9 lietas, kurām pievērst uzmanību uzstādot siltumnīcu.

4. sep 2013. 16:11

Izvēlēties pareizu vietu siltumnīcai ir tikpat svarīgi kā izvēlēties pašu siltumnīcu, sēklas un stādus, barības vielas un neskaitāmas citas sastāvdaļas, lai nodrošinātu auglīgu ražu.  Esam apkopojuši 9 faktorus, kuriem pievērst uzmanību pieņemot šo lēmumu.
1.    Saules starojums. Tā kā augi prasa gaismu to fotosintēzei, ir ļoti svarīgi pievērst uzmanību, lai augi saņem pēc iespējas vairāk gaismu. Vāja apgaismojuma rezultātā samazinās fotosintēze, līdz ar to tas izraisa lēnu augšanu vai pat auga iznīkšanu. Siltumnīcas atrašanās vieta, kā arī gadalaiks ir svarīgi faktori fotosintēzes procesos – vietās, kurās nav pietiekama saules starojuma ziemas periodā, vajadzētu nodrošināt papildus apgaismojumu.
2.    Ziemeļu – dienvidu virziens. Siltumnīcu ieteicams uzstādīt ziemeļu – dienvidu virzienā, lai palielinātu gaismas daudzumu un nodrošinātu labāku ventilāciju.
3.    Ūdens. Ļoti svarīgi ir nodrošināt labu ūdens piekļuvi siltumnīcai, lai nerastos lieki sausuma draudi.
4.    Pacēlums. Ja siltumnīca tiek uzstādīta uz pacēluma, tas var ietekmēt vasaras temperatūru, līdz ar to ir jākontrolē temperatūra, un jānodrošina papildus dzesēšana, ja tā nepieciešama. Daži padomi temperatūras kontrolēšanai:
•    Ja ir gaidāma zemāka temperatūra, novieto traukus ar ūdeni ap augiem – dienas laikā ūdens uzsils un izgaros siltumu tad, kad temperatūra samazināsies.
•    Ievieto siltumnīcā termometru, lai ērtāk varētu kontrolēt temperatūras izmaiņas, līdz ar to vari nodrošināt nepieciešamo dzesēšanu vai sildīšanu.
•    Vasarā vari izmantot automātisko ūdens sistēmu, vēlams ar smidzinātāju, lai nodrošinātu vēsumu. Neaizmirsti ziemā atvienot visas šļūtenes, lai novērstu to aizsalšanu!

5.    Klimats. Ir daudz dažādi faktori, kas ietekmē vidi, ieskaitot klimata josla. Ūdens temperatūra tuvāk poliem vienmēr būs aukstāka, nekā temperatūra tuvāk ekvatoram un ūdenstilpnes sakarst un atdziest lēnāk nekā zemes virsmas. Ņem arī vērā, ka koki un citi šķēršļi var mest ēnu uz siltumnīcu. Kalni var ietekmēt vēja stiprumu, mākoņi un migla var samazināt saules gaismu, spēcīgs vējš var sabojāt siltumnīcas struktūru, kā arī „izsūkt” siltumu no siltumnīcas.
6.    Nevēlami piesārņojumi un insekti. Ja tuvumā ir citas lauksaimniecības ražošanas, vēlams siltumnīcu uzstādīt pietiekami labā attālumā no šīm zonām,  lai neradītu insektu un dažādu piesārņojumu draudus ražai.
7.    Pamats. Pirms siltumnīcas uzstādīšanas rūpīgi pārbaudi zemi, kur plāno to uzstādīt. Pamatam jābūt stabilam, mitrumu uzsūcošam un jāpievērš uzmanība, lai zemes pamats nesāktu „mainīties” – grimt pēc tam, kad siltumnīca būs uzstādīta.
8.    Citu resursu pieejamība. Pārliecinies, ka siltumnīcas tuvumā Tev būs pieejami citi, iespējams, nepieciešami resursi, tādi kā tālruņa pakalpojumi, ūdens, elektrība.
9.    Pieejamība. Plānojot siltumnīcas uzstādīšanu, ņem vērā arī to, lai tā būtu ērti pieejama gan Tev, gan arī citiem (ģimenes locekļiem, papildus darba spēkiem utt.)

Neaizmirsti, ka siltumnīcu lētāk iegādāties rudenī - jo tad cenas zemākas, nekā sezonā!

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (3)

SIA A. 4. sep 2013. 16:42

Lauma, tieši tā - tas vairāk tiem, kam siltumnīcu ražas ir biznesa padarīšana :)

Dzēsts profils 4. sep 2013. 16:25

pieņēmu lēmumu, ka visideālākie apstākļi priekš manas siltumnīcas ir lodžijā...izdevumu ar nav lieku   

Dzēsts profils 4. sep 2013. 16:18

Pareizi..gatavo ragavas vasarā..bet ratus ziemā..   
Man tik punkts Nr.8..samulsināja..par tālruņa pakalpojumiem.. Laikam runa iet pa lielgabarītu siltumnīcu.. Bet nu amatieru līmenī..lai izaudzēt savu tomātiņu vai gurķīti..kaut kā bez telefona sakariem var iztikt, ko? Vai es kļūdos?? Apskaidro..
(Agronome ar stāžu)..

Autorizācija

Ienākt