Ka patik sie likumini.

11. jūl 2015. 09:27

Neticēsi! Šīs deviņas lietas kādreiz bija aizliegtas ar likumu
Apollo, dzive@apollo.lvSestdiena, 2015. gada 11. jūlijs 00:01 16 komentāri
Laiki mainās, un labi, ka tā! Viduslaiku Eiropā likumi kontrolēja visu – sākot no morālās uzvedības, beidzot ar apģērbu un pat nāvi. Protams, ka aiz visām dīvainībām slēpjas kāds racionāls (vai gluži pretēji – neracionāls) iemesls, taču šis fakts tās mūsdienu cilvēkam nepadara mazāk smieklīgas. Bustle.com piedāvā iepazīties ar 9 no tām!

Neticēsi! Šīs deviņas lietas kādreiz bija aizliegtas ar likumu
Foto: Panthermedia/Scanpix
1. Futbols

Tiesa, Viduslaiku cilvēku izpratne par futbolu nebija gluži tāda kā mūsdienās – toreiz šī spēle bija krietni vien brutālāka. Parasti bumbas dzenāšana izvērtās par īstu haosu un karalauku, kas pārsvarā rezultējās īpašuma bojāšanā un pat ar spēlētāju nāvi, tāpēc 1314.gadā Anglijā to pilnībā aizliedza.

2. Nāve parlamenta ēkā


Nevienam vēl aizvien nav īsti skaidrs, kā šis punkts nonāca Apvienotās Karalistes nelegālo darbību sarakstā. Viens no skaidrojumiem ir tāds, ka cilvēki, kuri nomira parlamenta ēkās, bija jāapglabā par valsts līdzekļiem, tāpēc ļaudis savus mirstošos radiniekus centās nogādāt parlamentā, lai nebūtu jāmaksā par viņu apbērēšanu.

3. Maltās gaļas pīrāga ēšana Ziemassvētku dienā

Dari ko darīdams, bet tikai neēd Ziemassvētku dienā maltās gaļas pīrāgu! Šādu likumu ieviesa, lai izskaustu Anglijā pagānu paražas.

4. Laulības bez saimnieka atļaujas

Tu varēji iekulties pamatīgās nepatikšanās, ja Viduslaikos sadomāji stāties laulībā bez sava kunga atļaujas. Sievietēm, protams, gāja vēl trakāk – ja tavs vīrs nomira, tad tavs muižkungs varēja piespiest tevi apprecēt citu pēc viņa izvēles.

5. Beigta vaļa zādzība

Šis punkts iegūst nedaudz vairāk jēgas, ja ņem vērā, ka Viduslaiku ēdienkartē ietilpa viss – sākot no jūrascūciņām un beidzot ar bebriem. Savukārt valis bija «izsmalcināta zivs» un paredzēts tikai karaliskajam galdam, tāpēc parastajiem mirstīgajiem ar to mieloties nebija brīv`.

6. Aitu nemazgāšana

1200.gadā ir fiksēts kāds gadījums, kad vesels ciems tika sodīts par kunga aitu nemazgāšanu. Vēsture klusē par šī incidenta detaļām, bet skaidrāks par skaidru ir tas, ka laimīgas nebija ne aitas, ne viņu mazgātāji.

7. Neierašanās tiesā, ja esi atradis līķi

Šis likums pieņemts tālajā 1214.gadā, taču tā aizsākumi esot meklējumi krietni vien ātrāk. Ja tu atradi līķi, tad tiki klasificēts kā «pirmais atradējs», tāpēc tev obligāti bija jāierodas tiesā, lai par to paziņotu, jo nepastāvēja policisti, kas varētu veikt izmeklēšanu. Ja tu to neizdarīji, tad nepatikšanas bija ne tikai tev, bet visam tavam ciemam, kur līķi agrāk vai vēlāk kāds tomēr uzgāja.

8. Netīšām gadīties dumpī

Dumpji Viduslaiku Eiropā bija itin bieža parādība, tāpēc likums iejaucās tikai tad, kad notikumi izvērtās letāli. Ja slepkavnieks pazuda dumpinieku pūlī, tad likuma pārstāvji no pūļa pēc nejaušības principa izvēlējās septiņus cilvēkus un «testēja» viņus, lai noteiktu, cik vainīgi viņi ir. Protams, ka šīm pārbaudēm nebija nekāda loģiska pamata, kas varētu noteikt, ko tieši jūs darījāt konkrētās slepkavības pastrādāšanas brīdī.  

9. Tenisa spēlēšana, ja esi nabadzīgs

1495.gadā ar likumu tika aizliegts jauniem vīriešiem bez muižnieciskas izcelsmes – strādniekiem, mācekļiem un kalpiem – spēlēt tenisu. Pastāvēja uzskats, ka teniss novērš uzmanību no tiešajiem pienākumiem un mudina uz azartspēlēm. Tiesa, pastāvēja izņēmumus – Ziemassvētkos teniss bija atļauts, taču tas bija jāspēlē telpās sava kunga namā.  

Atslegas vārdi: 123486

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (4)

Dzēsts profils 11. jūl 2015. 15:13

nekad un nekas nav bijis aizliegts-bet-vai tev tas vajadzīgs!!!-pašam.
es varu iztikt ar Mazumiņu-man tas īpašais putns-Dumpis-nudien nav vajadzīgs!...bet ja raidat to pret mani-Kovārni-es ķērkšu-nav dzīvot jums jums vērts! ja nepatīk tas, kas IR!

Aleksandrs V. 11. jūl 2015. 10:09

Tagad viss ir atļauts...Pirsingi salikti uz visām lūpām un atverēm,;visādim grabuļi,plēstām biksēm un bez biksītēm,viss,kas tik ienāk galvā-smadzenēs.

Ineta L. 11. jūl 2015. 09:56

"Piemēram, pilnīgi noliegtas ir samta, zīda, atlasa un damasta drēbes. Izņēmums ir rātes locekļi un Lielās ģildes eltermaņi. Nedrīkst nēsāt apzeltītas jostas, dunčus, pogas un āķus.

Dāmām aizliegts valkāt drēbes no samta, atlasa un zīda kamlota un cita materiāla, kas dārgāks par vienu sestdaļu dāldera olektī.

Somiņas nedrīkst greznot ar zeltu, sudrabu un piekariņiem. Pār pieri dāma var siet zelta, sudraba vai zīda bordītes vai stīpiņas, bet bez piekariņiem. Noliegti pērļu izstrādājumi un zelts un sudrabs ap rokām un priekšautiem. Par noteikumu neievērošanu jāmaksā naudas sods.

http://riga2014.org/lat/news/27850-kauset-pagatnes-ledu-izdota-unikala-lieciba-par-16-gadsimta-rigu

Ineta L. 11. jūl 2015. 09:50

Likumi kā sadzīves kārtības ieviešanas noteikumi, paražu tiesības ir interesanta parādība, daļa no tiem ir transformējusies mūsdienu likumos.
Ja papēta rīdzinieku dzīvi, tad arī tur bija daudz interesanta, piemēram par apģērba nēsāšanu: stingra sadale, kādus tērpus no kādiem audumiem un kādos gadījumos drīstēja valkāt cilvēki ar dažādu sabiedrisko statusu.

Autorizācija

Ienākt