Valodu barjera.

5. mar 2017. 17:59

Pamācošs stāsts par to, cik ļoti svarīgi vēsturniekam zināt ne tikai vēstures pētīšanas metodes, bet arī orientēties citu zinātņu (ģeogrāfijas, ģeoloģijas, ķīmijas, lingvistikas u.c.) pamatos.

Pagājušā gadsimta otrajā pusē Olvijā (vai Hersonesā, kurš gan to vairs atceras) tika veikti ļoti auglīgi arheoloģiskie izrakumi. Atrada mazu un ļoti labi saglabājušos sengrieķu templi. No sākuma īsti nebija skaidrs, kurai no dievībām tas veltīts, taču situācija noskaidrojās, kad uz vienas no kolonnām atrada perfekti iekaltu tekstu: ΟΥΧΕΣΑ. Protams, mazliet mulsināja tas, ka Olimpa dievību saimē tāda/s Uhesas nav (un vispār nekur avotos nav minēta), taču, no otras puses, ne jau visur dominēja tieši Olimpa saraksts. Tā nu arheologi loģiski nosprieda, ka templis veltīts kādai no vietējām dievībām, acīmredzot Taurijas Uhesai, nekam citam. Par Taurijas vietējām dievībām tak absolūti nekas nebija zināms.

Kad izrakumi bija veiksmīgi pabeigti, Ermitāžā tika ar pompu prezentēta padarītā atskaite. Nu tur plakāti, ekrāni, goda runas un arheologu pārskati plus furšets fonā. Bija uzaicināts arī cienījamais hellēnists no filoloģijas fakultātes Ņikita Šebaļins (Никита Виссарионович Шебалин).

Kad ekspedīcijas vadītājs sāka stāstīt par jaunatklāto Taurijas Uhesas templi un atradumiem tajā, nez kāpēc valodnieka seja piesārta, acis izvalbījās, šis sāka sēkt kā sams izmests sausumā, un tad ar homērisku smieklu šalti nogāzās no krēsla, vārtoties krampjos pa zemi. Pasākums bija izjaukts, publika neizpratnē – kas cienījamajam metram atgadījies? Pēc brīsniņa, kad profesoru izdevās izvilkt no pagaldes, kurā viņš nekontrolēti bija ieripojis, viņš, rīstoties, paskaidroja savu smieklu iemeslu. ΟΥ ΧΕΣΑ nozīmē tikai vienu: “TE NEČURĀT!”
No neta.

Atslegas vārdi: Dzīve38590

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (14)

inese i. 15. mar 2017. 06:04


mūsu galvenajam piemineklim arī tādu vajadzētu...ja citādi nesaprot

Jaukā K. 8. mar 2017. 11:05

Iespēja nopelnīt Vēlos padalīties ar iespēju nopelnīt neieguldot ne centu no savas naudas. Princips ir tāds,  ir doti 4 cipari un lauks kur tos ievadīt, par katru ievadīšanas reizi kontā ienāk 5 rubļi. Tā tas jāturpina līdz esat sasniedzis vēlamo summu, bet ne mazāku kā 7000 rubļu, jo tikai pie tādas naudas summas varēs izņemt naudu. Lai savāktu 7000 rubļus ir nepieciešamas aptuveni 2 stundas, protams tā ir minimālā summa kura jāsavāc. Iespēja krāt naudu ir neierobežota. Kad vēlaties izņemt savu sakrāto naudu to ar western union starpniecību nogādās jūsu kontā.   Ieej šajā saitā http://c710.dssfmd.us/556272101121/ piereģistrējies un sāc pelnīt. :)   Un vis labākais ka nauda tiešām ienāk kontā.

Dzēsts profils 6. mar 2017. 13:09

es to tulkotu kā U-hesa...kā naktspodiņu hesa ūdenskritumam...nemīzt izklaidus-veidojot savu rokrakstu...bet-mērķtiecīgi-trāpīt-kausā!
viss, kas nāk no tevis kā vārdu plūdi-lai trāpa tur, kur mērķē...nevis ar tiem sevi-sazīmēt liekot.

Benita L. 6. mar 2017. 12:16

Es nobloķēju.

Guna a. 6. mar 2017. 11:45

Kad Miss Janet izmet pa durvīm /tikko izdzēsu tādu pat vēstījumu savā pastkastītē !/ ,   šī lien iekšā pa logu - Tavā blogā !  

Benita L. 6. mar 2017. 11:41

Miss Janet,apskaužama bezkaunība!Nebojā man garastāvokli.

Miss J. 6. mar 2017. 11:33

Dārgais lord,
Atvainojiet, uzrunājot jūs šādā veidā; ar asarām un rūgtums sirdī, es esmu sazinoties ar jums pēc palīdzības, jo mans ārsts tikko paziņoja man, ka man ir mazāk nekā 3 mēnešus dzīvot. Man ir vēzis barības vads, kas ir dzīvojuši ar diezgan dažus gadus gadījumā. Esmu uzņemts apmācībā vēža slimnīcā, kur esmu ņemot manu attieksmi. Programmā attiecībā uz to, es gribu atstāt visas manas dzīves ietaupījumus humānās palīdzības organizācija vai privātpersona, kas ir gatavi veidot labdarības organizāciju rūpēties par mazāk laimes bērni un bāreņi ar manu dzīves ietaupījumus.
Tas ir mans sapnis, lai rūpētos par mazāk priviliģētu bērniem. Kopējā summa ir 6,3 miljonus ASV dolāru, persona būs 25 % no fonda un 75 % tiks izmantota labdarības projektā. Es uzaudzis kā bārenis un zinu, cik tas būs jādzird no turienes. Es sniegs jums informāciju, kas nepieciešama, ja tiek norādīts jūsu interesi / gatavību. Gaida no jums dzirdēt vairāk par atbildi uz manu e-pastu, lai saņemtu sīkāku informāciju:
janetanna05@gmail.com

Benita L. 6. mar 2017. 11:09

Sandi,burtu nekad nav par daudz,sliktāk,ja viņu trūkst.Arī īsu tekstu dažreiz grūti izlasīt un saprast,ko gan gribēja teikt.

Guna a. 6. mar 2017. 11:04

Aaaaaaaaaa...apčurājos !   foršs pastāstiņš !

savsem k. 5. mar 2017. 22:30

Jā , jā ....senajiem grieķiem izdevās arheologus samulsināt  

Vineta K. 5. mar 2017. 20:06

Tadu gudrinieku ir maz.Bet papugaili atliektiem galiem.Tapec jau ari vesture ir katastrofa.

Gunars S. 5. mar 2017. 18:46

Tam kam vajag, jāmeklējas!

Sandis x. 5. mar 2017. 18:45

kāpēc tik daudz burtu?

Vasilijs P. 5. mar 2017. 18:03

Kultūrai jābūt!

Autorizācija

Ienākt