Par ko es nemīlu krievus

7. aug 2012. 16:03

Pasarg Dievs, tā nav politika. Nav sakara ar vēsturiskiem laikiem vai karu. Tikai mana sajūta.
Kad es biju maza, kādi 9 gadi (apm1986.g) dzīvoju Rīgā, Ķengragā.
Reiz gāju pēc limonādes uz garajiem veikaliem, tā tur tos sauc, zem piecstāveņu rindas.
Bur bija pārdevējai jāprasa, ko tu gribi, tad viņa iedos, un es prasīju "to limonādi" (ja nemaldos "Meža oga"). Daudz mazsvarīgu sīkumu.
Vārdsakot tā tante man nedod limonādi, bet dusmīgi prasa "čevo?" , es kaut kā nesapratu problēmu un atkārtoju, ka gribu limonādi. Bet tad tā tante man pateica ar ļoti svarīgu sejas izteiksmi "ģevočka, nenada biķ nacionaļistkoi". Es kaut kā nesapratu ideju, bet tā kā limonādi dabūju, biju laimīga.
Atceros vēl mājās gāju, vecākiem jautāju, ko tas nozīmē "nacionaļistka", jo pašai nebija nekādas nojēgas. Sanāk, ka es kaut kā nez kāpēc aizmirsos un sāku veikalā runāt latviski, un tas izrādījās mans noziegums.
Tad nu, uz šo atskatoties, man ir riebīgi iedomāties, kas tā bija par valsi, kur mēs dzīvojām.
Mēs gājām uz veikalu un tur ar pārdevējām runājām krieviski, tikai krieviski, jo pārdevējas bija krievietes. Un tā bija norma.
Starpcitu latviešu cilvēki mainīja uzvārdus no Zariņš uz Stepanovs, jo tas bija foršāk.
Kāds ārprāts!
Es piekrītu, ka viss ir relatīvs, un kas vienu dienu ārprāts, citu dienu norma, turklāt latvieši ir mīkstmieši, pakļaujas citiem utt utjp.
BET, te ir Latvija, un kā tie krievi varēja iedomāties, ka tā ir viņu zeme, un ka te jārunā tikai krieviski?! Tas tik ļoti aizvaino, ka nespēju to piedot nevienam krievam.
Zinu, daudz labu cilvēku, krievu, kas it kā ir lojāli, taču es viņus negribu te redzēt.

Atslegas vārdi: dzīve38590

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (19)

Dzēsts profils 8. aug 2012. 10:08

Vai nu tik traki un neganti  viss ir? Zini, cik atceros, tajos- 80. gados ( un arī biku pirms tam)--tādas situācijas  manā pieredzē nav bijušas. Varbūt - paveicās, bet dzīvoju tepat Rīgā, tatad- it kā lielām atškirībām nevajadzeja būt.
Par uzvārda maiņām- nu nav sanācis  tādu lietu piefiksēt, bet- var jau būt..
Šobrīd strādāju kolektīvā, kur no padsmit cilvēkiem esmu vienīgā latviete.. runājam abās valodās, taču-  nevienam no kolēgiem un it sevišķi priekšniekiem- nav problēmu - runāt ar mani latviski, vēl vairāk- vairāki ir tīri labi apguvuši valodu un ieguvuši arī pilsonību. Protams- pieredze un izjūtas var būt dažādas , bet - vai vajag sevi ielikt tik šauros aizvainojuma un " negribu te redzēt" rāmjos... Tu nezini- kā Tev dzīvē var sanākt- un kādus cilvēkus vari iepazīt .

Sandris X. 8. aug 2012. 08:13

Katrā mežā savi līkie koki atrodami .

Nauris N. 8. aug 2012. 02:02

Nav par ko viņus mīlēt    

Guna a. 8. aug 2012. 00:53

Dzintaram taisnība , mums nav paveicies ar ,,saviem,, krieviem ...
Ir daudzi paziņas Pēterburgā , ļoti erudīti un inteliģenti , un vnk sirsnīgi cilvēki , kuriem tiešām atbilst plašās krievu dvēseles plašums ...

Dzintars M. 8. aug 2012. 00:20

Vispār jau nu pašlaik tie Latvijas krievi ir tādi jokaini, mīklaini radījumi ar izteiktām identitātes problēmām. Savdabīgi, ka Krievijas krievi ar viņiem komunicē nelabprāt. Aprunājos ar vienu Krievijas uzņēmēju. Šis teica tā: "Negribu ar viņiem neko kopā darīt, jo atkarībā no izdevīguma viņi vienubrīd uzstājas kā krievi, citubrīd kā latvieši, bet vēl kādā brīdī sevi sauc par eiropiešiem. Hameleoni!"

Anta P. 7. aug 2012. 22:51

Lielkrievu šovinisti ir tie , kas met ēnu uz visu nāciju , Latvijā to papilnam ...

savsem k. 7. aug 2012. 21:36

Пашутыли и хватыт! - сказал Брежнев, переклеивая брови под нос.

valija t. 7. aug 2012. 20:44

.....valoda nav galvenais,bet gan pats cil'vēks.......arī starp krieviem ir cilvēki...
....

Vineta K. 7. aug 2012. 19:57

Ja,ta bija.Betbraucot uz tuvakam valstim,neteiktuka butu bijis savadak.Liekaska Krievu tautibu daudzas valstis necieta.Jo prasot Krieviski,mani ignorejA,ITKA BUTU TUKSA VIETA.To ir gruti izskaidrot.Bet dzivojot Anglija,ja ir vajadzigs tulks,un tu saki ka maki krievu valodu vini ignore,bet sanemu savas valsts tulku.Nu,es nezinu,bet daudziem,nepatik Krievu tautas parstavji.Tapat,tas sak atiekties uz citu krasu cilvekiem.Jo pirmais ko vini sper ara ir.ka mes esam nacionalisti.Tapec censas nepiegriest viniem veribu.Un kur ir izskaidrojums

Frēzija v. 7. aug 2012. 19:31

Mīlēt visus nav iespējams, bet cienīt vajadzētu .....
Padomijas laikos no skolas braucām ekskursijā uz Igauniju, kad griezos pie pārdevējas krievu valodā ...... viņa mani ignorēja, ar draudzeni bijām nesaprašanā, sarunājāmies protams latviski, šī padzirdējusi, pati laipnība, bet griezās pie mums tomēr krievu valodā ..... dīvaini un tikai.

Alise .. 7. aug 2012. 19:05

..Mani neviens krievs nav pazemojis, ...tagad ..ieejot veikalos ..reizēm arī tāda sajūta, ka tās latviešu pārdevējas uz tevi noskatās....nu tā - no augšas, ko šī te ienākusi un neko nepērk..toties krievu pārdevējas cenšas runāt latviski un ir laipnas...!
..Un ko nepiedot...un kam no tā labāk?...drīzāk sirdī ir rūgtums par tagadējiem latviešiem, kuri dara visu, lai mūsu tautieši mētātos pa pasauli...!!!!!

uldis o. 7. aug 2012. 18:58

hmm. bet cik daudz skolotaju celas un krita par cccp??? un kazoku mainija devindesmitajos.. tanii laikaa viss bija savadak. bet vienigais ko varu teikt durvis pa naktim nebija jasledz ciet.. ja vajadzeja naktsmajas gadijumaa kada svesaa vietaa laipni uznema.. a kas tagad? pat radus ar nevelesanos sagaida.. un tie nu ir istie latviesi.. krievu tautibas cilveks vienmer ir bijis tiess un tev aciss pateica vai iekrava pa purnu, letins smaida aciss a pie sevis domaa ah tu padla kaa neciesu tevi...protams visas tautibas ir zagli, kausli, krapnieki un taa talak.. vienigais ar to ar esu saskaries krievu baraa atrodoties to teicien; nasoj rige mnoga latisej! un otrs par mildu; вдова полковника .. tas gan mani vienmer ir tacinajis..

Vilnis S. 7. aug 2012. 17:50

Naša Riga horošij gorod, toļko mnogo latišei. Tā ir visa krievu "lojalitāte". Var jau būt, ka ir labi cilvēki, bet tas neko nemaina. Krievi pret citām tautām izturas vienādi, vai tas ir Maskavā, vai Kijevā, Minskā, vai Kaukāzā, visā Sibīrijā, visur ir vai nu "čornožopije" vai "čurkas" ,Baltijā fašisti. Ļico kavkazskoi nacionaļnosķi, tādi arī ir tikai krieviem.Krievi paši to nemaz neapzinās, ka ir šovinisti. Mani uzjautrina tie žīdiņi, kas cīnās par krievu valodu. Krievijā viņi ir tika "židovskaja morda"

Dzēsts profils 7. aug 2012. 17:39

Kāds nu uzvārds ir, ar tādu jādzīvo. Ar tiešām nezinu, ka kāds no Zariņa mainītu uz Stepanovu un tamlīdzīgi.Tas ka toreiz bērnībā krievu tantes-pārdevējas bērneļus apvainoja, tas fakts. Neviens par "nacionaļistku" bērnu nesauca, bet nicīgi izturējās gan. "Naučis po rusky!"Uzaugu 4 km no Mārcienas, kur bij armijas bāze krieviem.

Dzēsts profils 7. aug 2012. 16:52

Vai domā ka kautkas ir mainījies? Tas pats ir tikai vairāk paslēpts!
Neteikšu ka visi Krievi ir idioti bet lielākā daļa noteikti! Jo citās valstīs nevarētu ko tādu uzveidot kā revolūciju kur nogalina gudrus cilvēkus...

Dzēsts profils 7. aug 2012. 16:37

Ne jau ta pardeveja vainiga ,bet gan laiks kura pardeveja dzivoja ,domaju 50gadu jugs valsti vispar parverta par neesosu Latviju kura dzivo latviesi pasi nezinot ka butu jaruna

Dzēsts profils 7. aug 2012. 16:33

..aizej uz saeimu paprasi kādu ,vai citādu lietu  latviski- vai tev dos....,vai tevi uzklausīs, un tulīt tā i skries ,palīdzēs ,atrisinās un pados uz paplātes visu.....:)
tā runāt nevar....
jo tu nezini kurš tevi no grāvja izvilks kad būsi nelaimē....lat, vai krievs....

Dzēsts profils 7. aug 2012. 16:11

es tik skaļi iespējams neteiktu , ka nemīlu kā tautu, bet viņu nekaunība gan reizēm tracina...

jautrite b. 7. aug 2012. 16:09

arī es bērnībā gāju uz veikalu-runāju latviski un pārdevēja,ja nesaprata-rādīja preci-kamer abas atradām īsto.Nezinu nevienu,kas mainīja uzvārdu,nu varbūt jauktajās laulībās,bet tas tak notiek arī tagad-un dažu uzvārdu nudien nevar izrunāt.manuprāt katrā tautā ir labi cilvēki un cilvēki,kas negrib citus saprast

Autorizācija

Ienākt