Talibi!

4. sep 2012. 21:13

Jau no seniem laikiem daudzās musulmaņu zemēs, dažos attālākos laukos pat līdz mūsdienām ir saglabājušās mums nepieņemamas tradīcijas un dzīvesveids.

Šajos nostūros tiek svinēti tikai reliģiski svētki – pat nekādu dzimšanas dienu, tāpēc cilvēki pat īsti nezin savu vecumu. Sievietes staigā ar noliektu galvu ātrā solī tipinot itkā skaitot savus soļus,jo saskatīšanās ar kādu vīrieti varētu izraisīt briesmīgas sekas. Šeit valda ļoti patriahāra sistēma un vīrieši ar savām meitām un sievām izrīkojas kā grib – pat nogalina, jo termins – slepkavība - attiecas tikai divu vīriešu starpā. Ar vīrieti pārrunāts vārds divatā vai pat izvarošana nozīmē to,ka šai sievietei ir parakstīts nāves spriedums – sadedzinot dzīvu, nogriežot galvu vai nomētājot ar akmeņiem.

Tomēr lielākās pilsētās šīs tradīcijas pamazām sāka aizmirsties. Piemēram Afganistānā kādreiz meitenes nēsāja tikai hidžabus, gāja uz skolu, visi bērni kopā spēlējās un ikvienam bija lieli nākotnes plāni. Visi cerēja, ka pēc padomju karaspēka aiziešanas no Afganistānas un apkārtējām teritorijām pavērsies daudz iespēju, gluži kā rietumos, gan vīriešiem, gan sievietēm…

BET notika, kaut kas pavisam atšķirīgs - šīs teritorijas pārņēma talibi (radikāla islāma fundamentālistu kustība, kura radās Afganistānā puštunu ciltīs 1994. gadā, kā reakcija uz postpadomju Afganistānā valdījušo haosu un korupciju). Pilsētas pārņēma un cilvēku sapņus sagrāva, es atļaušos teikt, ļaunums, kas, mums Eiropiešiem nav bijis tik drastisks nevienā vēstures posmā. Tika aizliegtas pat tādas lietas kā rietumnieciska stila frizūras vīriešiem, par sievietēm nerunājot… Afganistānā šajā laikā bija nežēlīgi populārs "Titāniks" un daudziem sagribējās di Kaprio stila frizūru, bet par to gaidīja bargs sods. Bija aizliegtas jebkādas izpriecas - televīzors, radio, dziedāšana, dejošana, futbols, pat smiešanās!!!…

Lai gan eksistence bija drūma visiem ,vissmagāk bija sievietēm – tās pat nevarēja saņemt medicīnisko aprūpi (ņemot vērā,ka sievietei dzemdības Tuvajos Austrumos notik gandrīz katru gadu), bet ja kādai bija tā laime nokļūt vienā no dažām sieviešu slimnīcām tur viņas sagaidīja citas sievietes – dakteres bez piemērotas izglītības, bez īpašiem medikamentiem un bez jebkādiem narkozes līdzekļiem. Turklāt ģērbtas burkā, kura ne tikai ierobešo kustības, bet arī redzes leņķi. Pat ķeizargriezieni tika izdarīti bez jebkādas narkozes.

Patiesībā sieviešu dzīve ir tik šausmīga, ka daudzas mātes glābdamas savas meitas no ciešanām tās vienkārši nosmacē uzreiz pēc dzimšanas tā arī aiztaupot sev negodu par meitas piedzemdēšanu.

Oficiāli talibu režīms ir gāsts un vismaz kādreiz okupētā Kābula (Afganistānas galvaspilsēta) ir viena no vietām, kur visvairāk cīnas par to,lai atgūtu kādreizējos principus un palīdzētu arī citur atbrīvoties no tirānijas, kas pārdzimst cilvēku uzskatos no paaudzes uz paaudzi, jo cilvēki ir iemācīti dzīvot bailēs un pakļautībā šiem talibu likumiem.

Lai gan šis režīms ir gāsts, talibu režīma ietekme Afganistānas un Pakistānas teritorijās velaizvien ir liela.

Atslegas vārdi: ....26

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (21)

Vilks V. 5. sep 2012. 21:25

Paskatījos Tavus iepriekšējos ierakstus blogā...
Interesanti būtu uzzināt,kas kalpoja par iemeslu uzrakstīt
un ievietot šo rakstu par talibiem?
Vai Tu,Daina interesējies par austrumu kultūrām?
Vienkārši interesanti būtu uzzināt...

Valdis V. 5. sep 2012. 15:58

meitēn, ej atpakaļ pamatskolā. pat 1812. kad karoja krievi ar "sprančiem", kaukāzā jau nemieri bija. Talibi - ir vecāki par krustnešiem.

Vasilijs P. 5. sep 2012. 06:55

Politika.Latvijas Valsts Prezidenta dels apmekle 1 klasi.

raisa l. 4. sep 2012. 23:42

tai Lienei ir kases aparāts?diez kurā vietā?

savsem k. 4. sep 2012. 23:38

Vistas kases aparātā iebāzīs un izsniegs čeku ...

raisa l. 4. sep 2012. 23:34

tad jau vistas ar uz 1 nakti...

savsem k. 4. sep 2012. 23:31

Kā nopirkta ? Tikai izīrēta , jo Plakanciema Lienīte tikai uz nakti par 2 vistām dabūjama ..

raisa l. 4. sep 2012. 23:28

tak olu bizness plus klāt...un sieva nopirkta

savsem k. 4. sep 2012. 23:26

Kurš tad var zināt uz ko vistas spējīgas ...

raisa l. 4. sep 2012. 23:23

ja labi sarunā,un ja vistas dēt spējīgas-kas zin?

Dzēsts profils 4. sep 2012. 23:20

busim  reali  par  divam  vistam diezvai  vares   plakanciema  lienites uz  nakti   dabut :D :D :D

savsem k. 4. sep 2012. 23:19

Man arī ...labāk 2 trušus vai vistas

raisa l. 4. sep 2012. 23:13

man būtu žēl to 2 govju...

savsem k. 4. sep 2012. 23:10

Katra manta ir vērta tik - cik par viņu atdot esi gatavs ...

raisa l. 4. sep 2012. 23:05

kāpēc tev būtu jātērējas?apprecies ar kādu,izmaksās lētāk

Dzēsts profils 4. sep 2012. 23:04

a  b****    neatteiktos   par paris    govim  sievu nopirkt .

raisa l. 4. sep 2012. 22:57

es Anglijā strādāju kopā ar 2 siev.no Pakistānas.jā,tur bij,ko paklausīties...nu bet viņas pašas ar savādākas,citādas,un to savu dzīvi viņas uztver citādi

savsem k. 4. sep 2012. 22:45

Aha - tādi nu viņi ir , viduslaiku mežoņi ...

Naete N. 4. sep 2012. 22:39

Izlasiiju graamatu, Suada, sadedzinaata dziiva! Par sho teemu, paties musulmanju sievietes dziives staats! man ir paziistami arii dazhi musulmanji, pakistanji un indieshi, un arii vinji staastiija briesmu lietas par nerakstiitiem likumiem savaas valstiis, kuri jaaieveero pateicoties bara instinktam! Shausmiigi, es tikai priecaajos ka dziivoju latvijaa!

savsem k. 4. sep 2012. 21:47

Aha , tas tāpēc ka musulmaņu sieviešiem nav dvēseles .....

Autorizācija

Ienākt