Ļoti garda!Aknu šnicele.

27. okt 2016. 16:14


Ļoti garda!Aknu šnicele.  Aknas noskalo,novelk plēvi,sagriež šķēlēs, izdauza,pārkaisa ar .... http://www.videovirtuve.lv/pamatedieni/aknu-snicele.html

Atslegas vārdi: receptes929

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (5)

Vasilijs P. 28. okt 2016. 18:44

Vienalga pārbaudīšu!Jo no CIP...atraitnis

Elva E. 28. okt 2016. 13:26

Lita Laiska 19.47.  

savsem k. 27. okt 2016. 21:05

Tādas dauzītas  transplantācijai nederēs  

Dzēsts profils 27. okt 2016. 19:59

cau zannina ....vienkarsi superigi ....bumbulit...bucinas           

Dzēsts profils 27. okt 2016. 19:47

Lai ko gatavotu iesācējs, Žanīn, piedod, pievienošošu šo...
>Latvietim vienkāršajam, kas aknas pazīst jau no bērnības un ēdienkartē manījis visai bieži, aknu pagatavošana nebūs nekas svešs un neparasts. Taču tiem, kuri aknas ikdienā negatavo un šo klasisko delikatesi bauda vien retu reizi, ir lietas, ko derētu iegaumēt. Piemēram, kā tikt vaļā no netīkamās smakas, kas piemīt liellopa aknām?

Vai arī – kā sacept aknas, lai tās būtu izcili mīkstas un sulīgas, nevis cietas? Kāda ir atšķirība starp jēra un teļa aknām? Aknas ir vērtīgas uzturā, jo tajās ir aminoskābes, dzelzs, fosfors, A, E un B grupas vitamīni. Taču ar to apjomu ēdienkartē nevajadzētu pārspīlēt, jo tajās ir arī daudz holesterīna. Lai aknas nebūtu bieds, lūk, daži padomi, kas noderēs!

Netīkamo aknu smaržu, kas īpaši raksturīga tādam produktam, kas nācis no dzīvnieka, kurš izmitināts kārtīgos laukos, vai meža dzīvnieku aknām, gatavojot aknas, iespējams novērst ar piena produktu palīdzību. Ja plāno gatavot liellopa aknas, tās pēc sagriešanas gabaliņos un aknu plēvītes noņemšanas izmērcē pienā vismaz stundu (ja aknas gribas ļoti mīkstas, var pat pienā atstāt uz nakti). Drošības pēc var arī ilgāk. Bet, ja tiek gatavotas nelielāka zvēriņa aknas, piemēram, cāļa, tad tās var pagatavot krējuma mērcē. Pirms gatavošanas, lai būtu pavisam droši, ka aknas netīkami neodīs, noskalo tās zem tekoša ūdens.

Lai aknas nebūtu cietas, cep tās vien pāris minūtes labi uzkarsētā pannā. Saceptās aknas pēc tam var pasutināt katlā, klāt pievienojot, piemēram, sīpolus un krējumu. Lai aknām piešķirtu garšu, pievieno garšvielas vien tad, kad aknas jau ir uz pannas – aknu gabaliņus apkaisa ar sāls un maltu piparu maisījumu.
Dažādu lopiņu aknas

Liellopa aknas – kvalitatīvas aknas būs tumši sarkanbrūnas. Liellopa aknas sver aptuveni 4-5 kilogramus. Garšas ziņā tās ir nedaudz asas, mēdz būt pat rūgtenas. Liellopa aknas visgardākās būs ceptas, fritētas un grilētas.

Teļa aknas – izmēra ziņā daudz mazākas, nekā liellopa – sver vien 1-2 kilogramus. Svaigas un gatavošanai piemērotas teļa aknas būs gaiši sarkanbrūnā krāsā. Tās ir vienas no delikātākajām aknām, jo var viegli pārcept un sabojāt, ja garšvielas tiks pievienotas priekšlaicīgi. Teļa aknas gatavo apceptas, pievieno mērcēm, no tām gatavo pastētes un pilda arī pīrādziņos.

Jēra aknas ir viena no visīstākajām delikatesēm, jo tās nav no visplašāk nopērkamākajām aknām. Jēra aknas sver aptuveni kilogramu un garšas ziņā ir maigas, reizēm pat nedaudz pikantas. Jēra aknas īpaši gardas sanāks, ja pirms cepšanas tiks izmērcētas vīnā vai sarkanvīna etiķī.

Cūkas aknas – sarkanbrūnā un brūnā krāsā. Cūkas aknas sver aptuveni 1-2 kilogramus un tām ir izteikti specifiska garša. Cūku aknas vislabāk pagatavot pastētē, jo svaigām aknām ir viegli graudaina tekstūra, kas ceptos aknu gabaliņos var negaršot tik labi. Protams, cūku aknas drīkst arī grilēt, cept uz pannas, sautēt un visādi citādi pagatavot.

Vistas aknas – izmēra ziņā vismazākās no pārējām aknām, sasniedzot vien 30 gramus. Vistas aknas ir spilgti sarkanbrūnas, ar maigu garšu. Tās lieliski garšos ceptas – kā mērcēs, tā siltajos salātos. No vistas aknām sanāks arī garšīga pastēte. Visvienkāršākais variants, kā tās pagatavot – apcept uz pannas, klāt pievienojot sāli un piparus.<

Autorizācija

Ienākt