Pastāvošā vara, valsts, N.V.A. un bezdarbs

1. feb 2013. 14:22

Bezdarbs. Nopietna problēma. Šķiet, ka tikai retais uzdrošinātos apšaubīt šo patiesību. Bezdarbs tik tiešām ir nopietna problēma. Cilvēki bez darba nespēj nodrošināt sevi un savu ģimeni, zaudē profesionālās iemaņas un iemaņas „turēties līmenī” vispār. Slīgst apātijā un nododas alkoholam...
Lai it kā mazinātu šo problēmu valsts pārvalde ir izveidojusi pat veselu iestādi – nodarbinātības valsts aģentūru. Tā veic dažādus pasākumus bezdarba mazināšanai, taču novērst bezdarbu tā nespēj.
Kāpēc tā?
Pārkvalificēšanas apmācības dažādās vajadzīgās profesijās ir jāgaida ...reizēm pat vairākus gadus. Apmācības ir tik zemā līmenī, ka darba devēji atsakās nodarbināt šos jaunapmācītos. Tātad gaidīt kādus nebūt taustāmus rezultātus no šādas pārkvalificēšanas būtu, mazākais naivi.
Otra lieta ar ko nodarbojas minētā aģentūra ir atbalsts dažādu sabiedrības sociālo grupu konkurētspējas celšanai darba tirgū. Ir nācies dzirdēt par atbalstu jauniešiem, par atbalstu pirmspensijas vecuma ļaudīm utt.  Attiecīgā grupa katrā konkrētajā gadījumā var gavilēt, taču ko tas dod sabiedrībai kopumā? Tikai to, ka vieni bezdarbnieki kļūst priviliģētāki attiecībā pret citiem. Un viss. Un vēl – šim pasākumam ir izlietota krietna čupiņa naudiņas ko varētu izlietot daudz efektīvāk – konkrētu darba vietu radīšanai.
Tā nu mēs nonākam pie atziņas, ka valsts organizētie pasākumi ir, maigi sakot neefektīvi. Rodas jautājums –
Vai tiešām valsts pārvaldē strādājošie un par stratēģiju atbildīgie to nesparot? - Domāju, ka saprot labāk kā pārējie.
Tad kāpēc viņi rīkojas tik ačgārni? - Tāpēc, ka valsts pārvalde nav ieinteresēta bezdarba izskaušanā.  
Opāāā... Kas tad nu? Kāpēc tad tā? Kā valsts pārvaldei var būt izdevīgs bezdarbs? Atbilde ir pavisam vienkārša: gan atsevišķi cilvēki, gan tauta kopumā daudz aktīvāk un uzstājīgāk cīnītos par savām interesēm, ja ... nebaidītos. Ja nebaidītos par iespējamo darba vietas zaudējumu, par sabojātu CV, par karjēras izaugsmi, par dažām aresta dienām, kas atstātu ietekmi uz karjēru,  utt. Ja nebaidītos par uztura līdzekļu zaudējumu.
Un bezdarbs ir ietekmīgs līdzeklis (rīkste) esošās varas rokās.

Atslegas vārdi: polītika3025, bezdarbs0, NVA0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (4)

max m. 1. feb 2013. 23:30

Jaunieshiem >liidz 25 gadiem ir speciàli darbà integréshanàs kontrakti,pirmspensijas "vechiem" /no 50 g/ atkal senjoru kontrakts..
par invaliidiem arii..spec kontrakti.Viss ir nobalsots kà Likums-Parlamentà..
Tas attiecas uz firmàm,sàkot no 20 darbiniekiem..Viss darbojas,jo ik ménesha soda nauda ir lielàka par neuznemtà "darbinieka" algu..
Kontraktus sagatavo un uz stàziem nosûta Valsts darba birza.Tàpat apmaksà arii jauna amata màciibas-maksimàli liidz 2 gadiem un algas apmérà..
Tikko firmà tiek pienemts "neizdeviigais" darbinieks,no firmas pàrtrauc atskaitiit soda naudas,kuras jau ir noteiktas pashà sàkumà un automàtiski..Ja pienemts vairàk,ir lieli nodoklu atvieglinàjumi,firmai izdeviigi.
Likums stràdà,jo ir labi izdomàts-konvertes neeksisté..

savsem k. 1. feb 2013. 21:01

Cilvēktiesībās droši vien ir iekļautas arī tiesības uz bezdarbu  

IlonCis I. 1. feb 2013. 19:42

Tev ir konkrēti priekšlikumi? Jeb tikai pastāvošās situācijas apraksts...

Vasilijs P. 1. feb 2013. 15:19

Tu man dzive esi ienesusi tikai Labu.

Autorizācija

Ienākt