jaunu produktu sagatavošanā,” teic profesors Dmitrijs Babarikins.

Šodien trīs aptieku tīklos sāks pārdot jau sešdesmito Latvijas uzņēmumāInovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūtsizveidoto augu izcelsmes produktu, vēsta laikrakstsLatvijas Avīze. Šajā reizē – no biešu sulas radīto diētisko līdzekliBetiron – sirds. Produkta autori iesnieguši dokumentus arī starptautiskā patenta saņemšanai.

Betiron – sirdsizveidots institūta dibinātāja un vadītāja asociētā profesora Dmitrija Babarikina vadībā un ir paredzēts sirds un asinsvadu sistēmas darbības uzlabošanai. Jaunā produkta tapšanas laikā vairāk nekā četru gadu garumā notikuši daudzi eksperimenti, izmantotas dažādas tehnoloģijas, līdz izdevies iegūt produktu, kas pēc krāsas un garšas atgādina biešu sulu, kuram nav nevēlamo blakusparādību, tomēr tas ir 25 reizes iedarbīgāks par biešu sulu.

Kā norāda Latvijas Ķīmijas un farmācijas uzņēmēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Vitālijs Skrīvelis, atšķirībā no daudziem citiem tirgū pārdotajiem dabas produktiem D. Babarikina un viņa kolēģu izgudrojumu labvēlīgā ietekme uz veselību ir pierādīta ar zinātniskām metodēm.

Iespējams,Betiron – sirdsnebūtu, ja naudu un savā saimniecībā SIABaldones laukiizaudzētās bietes pētniekiem ilgu laiku bez maksas neziedotu Ķekavas saimnieks Ivars Pundiņš.

Pirms vairākiem gadiem nelielais Latvijas piena pārstrādes uzņēmums SIAElpano Kazdangas sadarbībā arInovatīvo biomedicīnas tehnoloģiju institūtuno ražošanas atlikumiem – siera sūkalām – izveidoja jaunu, unikālu produktu – čipsus. Visiem zināmajos kartupeļu čipsos ir 5% liels olbaltumvielu un 50% liels tauku īpatsvars, bet jaunajā produktā šie rādītāji bija attiecīgi 34% un 21%. „Mēs izveidojām veselīgu produktu un piedāvājām to ražot visām Latvijas maizes ceptuvēm. Ražošanai būtu nedaudz jāpielāgo esošās iekārtas. Atbilde bija aptuveni tāda – ja mūsu produktus pērk labi, neko jaunu nevajag. Tomēr jāsaprot, ja vēlamies pārdot produktus citās valstīs, tad tiem ir jābūt oriģināliem produktiem,” – tā D. Babarikins.

Viņš kā vēl vienu neizmantotu inovācijas iespējas piemēru nosauc garšīgo Latvijas ceptuvēs cepto maizi. Patlaban visi maiznieki cep gandrīz vienādu šķirņu maizi. Ja kāds no viņiem ceptu aizkuņģa dziedzeri saudzējošu maizi, kas strauji nepaaugstina cukura līmeni asinīs, tad varētu gūt priekšrocības konkurences cīņā. Profesors ir gatavs palīdzēt ar padomu.

D. Babarikins tāpat kā citi Latvijas eksperti uzsver – mūsu valstī uzņēmēji, tostarp ražotāji un zinātnieki, sadarbojas ļoti maz. Šā iemesla dēļ arī ir maz jaunu, konkurētspējīgu produktu ar pievienoto vērtību, kas valstij dotu papildu naudas ienākumus.

D. Babarikina vadītais privātais institūts līdz šim naudas ienākumus guvis vien no dažādiem pasūtījumu darbiem. Patlaban, kad sākts produktu eksports uz Lietuvu un Igauniju (vasarā pārdošana notikšot jau vismaz piecās valstīs), jūtams naudas trūkums, tostarp arī reklāmai. Šā iemesla dēļ tiek meklēts stratēģiskais investors. Tomēr tas netraucēs šajā gadā pircējiem piedāvāt 12 jaunus oriģinālus institūta zinātnieku izveidotus produktus, tostarp arī atkarības no alkoholiskajiem dzērieniem ārstēšanai.

„Latvijā ir radikāli jāmaina zinātnieku pieeja jaunu produktu sagatavošanā. Tā kā visā pasaulē aizvien mazāk izveido jaunas zāles, notiek atgriešanās pie dabas vielām. Arī Latvijas lauksaimniekiem, kas vēlas un var nedaudz ieguldīt, ir iespēja piedalīties jauno produktu veidošanā,” norāda D. Babarikins.
www.ibti.lv

Atslegas vārdi: biete0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (3)

Dace G. 25. okt 2011. 11:02

Paldies par vērtīgajiem padomiem.

Dzēsts profils 25. okt 2011. 10:39

Vajadzēja ievietot aktīvu adresi!  http://www.ibti.lv
Tu gribi,lai es ātrāk nosprāgstu?!   Man ir paaugstināta skābe kuņģa sulā,bet bietes to paaugstina vēl vairāk!....   

Aleksandrs V. 25. okt 2011. 10:00

Visi sakņaugi un graudaugi,kuri tika audzēti 19 gs. un līdz 20 gs.vidum,bija veselībai veselīgi un produktīvi,kuri tika lietoti ikdienā un laicīgi,gan arī ar paaugstinātu taukvielu ēdieniem,kā dažāda veida gaļas un pienu,un to izstrādājumi....
Senči dzīvoja veseli un dzīvot priecīgi - ilgus gadus !1!

Autorizācija

Ienākt