Elektrība - kādā valstī mēs dzīvojam

2. jūl 2013. 11:29

19.jūnijā "Delfi" publicēja Latvijas ekonomikas ministra Daniela Pavļuta prognozējumu par neizbēgamu elektroenerģijas tarifu celšanos ar š. g. 1. septembri. To pašu prognozē arī "Latvenergo". Abi to saista ar pāreju uz elektroenerģijas iepirkuma brīvā tirgus attiecībām.
Tā vienkārši nav tiesa, tā ir iedzīvotāju apmuļķošana.

Patiesība ir citāda. "Nord Pool" biržas MWh cena ir par 25 % zemāka nekā Baltijas valstīs. Arī elektroenerģijas ražotāja cena nav lielāka par 30 % no kopējā tarifa. Pārējās divas trešdaļas ir vienīgā monopolista "Sadales tīkls" un "zaļās" piedevas cena. "Sadales tīkls" cena faktiski ir instruments budžeta caurumu lāpīšanai. Neviens nepārzina un, liekas, arī nepārbauda šīs organizācijas darba efektivitāti, lai samazinātu izmaksas. Tādēļ var pieņemt, ka ir pietiekamas rezerves tarifu pazemināšanai. Attiecībā uz "zaļo" enerģiju var tikai apbrīnot ar kādu punktualitāti un disciplīnu mūsu valdība izpilda svešas norādes un politiku, tā nodarot milzu kaitējumu savai valstij. Nav šaubu par to, ka "zaļā" enerģija izmešu samazināšanai ir liela profanācija, jo neviens nav pierādījis, ka siltumnīcas efekts ar to ir tiešā saistībā. Atcerēsimies ozona caurumu vēsturi. Tās visas ir sveša biznesa intereses. Visas Eiropas izmešu daļa ir ap 11 % no kopējā daudzuma. Lielākās atmosfēras "piesārņotājas" valstis ASV, Japāna, Ķīna, Krievija un dažas citas, nav ratificējušas un parakstījušas Kioto protokolu. Kādēļ mēs šajā faktiski bezefekta situācijā raujamies izpildīt visas norādes? Kā gribu pildām? Pamatā galvenais atbalsts tiek koģenerācijas stacijas uzcēlušajiem. Vispār tas ir pilnīgs absurds. Koģenerācijas stacijas ir ekonomiskākas par termoelektrostacijām, jo vienlaikus tiek ražoti gan elektrība, gan siltums. Tās jābūvē pēc pašatmaksāšanās principiem. Kas un kādēļ liek piemaksāt? Piemaksām jāstimulē to celtniecība arī turpmāk. Kas to ir izdomājis? Tie, kas ražo attiecīgās iekārtas: Vācija, Austrija, Francija utt. Tas nozīmē, ka mēs atbalstām viņu rūpniecību kaitējot savām interesēm, savas valsts ekonomikai, izputinot jau tā trūcīgos iedzīvotājus. Ticiet, es neko neizdomāju. Viņu iekārtu cena ir neadekvāti augsta un neprātīgi augsta ir pievienotā vērtība, viņi var atļauties mazliet nokniebt un izsniegt mums Eiropas fondu veidā.

Nav pamata ticēt, ka mūsu valdība, kas solīja pārskatīt to visu un nepieļaut strauju tarifu celšanos, turēs solījumu. Bezatbildība un nepakļautība sabiedrībai piemīt mūsu valdībai.

Nav nekādu šķēršļu, lai apturētu elektroenerģijas tarifu pieaugumu. To var un tas jādara nekavējoši. Konkrēti pasākumi tika piedāvāti arī agrāk. Jaizanalizē kas saņem dotācijas un par ko. Vienojoties ar kreditoriem pagarināt koģenerācijas staciju kredītu izmaksu termiņus. Nekādas atļaujas jaunai celtniecībai, par pārdotajam kvotām ieņemto naudu, un tie ir 145 milj. Ls, novirzīt dotāciju dzēšanai. Tas jāveic precīzi un skaidri, galvenais, caurspīdīgi.

Gribētos saņemt skaidrus signālus, kas tieši šajā virzienā tiks izdarīts tuvākajā laikā, citādi līdz pamatiem izputināsiet iedzīvotājus un biznesu.

Atslegas vārdi: sabiedrības krapšana0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (12)

Dzēsts profils 2. jūl 2013. 13:43

iesaku iegādāties ģeneratoru...uzlādējamu ar pedāļiem- velosipēda!...trenažieris aizstās visas vingrošanas zāles.
Max- tev tas nedraud- tu esi francijā.

max m. 2. jūl 2013. 13:36
Dzēsts profils 2. jūl 2013. 13:33

Max...mēs esam paradīzes liecinieki...

Dzēsts profils 2. jūl 2013. 13:32

max- apmēram tā-> bij reiz tāda gaisma, dārga...pārāk dārga, lai to panestu...tā darīja visu!- mūsu vietā....
aladina brīnumlampas un lidojošo paklāju laikā....

max m. 2. jūl 2013. 12:54

Bûtu ielikusi konkrétu pa-domu tautai!ne bla bla...

Dzēsts profils 2. jūl 2013. 12:47

vēl dzirksteles un zvaigznītes- rotējošās...ap galvu.
tas tikai- uz 4 paaudzēm, līdz tauta par el. stāstīs teikas....nostāstus, pasakas...

max m. 2. jūl 2013. 12:47

http://www.youtube.com/watch?v=nNUrkp9xcgk
atradu saprotamàkà valodà
shodien nav den elektrika?

max m. 2. jūl 2013. 12:39


spiidési kà jaungada egliite-girljandas   

Dzēsts profils 2. jūl 2013. 12:30

Dos gaismu---bet pa nagiem var sadost arī ar knipi---- uzskatāmi.

max m. 2. jūl 2013. 11:57

Pareizi Vasilij,elektriskais zutis.
Ielikts akvàrijà,cik Woltu iedos!

Vasilijs P. 2. jūl 2013. 11:53

Visi savstarpejie bipolarie elementi zinamos apstaklos vada elektriskas potences

Autorizācija

Ienākt