Kas ir mūsu laiku psihalogs?...

16. jan 2012. 19:13

...ja par tādu sevi uzskata!??...

Preambula

Šo Ētikas Kodeksu izstrādājusi Baltijas  Psihologu Asociācija, pamatojoties uz ANO Cilvēktiesību Deklarāciju, ANO Bērnu Konvenciju un Eiropas Asociāciju Federācijas Ētikas Hartu un Ētikas Virskodeksu (EFPPA's Metha Code of Ethics). Ētikas Kodekss ir obligāts visiem Baltijas  Psihologu Asociācijas sertificētajiem psihologiem, kuri praktizē, darbojas izglītības vai zinātnes jomās, kā arī psiholoģisko pakalpojumu sniedzošo iestāžu darbiniekiem un psiholoģijas studentiem.

Psihologa galvenie uzdevumi

Saskaņā ar vispāratzītiem zinātniskiem un ētiskajiem principiem, palīdzēt klientam noorientēties sarežģītās dzīves situācijās un rast izeju no tām, kā arī veicināt personības izaugsmi, neatkarību un emocionālo briedumu.
Psihologs savu zinātnisko un profesionālo darbu organizē saskaņā ar Baltijas Psihologu Asociācijas ētikas kodeksu un atbilstoši Latvijas valsts likumdošanas normām.
Jebkurā savas darbības jomā psihologiem jāstrādā un jāizturas tā, lai neradītu šaubas par sava darba un psiholoģijas kā profesijas reputāciju. Viņiem ir augstu jāstāda godīgums, objektivitāte un cieņa pret personu vai notikumu un jāseko, lai viņu darbība atbilstu visaugstākajiem ētikas standartiem. Rūpējoties par ticamu rezultātu, viņiem jānodrošina godprātīga zinātnisko pētījumu veikšana. Ņemot vērā likumdošanas uzliktos pienākumus, viņiem jāaizstāv savu klientu un pētījumos iesaistīto personu intereses un labklājība.

Kompetence

l .Veicot savu profesionālo darbību, psihologam jābūt godīgam un patiesam, godprātīgi jādarbojas tikai savas profesionālās kompetences un kvalifikācijas ietvaros, mērķtiecīgi un zinātniski pamatoti, nepārvērtējot savu prasmju līmeni un
nepiedēvējot sev neesošu kvalifikāciju, pieredzi un sasniegumus .
Psihologam jābūt sagatavotam izmantot savā jomā esošās teorijas un metodes, viņam nepārtraukti jāseko savas profesionālās kompetences līmenim.
Lai apgūtu metodes un paņēmienus, kuros psihologs nav pietiekami kompetents, viņam jāsadarbojas ar pieredzes bagātāku kolēģi, kurš varētu veikt konsultanta funkcijas (supervīzijas).

Konsultēšana un klienta piekrišana

Psihologs apspriežas ar saviem klientiem par tādiem jautājumiem kā paredzētais terapijas kurss un tā daba, samaksa, konfidencialitāte u.c.
Psihologs saņem piekrišanu no klienta pētījumam, terapijai vai tiem piederošām procedūrām. Viņam jāpārliecinās, ka klients ir pareizi sapratis darba procesu un paredzamos rezultātus. Ja klients nav spējīgs pilnībā saprast notiekošo (piem., bērni, veci cilvēki, cilvēki ar garīgiem vai attīstības traucējumiem), psihologs sniedz informāciju atbildīgām par viņu personām.
Gadījumos, kad, lai nodrošinātu objektivitāti vai turpmākās terapijas sekmīgumu, -procedūra ar klientu netiek apspriesta, psihologs par to informē pieredzējušu kolēģi.
Psihologs nedrīkst pielietot manipulējošas procedūras savtīgos nolūkos. Psihologam jābūt sevišķi uzmanīgam, lai neradītu nepamatotas cerības, ko vēlāk viņš nebūtu profesionāli spējīgs īstenot.
Psihologam jāciena klienta reliģiskie, kulturālie, morālie vai politiskie uzskati un
jāņem tie vērā, kontaktējoties ar klientu.

Konfidencialitāte

Psihologam obligāti jānodrošina visu iegūto datu un izpētes rezultātu konfidencialitāte. Konfidencialitātes robežas, ja iespējams, tiek apspriestas psihologa- klienta attiecību sākumā. Visa informācija, ko psihologs ieguvis no klienta ir viņa profesionāls noslēpums.
Citiem psihologiem, kā arī citu specialitāšu pārstāvjiem vajadzīgo informāciju psihologs nodod tikai ar klienta atļauju. Psihologs apspriež iegūto konfidenciālo informāciju par pacientiem, klientiem, studentiem, pētījumu dalībniekiem, uzraugāmajiem un darbiniekiem tikai zinātniskiem vai profesionāliem nolūkiem un tikai ar personām, kas ir iesaistītas šajās norisēs. Ja kāds prakses gadījums tiek izmantots lekcijās vai publikācijās, psihologam jāpārliecinās, ka tiek garantēta personas anonimitāte.
Ārkārtējos gadījumos, kad ir pietiekami daudz liecību, kas norāda, ka klienta uzvedība var kaitēt apkārtējiem, psihologs par to informē ieinteresēto trešo pusi, iepriekš konsultējoties ar pieredzējušu kolēģi. Konsultēšanās var nenotikt, ja kavēšanās rada draudus klienta vai apkārtējo cilvēku fiziskajai veselībai vai dzīvībai.
Audio, video ieraksti un fotofiksācija pieļaujama tikai rakstiski vienojoties ar klientu vai eksperimenta dalībnieku par fiksācijas kārtību un materiālu pieejamības robežām.
Psihologam jānodrošina visu materiālu, ieskaitot datora failu, droša glabāšana. Ja psihologs nevar kontrolēt materiālu publisku pieejamību, viņam jāpārliecinās par to sniegtās informācijas diskrētumu .

Profesionālās attiecības

Psihologs nedrīkst izmantot savas profesionālās attiecības ar klientiem vai pētījuma objektiem, personīgos nolūkos. Profesionālās darbības procesā iegūto informāciju psihologs nedrīkst izmantot klienta ietekmēšanai.

...tas īsumā, kas jāievēro kompetenai personai veicot savu profesionālo darbību, ja par tādu sevi uzskata...?!!

....

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (30)

saulvedis v. 18. jan 2012. 09:57

čuči, čuči...lai salds miegs

uz V. 18. jan 2012. 09:53

visvairāk man sagādā skumjas, kad pieņemu cilvēkus tādus kàdi tie ir un paļaujos uz tukšu saraksti. Bet nu, kad niecìba nedabūjusi ko vēlèjàs, -tad nàkàs uzklausìt agsprātīgus tekstus, ko nemaz neesmu lūdzis, lai kāds manu mieru traucētu!

saulvedis v. 18. jan 2012. 09:48

par to svētumu taisni laikā

Dzēsts profils 18. jan 2012. 09:39

Vilni, tas tak saprotams, ka - ja es būtu metusies gānīt Sirdszāli ( šajā situācijā) un apbrīnot Tavas īpašibas- cik Tu principiāls, cik godīgs, cik ...dajebkāds... - tad mūsu saruna būtu krietni ražīgāka.. Nekur gan nemanīju , ka Sirdszāle būtu izlikusi publiskai apskatei jūsu saraksti- tā kā to izdarīji Tu.
Lasīt māku, neuztraucies, un tiesi pēc lasītā tie iespaidi rodas ne tuvu tam, ka esi apbižots atkal. Traki Tev, ka tik viegli tādu lielu un godavārda vīru var apčakarēt pat nepazīstama dāma... Pats jau laikam dikti tici, ko esi te sarakstījis, vai ne.

uz V. 18. jan 2012. 09:23

gaužām jau tu gudrs Saulvedi! Ir cilvēki, kuri cieņas un atziņas ir vērti, bet ir kurus tuvumā labāk neredzēt, -tad uz tādiem nekas svēc neattiecas...

saulvedis v. 18. jan 2012. 08:33

Nezinu ko tie bābieši tevī atrod......gatavais kretīns.....privātu saraksti neviens normāls vecis nepublicē, lai tur vai kas

uz V. 17. jan 2012. 21:18

....sonja, es tev vēlreiz saku, tu neproti lasīt, kā vien meklē argumentus savaij attaisnošanaj! Tu raksti līdzīgi Sirds Zālīteij, - kā zirgs prērijā ar klapēm uz acīm skrieni uz savu pštaisnību. Ne es ierosināju šo publisko apspriedi! Bet esmu vīrietis ar goda vārdu un pšcieņas egoists.... Es vienmēr biju saprotoš pret cilvēku trùkumiem, bet nekad neapstāšos pie domas nepilnībām...

Dzēsts profils 17. jan 2012. 21:03

Par kādu cilvēku personīgās sarakstes intimam detaļām patiešām neņemšos spriest, jo nedz zinu , nedz esmu lasijusi, nedz klāt stāvējusi.. Tikai- pat tādā gadījumā, vai nav vienkāršāk un labāk - izbeigt to situāciju un viss. nerakstīt, neturpināt saraksti. Bez turpinājumiem citā plaknē- publiskā- a viņa man to, a es viņai šitā... Ja kaut kas nav pieņemams vēstulē- nu pasaki- sorry, bet man ir cits viedoklis, citas vajadzības, nevelos to un to... un viss. bet Tev atkal ir publiski jāapspriež nevienam nezināma Tava situācija--- ar akcentu uz to , ka , jāsaka - atkal, esi aizskartā puse... kā tā varēja- spēlēja ar mani netīras spēles.. a es tik paļāvos, es tik lielam acēm skatījos un neko vispār, tikai ... Ja tādas ir Tavas dzīves likumsakarības- vai nevajadzētu kaut ko mainīt paša attieksmē?

Parum S. 17. jan 2012. 20:35

Vilnīt, nav ticamības sajūtas tevis teiktajā....

uz V. 17. jan 2012. 20:27

...Sonja, tici man, es ar katru cilvēku spēju izrunāties privāti, ja pate vai pats nepārkāpj tolerances un ētikas normas. Dzīvē nekad pēc sevis neastāju nesakārtotas lietas! Šinī gadijumā ar mani izspēlēja netìru spēlīti, ko es jau sajutu pēc otrās vēstules no šīs netīrās būtnes ar mājieniem uz sexu...!

Dzēsts profils 17. jan 2012. 20:02

man gan radās iespaids, ka bloķēšana bijusi cita iemesla pēc... bet- tās ir manas pārdomas. Tu jau atkal ej to pasu ceļu, ko iepriekš-- personīgas lietas apsried publiski. Vai vajag?

uz V. 17. jan 2012. 19:55

Sonja, kā pate redzi, tu lasot palaidi garām uzmanībai būtiskāko! Cilvēks, kuram nebūtu ko slēpt, nebūtu nobloķējies un līdzi parāvis visu vēstuļu saraksti. Viens no diviem, ja Sirds Zāle atbloķētos, es tev izliktu visus pierādijumus par šās "netìrās būtnes" liecībām! Bet tikai negodīgi vadities cilvēks zina amigosa nianses, -lai slēptu pēdas nobloķējas vai izdzēšās! Līdz ko tu palūgsi šaj būtnei atbloķēties, lai sniegtu visus lietišķos pierādijumus par šī cilvēciņa netīriem nodomiem, -tev tiks sniegti visi pierādijumi manu vārdu patiesīgumam! ka ik katrā otrā vēstulē viņa atgādināja par piederību šaj profesijai...!

Dzēsts profils 17. jan 2012. 19:39

Manuprāt, šobrīd Tu, Vilni pats mazliet tā kā pārspīlē.. no jūsu sarakstes nekur nav redzams, ka Sirdszāle strādātu par psiholoģi, psihiatri, -- tajā lauciņā ir gana profesiju, kas strādā diezgan specifisku darbu, bet ne tieši  minētajās profesijās. Protams- tā ir tikai šeit publicetās sarakstes apskate...
Un tīri cilvēcīgi spriežot- lai risinātu situāciju ( vienalga kādu) - ir vajadzīga informācija, pēc iespējas plašāka, pēc iespējas visaptveroša... jo specifiskāka problēma- jo smalkāka tā informācija. Un tur diez vai būs iejaukta ziņkārība.. Lai gan- tas atkal ir tikai  demonstrēto tekstu vērtējums.

uz V. 17. jan 2012. 17:26

Un te cilvèks apgalvo, ka nav sakara ar psihiatriju...

" Sirds Zālīte
vakar 19:57

  Redzi, Vilni, es neesmu psiholoģe un man pat prātā nav nācis par tādu kļūt.
  Novērtē sevi- Tev tika dota iespēja ...atklāt sevi un dabūt darbu, dzīvošanu...
  Bet, tā kā esam vīlušies dažos cilvēkos, tad nākas meklēt nopietnāk...
  Ja nu tas nav, nebija saprotams, tad nevajadzētu vainot citus un celt neslavu...
  Es, piemēram, Tev personīgi, neesmu neslavu un visādu citādu sliktu info devusi nevienam...atklāti ne.
  Tad salīgsim mieru un šķirsimies kā pieklājas- Tu vēlējies to, ko es nespēju, bez nopietnas info, Tev sniegt."

...Nu dien ir nepatīkami sastopami cilvēki. Un ja palasās ko šādi cilvēciņi raksta, -ausis vìst, vienkārši cilvēks seksuāli norūpējies ar seksuālām novirzēm... Labprāt šādas psihiatrijas dakterīšus pa prokuroriem pavazātu!...

uz V. 17. jan 2012. 17:21

Nepatīkami šàdi cilvēki un vēl nepatīkamāk, ja viņi ielaužàs tavà dzīvē ar slimìgu zinkārību. Viņiem neko nelūdzot, bet paši piesakàs, kā tādi "labdari". Nu ko, notiekās sarakste, cerot ka darīšana ar kompetentu savā jomā cilvèciņu, tā arī saku, kā arī visiem, -iet labi, bet varētu būt arī labāk. Tad nu nāk piedāvājums palīdzēt... A ko no cilvēka var zinàt? Varbūt kāds brīnum daris, tad lai nu ... Bet kā izrādās, cilvēkam nav tìra sirdsapziņa, nobloķēja visu saraksti, zinot savu kaunumu! Bet te lūk viena vèstulīte ir saglabàjudies. Bet to ka cilvēks uzskrītoši gandrìz katrà otrā vèstulē akārto, ka nodarbojās ar psihiatriju...

" Sirds Zālīte
12.jan. 19:37

  Nu nekāda ziņkārība. Kādēļ, lai man būtu ziņkārība? Vot, šito es nesaprotu.
  Vienkārši, es strādāju psihiatrijas lauciņā un saprotu, ka ir ļoti dažādi ļaudis- vieni ir slimi, citi par tādiem izliekas...Lai izbēgtu no soda, lai labāk dzīvojas....Katram cits. Labi, parunāšu ar draudzeni prokurori, kurai dēls un vedekla ir policisti...Viņiem, iespējams, būs daudz vairāk jautājumu...Par to nebrīnies. "

Dzēsts profils 17. jan 2012. 16:34

Piekrītu,bet tā ir realitāte. Es jau neapgalvoju,ka visiem Latvijas psihologiem ās ir biznes,ir jau arī pozetīvi izņēmumi,bet vai viņus varam atļauties,tas atkal cits jautājums.

Dzēsts profils 17. jan 2012. 15:47

Tad ir tikai jānopūšas- un būs arī turpmak visādi gadījumi, kad cilvēkam- pacientam tiks radīts maldīgs iespaids par to , kas tad ir - psihologs, psihoterapeits, un ko viņš dara. Iespēja ātri un bez lielam pūlēm nopelnīt bargu naudu - ir loti vilinoša, jā tas ir arī bizness.Bet tas neko nestāstīs par ārsta kvalifikāciju un profesionalitāti.

Dzēsts profils 17. jan 2012. 15:35

Sonija,šis absurds nav beidzies,vis turpinās....un šinī variantā tas, manuprāt vairs nav ārsta speciālita palīdzība, bet gan biznes.....

Dzēsts profils 17. jan 2012. 15:05

Bija brīdis, kad par psihologu varēja kļūt kurš katrs - būtu tik vēlme bijusi un naudiņa  pāris stundu semināriem.. Dikti gribētos domāt, ka sobrīd tas absurds ir beidzies.
Ir normāli, ka cilvēks , kurš iet vizītē pie psihologa, psihoterapeita, psihiatra ir pārsteigts un neapmierināts ar rezultātu. Jo neviens no šiem minētajiem neiedos burvju tableti vai šprici, vai darbības plānu - ka talāk dzīvot un ko iesakt ar  visu to, kas bijis. Šīs jomas specialisti nav ķirurgi - atnāca cilveks ar bruku, uzlika uz galda, izgrieza, sašuva un - staigā vesels un laimīgs. Šeit cilvekam tiek dota telpa, laiks, iespēja- savest sevi tādā kārtībā, izprast sevi, lai viņš pats varētu risināt rezultatīvi savas dzīves situācijas. Speciālists var palīdzēt izprast - kādēļ un kas notiek cilvēka dzīvē, kādēļ viņš dara vienu , it ka loģisku un pozitīvi vērtējamu lietu- bet rezultats ir pilnīgi negaidīts... u.t.t.Tajā pašā laikā- cilvēkam ir nepatīkami dzirdēt par sevi kādus spriedumus, kas kardināli atšķiras no viņa paša vērtējuma , it sevišķi par sevi- mīļo, labo, vis, vis, vis..
Protams, ka starp šīs profesijas(-u) pārstāvjiem tiesi tapat kā strap skolotājiem, šoferiem, politiķiem, mājsaimniecēm, - ir sastopami arī tādi, kuri nav izvelējusies sev piemērotāko profesiju, bet tas  tomēr nav tik bieži. Parasti tādi kadri atsijājas jau pēc pirmajam sesijām un līdz mācībi beigam un savam privātpraksēm pat netiek.

Dzēsts profils 17. jan 2012. 14:28

Bet slikta reklāma izplatās piecas reizes ātrāk par labu ,skumji,bet fakts.

Autorizācija

Ienākt