10 veidi, kā valsts vara ar masu mediju palīdzību manipulē ar pūli

30. jūn 2012. 13:26

10 veidi, kā valsts vara ar masu mediju palīdzību manipulē ar pūli
interneta ārēs pamanīju klīstam šādus te punktus, kas pirmajā brīdī šķitās visai interesanti:

"1. Uzmanības novēršana

Izplatītākā pamatmetode cilvēku uzmanības novēršanai no svarīgākajām problēmām un to risinājumiem, ko pieņem politiskā un ekonomiskā elite, ir pastāvīga mediju telpas piegāšana ar nesvarīgām ziņām un vienas dienas notikumu preses relīzēm. (..) "Pastāvīgi novērst pilsoņu uzmanību no nopietnām sociālajām problēmām, pārslēdzot to uz reāli nenozīmīgām tēmām. Panākt, ka ļaudis visu laiku aizņemti ar kaut kā apspriešanu un tiem nav laika domāt; no klaja lauka - aizgaldā, kā visus mājdzīvniekus" (citāts no "Mierīgo karu klusais ierocis" ).

2. Jārada problēmas, bet pēc tam jāpiedāvā to risinājumus
Šo metodi dēvē arī par "problēmu-reakciju-risinājumu". Tiek radīta problēma, "situācija", kur paredzamā sabiedrības reakcija ir prasība elitei, lai tā rīkojas tieši tā, kā tā vēlas rīkoties. Piemēram, īstenojot pasivitātes taktiku, pieļauj strauju vardarbības līmeņa kāpumu pilsētās, vai pat atbalsta terora aktu īstenošanu, lai sašutusī sabiedrība pati pieprasītu no valdošajām aprindām rīkoties agresīvi, lai nodrošinātu kārtību, pieņemt likumus, kas ierobežotu šīs kārtības nodrošināšanas vārdā personas brīvības. Vai arī veicināt ekonomikas lejupslīdi, lai sabiedrība aicinātu kā nepieciešamo ļaunumu samazināt sociālās garantijas, sociālo dienestu darbību.
3. Pakāpeniskas ieviešanas metode
Lai panāktu kāda nepopulāra lēmuma akceptēšanu, pietiek to ievies pakāpeniski, propagandējot to dienu no dienas, gadu no gada. Šādā veidā tika uzspiesti principiāli jauna sociāli ekonomiskā kārtība (neoliberālisms) pagājušā gs. 80.-90. gados. Valsts funkciju minimalizēšana, privatizācija, iedzīvotāju nedrošība par nākotni, nestabilitāte, bezdarba pieaugums, darba alga, kas nodrošina tikai izdzīvošanu, nevis dzīvošanu - ja tas viss parādītos vienlaikus, tad izsauktu sociālo sprādzienu.
4. Atlikšanas metode
Vēl viens veids, kā "izbīdīt" nepopulāru lēmumu, ir to pasniegt kā "sāpīgu, taču nepieciešamu" un panākt pilsoņu akceptu šī "nepieciešamā ļaunuma" ieviešanai kaut kad nezināmā nākotnē, jo iedzīvotāji daudz labprātāk piekritīs savas dzīves kvalitātes kritumam kaut kad, nevis te un tagad. Pirmkārt jau tāpēc, ka tas nenotiks tūlīt, otrkārt, ļaudīm raksturīgi naivi cerēt, ka rīt situācija mainīsies "uz labo pusi" un izdosies izveirīties no upuriem, ko pieprasa valsts vara. Tas pilsoņiem dod laiku pierast un samierināties ar domu par pārmaiņu neizbēgamību, un tās kurnot pieņemt, kad tās tiks ieviestas.
5. Vēršanās kā pie maziem bērniem
Vairumā propagandas vēstījumu, kas domāti plašām masām, pielieto tādus argumentus, secinājumus, izteikumus un intonāciju, it kā vērstos pie pamatskolas vecuma bērniem ar attīstības traucējumiem. Jo vairāk kāds vēlas maldināt auditoriju, jo vairāk tas lieto savā vēstījumā infantilus izteiksmes līdzekļus. Kāpēc? Gluži vienkārši, ja cilvēku uzrunā tā, it kā viņs būtu 12gadīgs vai jaunāks neko no reālās dzīves nesaprotošs bērns, tad suģestijas rezultātā šī cilvēka atbilde vai reakcija lielā mērā būs labi prognozējama un tajā izpaliks kritiska spriestspēja, kas ir raksturīgi bērnu reakcijai.
6. Emociju, nevis argumentu akcentēšanas metode
Spiediens uz emocijām ir klasisks paņēmiens, kā bloķēt ļaužu spēju racionāli analizēt, rezultātā kritiski izvērtēt notiekošo. No otras puses, emocionālā faktora izmantošana ļauj iedarboties uz zemapziņu, iedēstot tur nepieciešamās vēlmes, bailes, izturēšanās modeļus.
7. Tumsonības veicināšanas un viduvējības kultivēšanas metode
Svarīgi, lai pūlis nespētu saprast paņēmienus un metodes, ko izmanto, lai ar ļaudīm manipulētu un piespiestu pakļauties. [Tāpēc] zemēkajiem sabiedrības slāņiem pieejamajai izglītībai jābūt pēc iespējas virspusējai un seklai, lai nespēja domāt, kas atšķir zemākos sabiedrības slāņus no elites, paliktu nepārvarama.
8. Sajūsmināšanās par viduvējību kultivēšanas metode
Atbalstīt, lai seklums, neaudzinātība un lēts spožums būtu modē.
9. Vainas apziņas kultivēšanas metode
Ļaudīm jānotic, ka pie savām neveiksmēm un statusa sabiedrībā vainojami ir tikai paši, jo nav pietiekami centušies. Rezultātā cilvēki meklēs mīnusus sevī, nevis sistēmas netaisnīgumā, kas liks tiem būt nomāktiem un pasīviem. Bet pasīva sabiedrība nekādas pārmaiņas sistēmā neprasīs un nemēģinās īstenot.
10. Totālas informācijas uzkrāšanas metode
Pēdējo 5 gadu zinātnes attīstība vēl vairāk paplašināja bezdibeni, kas šķir ļaužu pamatmasas zināšanu apjomu no informācijas, kas ir valdošās elites rīcībā. Pateicoties bioloģijai, neirobioloģijai un lietišķajai psiholoģijai, "sistēmas" rīcībā ir visplašākās zināšanas par psihi un fizioloģiju, kā rezultātā tā zina par cilvēku vairāk, nekā viņš pats zina par sevi. Tas nozīmē, ka vairumā gadījumu sistēma ir visuvarena un vada cilvēka rīcību daudz vairāk, nekā viņi paši.
Noam Chomsky. 10 Estrategias de Manipulación."


Atslegas vārdi: dzīve38590, cilvēki682, politika3025, finanses16, sabiedrība61

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (16)

Dzēsts profils 1. jūl 2012. 12:07

Savā starpā naido cilvēkus tu pati/s... uz sevi labāk paskaties, kādu stulbumu gvelz...      ...ja cilvēki šeit neturpina diskusiju, tātad nevēlas piedalīties kaut kāda mesijas trulos norādījumos-ieteikumos...

Inta D. 1. jūl 2012. 12:00

Par "Balto Dievieti": pati blogus neraksta, bet esmu ievērojusi, ka viņa aktīvi piedalās dalībnieku sarunās. Un palasot viņas komentārus - neviļus rodas jautājums - kādu interešu vadīta viņa šeit piedalās? Jo viņas komentāri parasti izraisa strīdus situācijas, asu vārdu apmaiņu, pēc kurām cilvēki drīz pamet attiecīgo blogu. Viņa izskatās (apzināti, vai neapzināti), kā masonu aģents, jo praktiski pielieto masonu taktiku - naidot savā starpā cilvēkus.

Dzēsts profils 1. jūl 2012. 09:29

"Apvienošanās vienotā rīcībā"....Tu tā globālāk domāji vai tik par Latviju?
Kas tad ir pūlis?Sastāv no tiem pašiem indivīdiem, kuriem nu atšķiras izglītība, zināšanas, informētība, ieinterisētība, vajadzības, priekšnoteikumi savai dzīvei. Nu kaut vai - ir kuri būs pa ausu galam dzirdējuši par zelta miljarda teoriju pasaulē, ir kuri varēs ko pastāstīt, ir kuri neko nav dzirdējuši, ir, kurus tas vispār neinteresē un negrib zināt.
Pilnīgi piekrītu Baltajai Dievietei.

savsem k. 30. jūn 2012. 23:19

Pūlim tāds liktenis - ar viņu vienmer kas manipulejis un manipulēs arī turpmāk .... manipulatori mainās - pūlis paliek   .

Dzēsts profils 30. jūn 2012. 18:04

Kādu rīcību tu gribi???
Apvienošanos??? kādu??? kas apvienosies???
Pašlaik notiek iznīcināšanas periods... pat starp tiem saucajamiem "viedajiem" un "apgaismotiem", kuri tāpat kā tu redz realitāti, bet nepieņem otra redzējumu... man pat šajā vietnē ir bijušas privātas sarakstes par šo tēmu un viss beidzās ar to, ka es neredzu lietas būtību, bet tādi kā tu visu redz un saprot... tad rodas jautājums, vai paši redzat lietas būtību? ...jūs redzat tikai apjaušamu un nežēlīgu realitāti..., jo cilvēki, kas saprot to, nenoliedz otru, nebaksta acīs katram, ka viņš ir izredzētais un dara "svētu" darbu... Tu nezini, vai esi ar mani uz viena pakāpiena, vai augstāk, vai zemāk???? Ja tu apgalvo, ka zini, tad tu nezini neko un visticamāk, kā vien apjaut skarbo realitāte, neizproti tās būtību... un basta...

Inta D. 30. jūn 2012. 17:05

Varētu teikt tā - atmodos no miega. Ne jau par interneta darbu - bet bija viena maza dzirkstelīte, kura pamudināja paskatīties uz pasauli - atrauties no ikdienišķā. Tas ir tik pat kā pacelt acis no aizraujošas grāmatas un paskatīties apkārt un ieraudzīt, ka istaba liesmās.

jautrite b. 30. jūn 2012. 16:57

nu sijā informāciju,neskaties muļķības tv,ja nemaldos pati ne tik sen proponēji internetdarbu/neveicas?/

Vineta K. 30. jūn 2012. 16:55

Tatat nav vel tik slikti.Var vel batoninus paspraust.Varbut nakama paaudze nelaus sevi,nepartraukti manit,un izmantot.

Inta D. 30. jūn 2012. 15:57

Vairāk jau nu neko neviens vairs nevar pateikt, kā - tas nav jaunums.
Bet kur ir RĪCĪBA?
KUR IR APVIENOŠANĀS VIENOTĀ RĪCĪBĀ?

Inta D. 30. jūn 2012. 15:54

Sākumā -jā šķiet interesanti. Bet patiesībā - pavērtē - tas taču ir drausmīgi satraucoši!!!
Kas tad cilvēkam paliek? Iet mežā un dzīvot teltī? Visapkārt ir tik daudz nozombēto - drebuļi pāriet - viņi taču nesaredz to, kas patiešām ir jādara, bet maļ savu maļamo kā nohipnotizēti! Paskaties pat savas paziņas un draudzenes - cik daudzām liekas svarīgāk izskats, kosmētika, tusiņs u.t.t., vienkāršas mājas rūpes, ģimene, darbs - jā savā starpā pasūkstās par algām, par netaisnībām darba vietās u.t.t. - un tas ir viss!!!

Dzēsts profils 30. jūn 2012. 15:53

tas jau sen nav jaunums...

Dzēsts profils 30. jūn 2012. 15:11

Esmu arī ievērojusi, ka cilvēki tiek baroti ar apšaubāmas patiesības informatīvajiem raidījumiem, ziepju operām, kuru saturs- tikai sadzīviskuma līmenī- viduvējību uzturošs. Ir pazudušas labas filmas, vietā- ikvakara šovi ar pārsvarā izklaidējošu raksturu. Patīk dokumentālās filmas par pasaules valstīm, cilvēkiem.

Dzēsts profils 30. jūn 2012. 15:08

Kāpēc tu raksti, ka pirmajā brīdī šķiet interesanti...un kas ir otrajā brīdī?

Inta D. 30. jūn 2012. 14:49

Interesanti - ko vairums TV skatītāju uzskata par negatīvu - ja negatīvs ir: reklāmas (atlaižu akcijas, ēdiens, apģērbs, atpūta un izklaide, ceļojumi, veselība), ziņas, filmas, multfilmas, mūzika un VISS pārējais - jo tas viss ir tik rafinēti apstrādāts un attiecīgi arī pasniegts tā, lai iedarbotos uz cilvēka psihi, ka cilvēks pat nenojauš - ka viņš tiek zombēts!

Dzēsts profils 30. jūn 2012. 13:53

jādzīvo ar sirdi mazāk jāklausās negatīvu pa tv un viss būs kārtībā.

Vasilijs P. 30. jūn 2012. 13:27

Pateicos par agenturas pulem saistiba ar analizu un pilno DNS veikto datu izklastu.

Autorizācija

Ienākt