Naudas reliģijas daži aspekti

3. jūl 2012. 01:52

Šādi tādi fragmenti no grāmatas Дмитрий Неведимов "Религия денег".

Pост экономики приносит простое увеличение торговых транзакций.

Почему увеличение транзакций ведёт к росту экономики? Представим такой пример. Два человека растят на своих огородах огурцы и помидоры и сами же их едят. В этом году они собрали и съели урожай, вдвое больший, чем в предыдущем. Но денег от этого у них не прибавилось, в счётных книгах пусто, экономика не растёт.

Затем один сосед начинает растить только помидоры, и относит их в лавку к купцу, который даёт ему за помидоры десять долларов. Другой сосед растит только огурцы, и тоже отдаёт их купцу за десять долларов. Теперь у каждого из соседей есть деньги. Естественно, что следющим шагом они идут к тому же купцу и тратят эти деньги на отсутствующие у первого огурцы, у второго – помидоры.

На самом деле их жизнь лучше не стала. Но с точки зрения счётной книги, раньше эти люди ничего не имели, но сейчас каждый из них стал богаче на десять долларов. Выросла экономика, выросло товарное производство, купец получил прибыль, государство получило налоги, образовались новые рабочие места – продавца в магазине, бухгалтера, налогового инспектора, банкира.

Vai tad tā nav mitoloģija!?

................
Экономика оцифровывает и вводит в оборот то, что было раньше бесплатно. Этим она заставляет людей думать, что у них стало больше денег, хотя на самом деле жизнь стала хуже. Ведь мы помним, что стоимости – это только относительный показатель.

Даже формально, статистически, уровень жизни не зависит от ВВП. В Саудовской Аравии грамотность ниже, чем в Шри-Ланке, хотя средний доход в 15 раз выше. Детская смертность в Бразилии в 4 раза выше, чем на Ямайке, хотя доход вдвое больше.
................
Если что-то нельзя посчитать, то есть включить в управляющую модель, то религия денег предпочитает это либо не замечать, либо уничтожить.

.................
Депрессия – основное состояние рыночной экономики, оно наступает само собой, для её возникновения не нужно особых условий. Цель экономики – накопление прибыли; во время депрессии капиталы находятся у капиталистов, они копят деньги, не спешат с ними расставаться.

Для возникновения экономического роста, наоборот, всегда необходимы неденежные факторы – возникновение внешней конкуренции, изобретение новой технологии или вмешательство государства.

Atslegas vārdi: Dzīve38590, Ekonomika54, nauda185, pasaule20

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (35)

Dzēsts profils 4. jūl 2012. 13:13

Tam kodolam jābūt pamatīgam labi pārdomātam, jo runāšanai domubiedrus pat tagad var atrast, bet lai darītu sekotājiem vajag uzskatāmu plānu redzēt, kuram vismaz daļēji jāsakrīt ar paša sekotāja domām, nenoliedzami būs arī liekēži, kuri vairāk okšķerēs nekā darīs, bet toties būs lielākie bļāvēji un kūdītāji...

savsem k. 3. jūl 2012. 21:35

Uz priekšu - pret milžiem ! ( kamēr vējdzirnavām vel spārni griežās)  

Jānis S. 3. jūl 2012. 18:36

Gan jau pienāks, un drīz, brīdis, kad sāksim meklēt vēl domubiedrus. Kodols līdz galam jāizstrādā.

Maija V. 3. jūl 2012. 18:23

Tas priecē Jāni,es ar prieku ielūkojos Tavos blogos

Jānis S. 3. jūl 2012. 18:10

Nu ir jau bez manis ar vēl kāds pulciņš "dullo", kas tērē savu laiku un līdzekļus, lai kaut ko izdarītu galu galā.

Dzēsts profils 3. jūl 2012. 17:34

Tāpēc jau neviens neko nepasāk, jo ir tikai runātāji, bet sekotāju nebūs...

Maija V. 3. jūl 2012. 17:31

Jā,Baltā Dieviete,daudz,bet...ja jāliek uz svaru kausa sava ķermeņa komforts pret garīgajām vērtībām,tad diez vai tik vienkārši spēs atteikties no tik pierastā un ērtā,pat ,ja dvēsele nebūs ar to mierā....Vismaz mūsu tik materiāli domāt pieradušajā pasaulē..:)

Jānis S. 3. jūl 2012. 17:30

Tāpēc jau ir jāliek galvas kopā. Šitas http://www.lacukopa.lv/biblioteka/raksti.html interesants portāls. ;)

Dzēsts profils 3. jūl 2012. 17:26

Tu jau pats mūs ved otrā galējībā  

Maija, daudz ir cilvēku, kas labprāt mainītu to svaru kausu... tikai pašlaik viņi nespēj vienoties savās prioritātēs, bet tiklīdz vienosies, tad būs pamatīgs uzrāviens... ka tik pēc tam noturētos līdzsvarā...

Maija V. 3. jūl 2012. 17:25

Labi,lai būtu arī ne tik sen,bet tai ir reāla vara,visreālākā no varam ar savu enerģiju,ko sagraut neļaus tas pats cilvēks,jo tā ir zināma un tik pazīstama,bet nezināmais vienmēr ir bijis biedējošs...

Jānis S. 3. jūl 2012. 17:14

Par gadu tūkstošiem stipri pārspīlēts. Tā īstā ofensīva sākas ar Reformācijas laikmetu, nemaz nav tik sen.
P.S. Pastāstiņš par Romas impēriju ir ne vairāk kā pasaka.

Maija V. 3. jūl 2012. 17:10

Nauda...un mitoloģija,visreālākā no visām iespējamām un arī visiedarbīgākā ,un diez vai šīs mitoloģijas atbalstītāji pieļaus kādam šo mītu darīt mazāk ietekmīgu,jo tas ir satabilizēts un stabilizējies gadu tūkstošus,tāpat kā garīgums un tagad,ja liktu svaru kausos tos ,uz kuru gan pusi tie nosvēŗtos ikvienam skaidrs...Piekrītu,mēs ikviens varam kaut ko darīt,lai tas svaru kauss mainītu pozīcijas,bet cik gan ir tādu,kam ir tāds apziņas līmenis?

Dzēsts profils 3. jūl 2012. 16:58

Atziņas jau labas, bet rezultātu nav... Un, kurš uzņemsies darīt ne tikai runāt?

Jānis S. 3. jūl 2012. 16:52

Tikko vēl pāris rindkopas iekopēju. Manuprāt, tās satur svarīgu atziņu.

Dzēsts profils 3. jūl 2012. 16:51

Skaisti jau lasās, bet laiks rādīs kas un kā...  

Jānis S. 3. jūl 2012. 16:37

Pamatā ir ideja, zināšanas un pārliecība. Nauda ir tikai instruments, ne vairāk.

Dzēsts profils 3. jūl 2012. 16:08

Tu vari to noliegt, bet jebkurai darbībai pamatā ir nauda... arī Tevis pieminētais - Es pats un vēl kādi pamazām kaut ko veidojam.... - ir vajadzīgs finansējums, kā jebkuram gribas saņemt atalgojumu, jo ar pliku paldies miesu nepabarosi tikai garu, dvēseli... Atšķirība būs vien tajā, vai jūsu veidojums nesīs labumu Lv iedzīvotājiem, vai tikai jums pašiem??? Paskatoties atpakaļ vēsturē, garīgums vēl nav vinnēts, pat atlanti aizgāja bojā, jo sākās mantrausība...   ...ceru, ka man nav taisnība  

Jānis S. 3. jūl 2012. 15:24

Vajag otrādi, lai garīgums diktē. Tur tas āķis!

Dzēsts profils 3. jūl 2012. 14:34

kas notiek ātri... ātri arī mirst    ...50 gadi varētu būt dabisks attīstības process. Es pašlaik nerakstu par naudas reliģiju, bet par kopumā... nauda jau daudz ko diktē, bet ne garīgumu un sapratni...

Jānis S. 3. jūl 2012. 14:32

Jābūt ātrāk   Cilvēki nav tik glupi kā mums grib iestāstīt. Tās "likumsakarības" sacerējuši paši naudas reliģijas priesteri - baņķieri. Nez vai viņiem var ticēt  

Autorizācija

Ienākt