KĀ IZVĒLĒTIES KOMPOSTA KASTI VASARNĪCAI?

9. aug 2017. 01:06


Pārtikas un augu izcelsmes atkritumu utilizācijas problēma vasarnīcā kļūst īpaši aktuāla karstajos vasaras mēnešos. Mēs visi atceramies smirdīgās komposta kaudzes vai speciālās trūdēšanas bedres. Mūsdienu komposta kastes spēj atrisināt visas ar organisko atkritumu pārstrādi saistītās problēmas.

Dārza komposa kastes darbības princips ir vienkāršs: kastē ar vāku tiek ievietoti dažādi organiskie atkritumi - pārtikas atlikumi (izņemot gaļas un piena izstrādājumus), izravētās nezāles, nokritušās lapas, augļi, zari, utml. Pirms organiskā materiāla ievietošanas kompostierī tas ir jāsasmalcina, bet pēc ievietošanas jāapber ar kūdras vai zemes slāni.

Lai izvairītos no pūšanas vai pelējuma veidošanās, komposta kastē ir jānodrošina gaisa apmaiņa. Gaisa apmaiņas nodrošināšanai komposta kaudzes būs laiku pa laikam jāpaārda. Kastes sienās un pamatnē ir jābūt īpašām atverēm, lai kastē neuzkrātos ūdens un gaiss tajā iekļūtu no visām pusēm.

Mikroorganismu darbības rezultātā organiskais materiāls sadalās un tiek pārvērsts kompostā. Procesa paātrināšanai var izmantot īpašus bioloģiskus līdzekļus kompostēšanai. Kompostēšanas rezultātā tiek iegūts sauss, birzīgs organisks mēslojums tumšā krāsā, kura masa ir praktiski viendabīga, bez pelējuma un kukaiņiem.

Izvēloties komposta kasti laicīgi padomājiet par vēlamo izmēru, balstoties uz plānotajiem organiskā materiāla apjomiem. Kastes materiāls varbūt jebkāds: metāls, koks, plastmasas, galvenais, lai tas spētu izturēt slodzi, kā arī labi vadītu un saglabātu siltumu, kas veicina mikroorganismu darbību.

Bagātīgu Jums ražu!

Atslegas vārdi: komposts0, komposta kaudze0, komposta kaste1

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (3)

savsem k. 10. aug 2017. 22:08

Hmmm ... vienpatņiem - vienvietīgu , bet pāriem ieteicams  izvēlēties divvietīgo  

Vasilijs P. 9. aug 2017. 15:20

Iespējams,un lai paātrinātu iekšējos procesus-kādu atvēlēt sarkanajiem tārpiem(makšķerēšanai-biznesam).

Vasilijs P. 9. aug 2017. 15:18

Gudra sieviete

Autorizācija

Ienākt