Tikai vārdi?

6. nov 2011. 08:33

Pienāktos teikt uzreiz, kāpēc vispār sāku domāt par cilvēku vārdiem, bet pagaidām noklusēšu. Var jau būt, ka kāds veikls lasītājs to pats uzminēs. – Cilvēkiem pašlaik patīk visādas mistiskas, neizskaidrojamas lietas, raksti droši, - tāda bija viena no atbildēm tad, kad jautāju, vai vispār ir nozīme tam, ka uzvārda vārda un dzimšanas diena ir vienā dienā. Vēl saņēmu arī tādu izteikumu, ka vecāki bērnam liek vārdu tādu, kam vārda diena ir vienā dienā ar dzimšanas dienu, jo tā būšot lētāk, neapzinoties, ka atņem savam bērnam iespēju svinēt divus svētkus gadā. Varētu teikt, ka pat grandiozs bija teiciens, ka tie, kas dzimuši vienā dienā nemaz neizskatoties līdzīgi. Un tie, kam esot vienādi vārdi, pēc skata esot līdzīgi, piemēram, visi Edgari esot mazi un drukni. Bet ja nu es zinu, ka kāds Edgars ir basketbolista garumā? Tas Edgars laikam neiekļaujas vispārējā stereotipā par šo vārdu. Ļoti vareni, izcili esot vārdi Anna un Aleksandrs. Vai kāds ir dzirdējis kādu vareno Aleksandru tuvinieku lokā saucot pilnā vārdā, vai – visas varenās un stiprās Annas iztiek bez slimošanas, iesnām kaut vai?
Vārds cilvēku varot ietekmēt gan pozitīvi, gan negatīvi, tā ietekme izpaužas ilgu gadu garumā. Vārdu, tātad ietekmi dod vecāki. Pie mums jau reģistrējot jaundzimušo jāpasaka vārds. Ir vēl valstis pasaulē, kur cilvēks gadiem dzīvo bez oficiāla vārda, iztiekot ar dažādiem mīļvārdiņiem vai paša atzītām iesaukām.
Ja tā vārda ietekme izpaužas tikai ilgu gadu garumā, tad jau var gadīties, ka cilvēks pats nosaka sava vārda ietekmi uz sevi un arī – uz citiem. Kaut kāda mistika. Bet to taču līdzcilvēki šodien ciena. Ja paši neko nevar izdarīt, tad cits vainīgs, vai vēl labāk – kaut kāda mistika.
Runā, ka cilvēkam ar vāju raksturu nevarot dot stipru vārdu. Atkal tā pati mistika. Par pilnīgi visiem tikko piedzimušiem bērniem var teikt – stipra rakstura cilvēks. Slikts vārds esot Gatis. Vai tāpēc, ka Raiņa „Pūt, vējiņi” Gatiņš bija kropls? Lai noteiktu cilvēka saderību ar vārdu, jāņem vērā dzimšanas dati. Horoskopi, kuriem vieni tic par visiem simts punktiem, citi netic nemaz, horoskopi arī ir tikai tāda sava veida varbūtība.
Ja cilvēka vārds esot atbilstošs cilvēka raksturam, varot izdarīt secinājumus, ja ne, secinājumus nevarot izdarīt. To jau ne vienreiz vien esmu teikusi – jo dziļāk mežā, jo vairāk malkas. Es pati uzskatu, ka mans vārds neatbilst manam raksturam, bet citi uzskata – atbilst. Kāda tad manam vārdam sakarība ar manu raksturu? Jūs taču noteikti zināt kādu mūžīgi skumju Jautrīti, bet vārds Jautrīte atbilst viņas raksturam.
Katru cilvēku ikdienā „no ārpuses” ietekmē simtiem lietu. Vārds arī ir tāda viena lieta, pie tam vārdā cilvēku sauc pat simtreiz dienā, bet kāda cita no simts lietām pavīd vienreiz dienā.
Uzvārdam ir līdzīga iedarbība uz cilvēku kā vārdam. Te tikai viens „sīkums” – vīriešiem tas ir paaudzēs mantots, bet sievietēm, apprecoties, jāpieņem vīra uzvārds vai arī jāpaliek savā. Kā labāk, to pēc vārdu ietekmes uz cilvēku, aprēķināšanas varētu pateikt speciālisti.
Esmu jau pietuvojusies tam jautājumam, ar ko viss aizsākās. Tikai tie speciālisti arī manā gadījumā patrāpījās tādi visuvaroši – jā, mēs tev pateiksim un – pazuda. Lai neapvainotu ebreju tautības cilvēkus, jāatzīmē, ka latviešu tautas tradīcija Miķeļdiena taču arī saistās ar cilvēka vārdu Miķelis.
Liekot vārdu jaundzimušajam, es pati zinu tikai divas lietas, kas jāievēro – vārds patīk vai nepatīk un, ja tas ir par godu kādam sencim, tad ļoti jāapdomā, vai šādi tas gods jāizrāda. Bet tikai tad – ja tas ir par godu kādam, ja vārds iekļaujas patīk līmenī, tad par goda izrādīšanu vienkārši var aizmirst.
Pietuvojos un attālinos no jautājuma. Es pašlaik zinu vienīgi to, ka leons ir lauva un vairāk nevienu citu cilvēku, izņemot pati sevi, nezinu, kuram uzvārda dzimšanas un vārda diena būtu vienā dienā. Bet varbūt es neesmu vienīgā?

Atslegas vārdi: tā ir559

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (2)

Dzēsts profils 6. nov 2011. 09:28

Nu, interesanti, ka viss vienā dienā! Bet varbūt, ka Tev ir paveicies, ka nepiedzimi dažas dienas vēlāk, ar mani kopā vienā datumā! :)

Gunars s. 6. nov 2011. 08:55

       Vārds var būt ļoti patīkams.Gudrītis,Brencis,Ilgonis (vīriešu kājstarpē ).

Autorizācija

Ienākt