Katru mēnesi Latvijā parādās tūkstošiem jaunu ātro aizdevumu kredītņēmēju.

9. jan 2012. 13:23

"Tikai aptuveni 15% no ātrajiem aizdevumiem ir problēmas - skaidro ātro aizdevumu asociācijas prezidents (AKBK) Dāvis Sīmanis. - Parādniekus var iedalīt trīs kategorijās: personas ar pagaidu grūtībām, ar ilgtermiņa problēmām un ļaunprātīgie nemaksātāji, kuri sākotnēji jau nevēlējās atmaksāt kredītu. "

Saskaņā ar aptauju, 29% cilvēku nekad nav ņēmuši ātros kredītus, bet 17%  nekad negrasās  to darīt. No tiem, kuri izmanto pakalpojumu, 59%  ir ņēmuši kredītu vairāk nekā divas reizes .Neapmierināto ātro kredītu aizņēmēju vidū ir tikai 4% . "Mēs redzam, ka arvien vairak pieaug pieprasījums ātrajiem kredītiem, - stāsta Gudriem.lv pārstāvis Dmitrijs Zaznovs. - Pirms diviem gadiem, salīdzinot likmes, ātro aizdevumu uzņēmumi bija eksotisks serviss, tagad tas ir kļuvis populārs pakalpojums, un uzņēmumu skaits ir trīskāršojies. "

Statistika AKBK papildina vispārējo ainu: apmēram 24% kredītņēmēju ņēma ātro aizdevumu 2. reizes, 13% - 3 reizes, 9% - 4 reizes vai vairāk. "Mēs redzam arvien vairāk pieprasījumu izsniegt ātros aizdevumus  - stāsta Dāvis Sīmanis. - Katru mēnesi, jauno klientu skaits  ātro aizdevumu uzņēmumiem, kas ir AKBK, sastāda aptuveni  1000 cilvēki. Kopējais klientu skaits, salīdzinot ar iepriekšējo gadu būtiski nemainījās. Tiesa, vasarā mēs piedzīvojām nelielu aktivitātes kritumu  - aptuveni par 15%. Tas ir saistīts ar to, ka vasarā cilvēki  mazāk laika pavada pie datora. "

Pēc portāla datiem, 37% aptaujāto ņēma aizdevumu  ātro kredītu uzņēmumos par kopējo summu vairāk nekā 150 latu. Katrs piektais ņēma kredītu sākot no 100 līdz 150 latiem, un ar līdzvērtīgu popularitāti tika ņemti aizdevumi  (18% un 20% attiecīgi)  līdz LVL 50 un no 50 līdz 100 latiem.

Attiecībā uz nedrošiem kredītiem, pēc AKBK datiem, to ir tikai aptuveni 15%. "Klientus, kuri nemaksā laicīgi, var iedalīt trīs kategorijās - skaidro Dāvis Sīmanis. - Pirmā - cilvēki, kuriem radušās problēmas ar maksājumiem, bet viņi ir gatavi dzēst parādu  trijos mēnešos. Otrā - cilvēki, kuri zaudējuši darbu vai ienākuma avotu. Un trešā - ir apzināti nemaksātāji, kuri ņem kredītu, bet neplāno to atdot . Visbiežāk šajā kategorijā ietilpst jaunieši vecumā līdz 25 gadiem. Ja sadalīt 15% no problemātiskiem kredītiem uz šīm grupām, tad pirmajā būs aptuveni 5%, otrajā - 8%, un pēdējā -. aptuveni 2% "

Ņemot vērā, ka pieaug  negodīgi gadījumi parādu piedziņas tirgū, daži AKBK  locekļi nolēma patstāvīgi nodarboties ar problemātiskiem kredītiem. "Ātrais kredīts, kuri vēlas strādāt ilgtermiņā, ir svarīgi, lai klients  atgrieztos pie viņiem - saka asociācijas vadītājs - Labas prakses kodekss aizliedz mums iekasēt procentus  par maksājuma kavējumu aizdevumiem, kura kopējā summa   jau pārsniedz  visu kredītu. Lai nodrošinātu šo apņemšanos, daudzi uzņēmumi paši nodarbojas ar  aizdevumu atgūšanu. Lielāko daļu parādu izdodas atgriezt  trīs mēnešu laikā, atsevišķos gadījumos viena gadā laika vai pat ilgāk.

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (3)

savsem k. 9. jan 2012. 20:40

Nākošie Anglijas pilsoņi ...

slikts c. 9. jan 2012. 16:25

Pēc ātriem vergiem vienmēr ir liels pieprasījums.

Dzēsts profils 9. jan 2012. 13:41

............ un pāris simti no dzīvokļiem izlikto šo parādu dēļ.

Autorizācija

Ienākt