Mana bagātība

23. feb 2016. 11:40

Tā nav nekāda vēsture ar "sausiem" faktiem un gadskaitļiem. Tās ir manas atmiņas. Gan jau citiem tās ir savādākas. Atmiņas ir mūsu bagātība. Citam bagātība ir mērāma tikai naudā. Cits iztiek bez vienas un bez otras, citam ir abas.

Par naudu. Jāsaka skaidri latviski - studiju laikā laikam bija vislielākā "alga" - stipendija, katrs taču slēpti vai atklāti piestrādājām savā profesijā, katru nedēļu veči deva desmit rubļus. Tātad jaunība tajos sliktajos padomju laikos. Bet - skaistajos. "Dieva auss", kur atstāt daļu savas naudas, arī bija skaista.

Pusdienas par kapeikām varēja paēst ēdnīcā. Tas, ka pie mums nekā nebija, nav taisnība. Bija. Tikai nepieciešams bija kāds "sīkums" - blats. Šodien gan visu nosaka lats. Tirgū bez blata varēja iztikt. Atceros, ka tad, kad jau strādāju, pie mums no lielās Padomju Savienības ciemos atbrauca kāds vīra armijas biedrs. Lai viņu vakarā "kārtīgi pabarotu" tirgū nopirku gaļu, viņš atklāti brīnījās - pie jums kaut ko tādu var dabūt. Pie mums varēja. Un citreiz viena sieviete suvenīra vietā mājās vešanai iegādājās kokvilnas kostīmiņu, uz kura laikam igauņu valodā bija kas lieliem burtiem rakstīts. Viņa man prasīja , ko tie vārdi nozīmē. Nezināju. Zinu tikai to, ka es nu gan nevilktu ko mugurā, nezinot kaut aptuveni, ko drukātie vārdi nozīmē. Ja nu tie ir man mīļie rupjie vārdi?

Nauda, nauda. Tagad laikam tas galvenais. Toreiz jau badā nemirām, maize bija vienmēr. Dažiem pat ar sviestu. Par naudu vēl mazliet. Cenās neesmu speciāliste, bet toreiz Konversācijas vārdnīcas burtnīcas "no rokas" varēja nopirkt par vienas automašīnas "Žiguļi" cenas septīto daļu. Tagad Konversācijas vārdnīca iesējumā maksā kādus 200 latus. Vai kāds braucamais maksā 1400 latus? Var jau būt - labs divritenis.

Studiju gados bija arī tāds kolhozu laiks, mēs laikam rakām kartupeļus. Vakaros gan neiztikām bez ABBAS. Bija jau arī viss kas cits. Tikai - mūzika no lenšu magnetofona. Vēlāk, jau lekcijās no pavisam maza maģīša varēja dzirdēt "Pērkonu", kas tikai sāka. Jā... Tā bija.Tie kolhozi bija briesmīgi. Tur gan katram muļķim brigadieris norādīja, ko darīt, tagad visi ir saimnieki.

Tagad jau arī jaunieši neiztiek bez tusiņiem, godīgas vakarēšanas. Gan jau viņiem arī būs, ko atcerēties, kad pienāks laiks. Tikai viens sīkums - tas laikam ir mūsu tautas gēnos - ka tik nolikt otru, iebāzt to zemē, jo es taču esmu galvenais un visuvarenais. Tikai - ko tu pats esi izdarījis? Tās audzināšanas kļūdas atriebjas? Kuri nepareizāk, sliktāk audzināti? Un tos kritizētājus taču arī kāds audzinājis. Jā, bet mūsu jaunībā bija skaisti. Man ir, ko atcerēties. Arī visādas briesmas - kad nekurinātā dzīvoklī no loga aizkariem tecēja ūdens, kad vācu čības, kuras bija "izmestas" Unītī, nevarēja nopirkt, jo lielais grūtnieces vēders neļāva stāvēt rindā. Tagad gan ir viss, spēj tik izvēlēties un pirkt. Tik nauda jānopelna. Ko dara tie, kam tās nav? "Gudri" bļaustās, ka visi citi vainīgi, tikai pats nē.

Visā tajā viens sīkums - ar parunāšanu vien nekur tālu nevar tikt. Jādara. Tāds mazs cinītis gāžot lielu vezumu. Bez runāšanas, bļaustīšanās. Ar darīšanu. Vai tas cinītis vienmēr ko dara? Visos laikos esot bijuši kalpi un saimnieki? Vai tik šodien arī tā nav?

Atslegas vārdi: tā ir559

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (8)

pierre l. 24. feb 2016. 15:57

labvakar
Iegūt likumīgu aizdevuma vienmēr ir bijusi liela problēma klienta finansiālās vajadzības. Kredītu un drošības jautājums ir kaut kas klienti ir vairāk uztrauc vēlas kredītu, likumīgu aizdevēju. Lai saņemtu kā atsevišķu mēs atvērt saslimšanu durvis. Piedāvāt aizdevumu starp nopietniem indivīdu un ātri pēc 72 stundām procentu likmi 5 %, ja nepieciešami nosacījumi ir izpildīti. Kapitālu, kas tiks izmantoti, lai īstermiņā un ilgtermiņā, sākot ar € 5,000 5.000.000 € ikvienam nopietni aizdot.
E-pasta adrese: pierre.lemaire@inbox.lv

Benita L. 24. feb 2016. 09:18

Šoreiz piekritīšu Jurijam.

Dzēsts profils 23. feb 2016. 21:39

Es visu savu bagātību gribētu aizmirst, gan labo,gan slikto. Būtu laimīga, ja man piemestos amnēzija.

savsem k. 23. feb 2016. 20:41

Reiz zaļoja jaunība , cerības plauka   ...  tā nenāks vairs tā , nenāks nenāks vairs tā ... neatgriezīsies ...

Dzēsts profils 23. feb 2016. 18:31

Nu, Guna, kas par kupri?   kas bijis, bijis, bijis grūti, bijis viegli.
Bet vai tik vien, Gunta? Tad Tu esi bijusi ļoti godīga meitene 20 gados. Man savu mugursomu no tā laika nevērt vaļā, daudzi apgāztos, nekas slikts, bet traks gan...

Guna a. 23. feb 2016. 12:48

Mēs esam tie - kas noticis ar mums . No savas pagātnes neviens nav izbēdzis , nav tā mugursoma - noņemama ..., drīzāk kupris - vnm un visur līdznesams ...
Vnk jāiztaisno plecus un - uz priekšu !    

cathia t. 23. feb 2016. 12:38

Kredīta piedāvājums nopietnu naudu
Getting likumīgas aizdevumu vienmēr ir bijusi liela problēma
klients financiers.La jautājumu par kredītu un drošības vajadzībām
ir kaut kas, ka klienti aizvien vairāk nobažījušies par meklēšanu aizdevumu no likumīga aizdevējam. Procentu likme par manu aizdevumu ir 3%, un minimālā summa, ko es dot, jo aizdevums ir 2000, kuru maksimālais apmērs ir $ 10,000,000.. Ja jūs interesē iegūt finansiālu palīdzību,
Sazināties ar mani šodien: cathiathibault@inbox.lv

Jurijs Ķ. 23. feb 2016. 11:48

Kādam, jaunība kolonijā arī ar siltām atmiņām pieminama... Tā ir nostaļģija par pagājušo jaunību, un ne jau par kalpiem un saimniekiem, vai pastāvošo iekārtu. jaunam arī bez biksēm ir labi.

Autorizācija

Ienākt