2011 gada ekonomiku skaidrojums ar parasta bāra piemēru

19. dec 2011. 18:52

Autors vienkārši un saprotami, ar smaidu izskaidro, kas notiek ekonomikā pašlaik.It kā nekas sevišķs, taču nevarēju paiet garām



Marija ir bāra īpašniece. Vienā jaukā dienā viņa saprot, ka gandrīz visi tās klienti ir alkoholiķi bez darba, tāpēc viņa vairs nevar uzturēt bāru, neizputēdama pati.

Lai atrisinātu šo problēmu, viņa izdomā mārketinga plānu, saskaņā ar kuru, viņas klienti var dzert šodien, bet maksāt vēlāk.

Izdzertā daudzumu viņa ieraksta speciālā grāmatā (tādā veidā kreditējot klientus).

Par Marijas stratēģiju „dzer tagad, maksā vēlāk” izplatās slava, kā rezultātā, Marijas bārā palielinās klientu plūsma.

Drīz vien viņas bārs uzrāda vislielākos tirdzniecības apjomus pilsētā – perspektīva izskatās rožaina.

Sniedzot saviem klientiem brīvību no tūlītējas apmaksas, Marija nesastopas ne ar kādu pretestību, kad, ar regulāru periodiskumu, viņa būtiski paaugstina cenas vispopulārākajiem dzērieniem – vīnam un alum.

Rezultātā, pieaug arī viņas bāra realizācijas apjoms.

Jaunais vietējās bankas prezidents saprot, ka šie klientu parādi sastāda vērtīgu nākotnes aktīvu, un palielina Marijas kreditēšanu.

Viņš neredz nekāda pamata uztraukumam, tā kā par ķīlu kalpo alkoholiķu parādi.

Bankas centrālajā ofisā treideri-eksperti izdomā veidu kā pelnīt milzīgus komisijas maksājumus, transformējot šos klientu parādus Dzērājobligācijās un Alkoobligācijās. Pēc tam šie aktīvi tiek izvietoti tirdzniecībai starptautiskās vērtspapīru biržās.

Jaunie investori līdz galam nesaprot, ka šie vērtspapīri, kurus tiem pārdeva kā vērtspapīrus ar visaugstāko reitingu „AAA”, patiesībā ir bezdarbnieku alkoholiķu parādi.

Cenas uz papīriem turpina augt, aktīviem drīz vien kļūstot par visātrāk izpērkamo pozīciju pie valsts vadošajiem brokeriem.

Kādā brīdī, neraugoties uz to, ka obligāciju cenas turpina augt, vietējās bankas risku menedžeris izlemj, ka pienācis laiks prasīt, Marijas bārā alkoholiķu uzkrāto, parādu atmaksu. Viņš viņai paziņo par savu lēmumu.

Marija sāk pieprasīt naudu no saviem alkoholiķiem, bet, būdami bezdarbnieki, alkoholiķi nevar atdot savus kredītus.

Tā kā Marija nevar izpildīt savas kredītsaistības, viņai jāizsludina defaults. Tagad viņa ir bankrotējusi.

Bārs tiek slēgts un 11 darbinieki zaudē darbu.

Vienas nakts laikā Dzērāj- un Alkoobligācijas zaudē 90% no savas vērtības.

Kritušo aktīvu apjoms iznīcina bankas likviditāti, un neļauj izlaist jaunus aizņēmumus, tādējādi iesaldējot kreditēšanu un visu ekonomisko aktivitāti.

Marijas bāra piegādātāji, kas nodrošināja viņai paplašinātas apmaksas nosacījumus, investēja savu firmu pensiju fondus dažādos vērtspapīros.

Viņi konstatē, ka šobrīd saskārušies ar bezcerīgu parādu norakstīšanas nepieciešamību, un ka zaudējuši 90% no prognozētās obligāciju vērtības.

Viņas vīna piegādātāji tāpat izsludina bankrotu, slēdzot ģimenes biznesu, kurš tos barojis trīs paaudzēs. Viņas alus piegādātāju nopērk konkurents, kurš nekavējoties slēdz vietējo rūpnīcu un atlaiž 150 darbiniekus.

Par laimi, banka, brokeru kantori un to vadība tiek glābta ar daudzmiljardu paketes palīdzību no draugu puses valdībā.

Līdzekļus šai glābšanas paketei atrada, apliekot ar nodokļiem vidusmēra darba cilvēkus, kuri ne reizi netika pat ieskatījušies Marijas bārā.

Tagad saprotiet situāciju ekonomikā 2011 gadā?

Atrasts šeit

Raksta patstāvīgā adrese: http://lv.netlog.com/stepsjanis/blog/blogid=871

Atslegas vārdi: humors32404, Dzīve38590, Ekonomika54, finanses16, krīze.0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (40)

slikts c. 20. dec 2011. 12:27

Anna,ja esmu Tevi pareizi sapratis,tad atļaušos piebilst,ka stikla krellītes un spogulīšus var iesmērēt tikai tiem,kas tos ne reizi nav redzējuši.Maldināt var tikai tos,kuriem nav  zināšanu.

Dzēsts profils 20. dec 2011. 11:14

Stikla krellītes un spogulīši ir bijuši daudzu bagātību pamatā, to es par tiem krāsainajiem stikliņiem. Vienmēr būs kāds, kam stikliņus iesmērēt

Jānis S. 20. dec 2011. 07:45
Marika k. 19. dec 2011. 23:34

Mjaa...,interesants raksts gan!

uz V. 19. dec 2011. 23:24

Starp citu, J. Stepiņ, tavs ievietotais 20:39 Ļevašova raksts ir pat gaužām forš. Tur ne tikai atradu interesantus faktus, bet arī skaisti filozofisku veidotu domas virknējumu     paldies!

Valdis m. 19. dec 2011. 23:20

zudusi interese par tautasgarigumu par etnosa nakotni/  prieksplana izvirza savtigas materialas vertibas

uz V. 19. dec 2011. 23:16

Un šī ieviestā kapitalīsma biznes sistēma, sabiedrībā pilnībā apsaldēja prātus -dzīvojam pēc džungļu un haizivs principiem. Cilvēks pret cilvēku ir kļuvis vēs un vienaldzīgs. Sakarā ar šo atsvešinātības un vienaldzìbu šī brīža sabiedrībā, es pieminēju "vecos labos laikus" -taj laikā vēl bija sastopama atsaucība un līdzjūtìba. Bet, ne jau par tās iekārtas lai kāds tev vēl censtos pieminēt! Nevajaga jau gluži zaudēt humora izjùtu.

Jānis S. 19. dec 2011. 22:57

Piebildīšu, ka tā kā būtu laiks beigt skriet pakaļ ikkatram Rietumu civilizācijas krāsainajam stikliņam. Galu galā izglītības sistēma Padomju Savienībā bija labākā pasaulē - cita lieta, ka daļa satura bija jānomaina, taču ne pati sistēma.
To, lai kā viņiem negribētos, šobrīd ir spiesti atzīt Izraēlas Mossad augstākie virsnieki.
Mācīšanas metodika un zināšanu kompleksums, nodrošinot saistību starp vienlaikus mācāmiem mācību priekšmetiem, kā arī fundamentālo priekšmetu mācīšanas nepārtrauktība - tās visas bija patiesi labas lietas, no kurām atteikties, par labu analfabētus ražojošajai ASV sistēmai, manuprāt, ir noziegums pret mūsu bērniem.

uz V. 19. dec 2011. 22:37

Tieši par domāšanas un apziņas mainīšanu cauri visam blogam iet runa Stepiņa materiālos, bet tie kas nevīžo kaut vienu materiālu pārlasīt, skumjas cerības, ka reiz mainīsies! Visam pamatā, lai sabiedrība apziņa mainītos -ir jāsāk ar izglītības programas  pilnīgu pārskatīšanu. Jau ir pienācis mūsu otrās paaudzes laiks, cerams varētu, kas bīdīties...

Dzēsts profils 19. dec 2011. 22:26

Informācija sakošļāta un ielikta mutē labi,tikai tā neiemācīs domāt.Lai mainītu domāšanu ,jāpaiet vismaz trim paaudzēm     
Kaut kur Tālim 22:07 taisnība

Dzēsts profils 19. dec 2011. 22:26

Perspektīva nav spoža.Varētu pat neizdoties vienas paaudzes laikā, jo no vecās paaudzes,kas varētu palīdzēt nav daudz palicis vai arī tos vēl vajā ''stūra mājas'' bieds, tie klusēs.Bet jaunie kaut kā pasmaida par visu un neiespringst.Protams,ne visi,bet domājošo ir par maz.

slikts c. 19. dec 2011. 22:07

Domāšanu var mainīt ne ātrāk kā vienas paaudzes laikā un tikai tad ja tā ir pilnībā izolēta no nevēlamas informācijas iespaida.Tāpēc Mozum, priesteru uzdevumā vajadzēja vadāt izraēļu tautu pa tuksnesi 40 gadus,lai izveidotu izredzētās tautas ideoloģiju.

Dzēsts profils 19. dec 2011. 21:48

Tāli,tur jau tā lieta,ka cilvēki baidās noticēt šai patiesībai, negrib ņemt pretī šīs zināšanas.

slikts c. 19. dec 2011. 21:36

Nē,Anna,krīze sākās tad,kad cilvēki " iemācījās" domāt,ka verdzība ir beigusies.

Jānis S. 19. dec 2011. 21:34

Apmēram tā, bet, ja precīzi, nauda, kas nepieciešama procentu nomaksai NEKAD nav eksistējusi. Respektīvi, sistēma ir nepareiza.

Dzēsts profils 19. dec 2011. 21:20

Krīze sākās tad, kad bankas, kurām nebija naudas, aizdeva to cilvēkiem, kas to nevarēja atdot. Tā kaut kā

slikts c. 19. dec 2011. 21:13

Tev labi sanāk,Jāni,bet kā zināms,praviešus savās mājās...

Jānis P. 19. dec 2011. 21:10

Vilnīt, mēnestiņ spožais...vai tik tas konjaunietis , kas par visu vairāk dzīvē vēlājās kļūt par dedzīgu komunistu nebiji tu?  Re kā dzīve iegrozījusies ,..........tagad apmeti kažociņu un kritizē savus idejiskos brāļus .....  

Jānis S. 19. dec 2011. 21:08

Tieši tā. Es vismaz cenšos to darīt. Par to, kā sanāk, ne man spriest.

slikts c. 19. dec 2011. 21:05

Nav cita ceļa kā vien neatlaidīgi un pacietīgi sniegt saviem līdzcilvēkiem zināšanas,kas ļautu viņiem uztvert apkārtējo vidi notikumus tajā kā vienotu veselumu,nevis kā kaleidopisku krāsainu ņirbu.To saprata jau jaunlatvieši,kuri kājām devās uz studijām Tērbatē un Pēterburgā.

Autorizācija

Ienākt