Par Edgaru un 1905.

13. jan 2013. 17:32

Kas tas par Edgaru un kāds tam sakars ar 1905.gadu, jautāsiet Jūs ?

Tā kā šogad 1. janvārī R.Blaumanim ir 150. dzimšānas diena, tad es šeit domāju par Edgaru no noveles vai filmas " Purva bridējs."

1905.gada revolūcijas notikumos Edgars nebūtu viss malā stāvētājs, bet gan aktīvs tās dalībnieks. ( piedalītos muižās dedzināšānā. Un viņam roka netrīcētu, ja situācija to prasītu aizsūtīt pie senču dieviem frišvagaru vai pat pašu baronu).

Cēlonis,kā agrāk skolas gados teiktu vēstures skolotāja, -naids pret pastāvošo vācu muižnieku varu un pluss vēl Edgara paša personiskā dzīves pieredze.

Kristīne ar milzīgām pūlēm atradinātu Edgaru no dzeršanas sērgas. Tās vietā Edgars aizrautos ar revolucionārās sociāldemokrātiskās literatūras lasīšanu, ko atzītu par sev pieņemām un saprotamām.( idejas jau vārdos bija pareizas, bet tās realizācija salauza daudzu simtu cilvēku likteņus).

Tādas ir manas pārdomas par Blaumaņa Edgaru un 1905.gadu.

Atslegas vārdi: Blaumanis un Edgars0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (4)

Dzēsts profils 16. jan 2013. 14:06

Parādi man kaut vienu alko un azartspēļu atkarīgo-kurš ir spējīgs pec savu atkarību apmierināšanas- iet un izprast kādas nekādas idejas - revolucionāras, nerevolucionāras... Ja viņam piesolītu- dzeramo un  kāršu spēli, un meičas - par brīvu, tad gan, bet- tas jau ir pilnīgi kas cits. Savādak- viņam tā politika būtu "pie kājas".
No atkarības var atbrīvoties tikai atkarīgais pats, neviens ar atradināšanu, pierunāšanu, ultimātiem vai raudāšanu- neko nepaveiks.

savsem k. 13. jan 2013. 21:41

Izklausās diezgan neticami ...

Dzēsts profils 13. jan 2013. 21:25

tagad ir savi KUNGI...tā ir neaizskaramība?

Kurzemniece E. 13. jan 2013. 19:11

Un kā ar šodienas Edgaru?

Autorizācija

Ienākt