Nevis sātanisms, bet komercializācija

31. okt 2011. 10:17

Hellovīna svinību ienākšanu Latvijā un to būtību mūsdienās komentē teoloģijas zinātņu doktore Anita Stašulāne, kura aizstāvējusi disertāciju Pontifikālajā Gregora universitātē Romā un specializējusies reliģiju vēsturē.

* Vai ir pamats apgalvojumam, ka Hellovīna tradīcijas ir cieši saistītas ar sātanistu baznīcu?

-- Hellovīns nenoliedzami ir arī sātanistu svinamā diena. Tikai jāatceras, ka īru emigranti šos svētkus ienesa Amerikā daudz agrāk nekā oficiāli dibināta sātanistu baznīca (to veica Lavejs 1966. gadā). Sātanisti šos svētkus labprāt svin, tāpēc ka tajos parādās nāves tēls, visādi briesmoņi un mošķi, tieši tāpat kā latviešu budēļos. Sātanisti ir orientēti uz visu negatīvo.

* Kāpēc Hellovīnu tik plaši svin mūsdienu Eiropā un arī Latvijā?

-- No ASV šie svētki ir importēti atpakaļ uz Rietumeiropas valstīm, arī uz Latviju, bet jau deformētā veidā. Tie kļuvuši par komercializētu tradīciju, komerckampaņu. Manuprāt, ir pārspīlēti meklēt šeit kādu "sātana pirkstu". Bieži vien sātanu meklē tur, kur vienkārši darbojas pats cilvēks un tirgus ekonomikas principi. Hellovīns padarīts par labu iespēju, piemēram, atvērt veikaliņu, kurā pārdod maskas, vai sarīkot ienesīgu baļļuku krodziņā. Hellovīns iekļaujas tajā pašā kontekstā, kur makdonalds un kokakola, tā nav reliģiska parādība.

Atslegas vārdi: Tradīcijas20

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (3)

uz V. 31. okt 2011. 14:04

Nabaga Ìri, viņu tradīcijas atkal tiek nomiecinātas. Savā ziņā, tā tauta ir ar dziļām tradīcijām no savas vēstures, kaut maza tauta, bet sīksta un lai tā izdzīvotu starp dabas drūmajām parādībām un sūrumu, tika izdomāti viss visādi rituāli lai spēcinātu tautas un tā cilvēka garu. Attēlojot nāvi un nebaidoties par to pasmieties, cilvēki drošāk devās jūrā un pretī ienaidniekam stāja. Latviešiem tas veļu laiks, bet ar citu nokrāsu, -mācoties piekukuļot garus, ceram no tiem sagaidīt saudzīgumu... Tas tīri senjektīvs apcerējums.

Valters Z. 31. okt 2011. 10:46

Vajag tokš tiem ķirbīšiem kādu pielietojumu atrast ........., ne jau visiem garšo ... Kas vainas tādam spīdošam mūlītim  

Aleksandrs V. 31. okt 2011. 10:23

Bizness ievieš visādus veidus,kas nes ienesumus un uzmanību.....

Autorizācija

Ienākt