... salds un rūgts ,
sāļš un skābs ,
un vēl tas -
...... umami ! kas .
Epiteti šie , arī dzīvītei , dzīvei - tik raksturīgie ..., šoreiz - ēdiena sakarībā ...
Pirmās četras garšas sajūtas - jau mūsu sentēvu akceptētas , taču vnm klāt tām ..., nē - tām pāri ! ir dominējusi garšas sajūta piektā - umami .
Atklāta ne tik sen..., kaut pazīstama izsenis - zīdainīšiem ar mātes pienu jau baudīta ...
* umami - japāniski /umai - garšīgi , mi - garša/ .
* umami - definēt neiespējami ko !
* umami - garšu karaliene ! kronē ko katrs - paC ...
* umami - garšas sajūtu baudīgais blūzs ...
* umami - bīstama atkarība var kļūt ,
* umami - vienkāršs nātrija glutamāts- E621 , kura sinerģiskais efekts , izceļot citu produktu garšas labākās īpašības - par burvi to padara !Taču labais burvis tas ir tikmēr - no izejvielām dabīgām ! tiek iegūts - kamēr !
* umami - ķīmiski sintezētais , daudz par daudz ! produktos sastūķētais /eeeeeeee !/ negodīgu pārtikas ražotāju burvju nūjiņa naudas taisīšanā , uz pircēju veselības rēķina - diemžēl ...
Nātrija glutamāts izgudrots Japānā 1909. gadā. Sākumā nātrija glutamātu ieguva no jūraszālēm, vēlāk - no graudaugu glutēna, sojas pupiņām, biešu cukura un citām izejvielām, tagad sintezē mākslīgi, un tā pilnais nosaukums ir glutamīnskābes nātrija sāls. Izrādās, ka E621 ir balts pulverītis bez garšas, kas labi šķīst ūdenī un pastiprina ne tikai gaļas, zivju un dārzeņu garšu un smaržu, bet arī paspilgtina tabakas aromātu. Vēl šī brīnumviela notušē bojāta produkta piegaršu un imitē svaigumu arī tad, kad tas jau zudis. Tāpēc jau itin visiem gaļas izstrādājumiem, ne tikai desām, dāsni piebērts garšas pastiprinātājs.
Kā teicis viens amerikāņi psihiatrs – glutamāts pat dubļiem liks garšot labi !
Tas nozīmē, ka var ražot lētu pārtiku un, pievienojot tai glutamātu, apmierināt patērētāju pieprasījumu. Taču, ja lieto mazvērtīgu pārtiku, ir jāēd vairāk, lai remdētu izsalkumu un nodrošinātu organisma funkcijas. Sāta sajūta smadzenēs glutamīna darbības rezultātā tiek „izslēgta”, līdz ar to - palielinās tuklo cilvēku skaits.
Linkos ->> plaša info par garšas sajūtu 5.elementu - umami .
Oh Mamy oh Mamy - Mamy - blue
Oh Mamy - Blue
Oh Mamy oh Mamy - Mamy - blue
Oh Mamy - Blue
Pēc bērnības garšas un smaržas - nostalģija ...
Atslegas vārdi: ar umami smaržu0
Tavs koments tiek dzēsts , Max ! aizej ka - nokaunies !
Ja visi ar prātiem ( умами) lietotu, nevis ar garšas kārpiņām,
nebūtu (гуами) veikalu plauktos un ēstu burkānus tieši no vagas
Maaaax ... ?
Vai tas ir tas - seko umami kas ...?!
Fermentationes bacterias benecdicimo corpus !
Gunar ..., ne jau pati viela /šī vai cita !/ bīstama..., bīstamas ir manipulācijas - cilvēku ar to veiktās !
1956. gadā japāņiem izdevās saražot glutamīnu ar fermentācijas palīdzību, un, pēc pamatīgas mikroorganismu izpētes un derīgo kultūru atrašanas, aizsākās glutamīna un nātrija glutamāta fermentatīvā vairumražošana ar ģenētiski modificētu baktēriju palīdzību.
Linkā - vispusīga info ! pamatīgi izskaidrots - kas un kā notiekas !
Briesmu lietas ar to, E621!
Saldējuma strāmeles .... Var ēst ar visu iesaiņojumu
...................... pieņemC !
Arī umami - saulainajam ! ne vaina ...
Piedāvāju muzikālo umami !
Laumuci ..., Tavu iecienīto garšas sajūtu komplekts - rosinošs ! un pat - ļoooti ..., kā jau blogā rakstīju , naff vienotas definīcijas prieks umami ..., katrs savu garšas izjūtu kronē karalieni -> umami !
Umami vēl kāda ir īpatnība ->rotācija !
Zemenes ->mazsālītie gurķīši nomaina ->jaunie pēc piesakās - kartupelīši -> baraviku nāk ->uznāciens un tad ..., tad ->ĶIRŠI nāk !!!
Par recepti īpašo... īpašs Tev - paldies !
Viss ir garšots atsevišķi un atzīts par labu esam ..., lieliska ideja - komponentus apvienot !
Siļķe , avīzē ceptā , viennozīmīgi - pārspēj siļķi folijā ..., tāpat kā tupenīši gardāki ir..., pelnos bez folija mētelīša - iesēdinātie ...
Nenoliedzami , Laumuci ! pārmērība ikviena - par skādi nāk !
Produktu pārvērtību procesā , vai to garšām mijiedarbojoties - gaļa tiek cepta, sieram - ļauts nostāvēties, tomātiem ļauj kad - nogatavoties saulē , ir to garšīguma noslēpums ! Tad glutamāts pārvēršas L-glutamātā, un produkts kļūst garšīgs jeb , japāņu valodā - umami, kā nosauca to tā pirmatklājējs - japāņu profesors Ikeda.
Sākotnēji mazliet laikam nepareizi uztvēru to vārda ''umami'' nozīmi..Nu jā..5 garša tā saucāmā..garšas pastiprinātājs..
Tiek pievienots daudzos produktos, lai kād ēd, ļoti garšotu un gribētos vēl.. kā čipsi, piemēram, pieskaitāmi, pie neveselīgās pārtikas..Taču fenomenāli, vesela liela nozare bāzējās uz neveselīgās pārtikas ražošanu..tādi produkti, kā kola un citi saldinātie dzērieni, čipsi..frī..utt It kā neveselīgi, bet pērk!! Un pirks! Un ražotāji ir miliardēri! Visiem izdevīgi! Sākot ar produktu piegādi, lai saražotu to neveselīgo pārtiku un beidzot ar farmāciju, kura ražo zāles, lai likvidētu sekas. Un pie visa vainīgs kurš un kas? Var filosofēt ilgi un dikti.. hmmm..viss jau sākās mūsu galvā, vai nē..Viss ir inde un viss ir zāles, atkarīgs tikai no devas..
Padalīšos ar vienu recepti..Sāļumiņš..siļķe parastā, bet garšo labi izcepta pēc senlatviešu (kurzemnieku) receptes avīzē uz oglēm..klāt rūgušpienu un kartupelīti,arī ceptu uz oglēm...mmmm
Es taisu no visa tā tādu kā auksto zupu. Kad izņem siļķi no avīzes, tad gabaliņus ieliek traukā, uzlej pavirsu rūgušpienu, vai kefīru, vai paniņas, kartupelīti, kurš oglēs izcepies un zaļumus-dilles ar lociņiem! Viss- Mārtiņš Rītiņš nobāl kas var būt labāks par šo. Nopietni! Nu tā lai viss pa smuko, tad kartupeļus ar visu mizu, protams, jāietin folijā, un tad liek ugunskurā oglēs, un siļķi var tāpat folijā ietīt un cept..teikšu, ka garšo labi arī tā, taču tā avizē ietītā siļķe garšo labāk, specifiskāk..bet tas jau gaumes lieta!
..starp citu labs risinājums, ja vajag pabarot daudz cilvēkus kādā tusiņā pie dabas..
Vasilij ..., umami - bērnības garša ir tam vecajam , labajam - plombīram /no gotiņas pieniņa kas !/ !!!!!!!!!!!
Margo ..., mandomāt - kotē sava umami ir smarža un garša..., ar balderjāņu smaržu - garšo pat papīrs labi !
Un abi puikas un Tā pie saldējuma-līdzīgi!