Kā, tur īsti bija padomju laikos...?

24. dec 2009. 19:13

Kā tur īsti bija krievu laikā? Tagad visi uztraucas par bērnu pabalstiem, sak, nevar izaudzināt bērnu, labāk pamest, kā tagad dažreiz notiek. Man liekas, ka tanī laikā nekādu bērnu pabalstu nebija vispār, neviens nevienu kapeiku nesaņēma, bet tāpat bērni dzima, tika izaudzināti un neviens palīgā nesauca. Liekas, ka bija pat tāds bezbērnu nodoklis un tev atvilka,ja nebija bērnu...varbūt es kļūdos?    

Atslegas vārdi: paardomaas0

Labākā atbilde

  1. 1
Huliganka P. 25. dec 2009. 12:05Viņas atbildes

"Nekā laba nebija?"-cilvēki bija pārliecināti par nakotnē,laimīgi,gāja viens pie otrām ciemos ar prieku;bērni gāja uz sportaklubus,"kružki" un t.t. un nevienām nebija pratā lietot kadus narkotikus,vai zāgt,lai izdzivot ...
Nebija baigā greznība,bet arībomžus un nabagus nebija-forši bija  

Šis jautājums jau ir slēgts. Jūs nevarat uz viņu atbildēt.

Atbildes (22)

  1. 0
Dzēsts profils 24. dec 2009. 19:46 Viņa atbildes

Valdi,Tu nekļūdies! Tieši tā,kolhozniekiem nemaksāja pensijas,nebija bezdarbnieku pabalsti,visiem bija jāstrādā,kuri nestrādāja sūtīja uz Olaini piespiedu darbos u.t.t!

  1. 0
Dzēsts profils 24. dec 2009. 19:53 Viņa atbildes

Padomju laikā, ja tu nebiji dzērājs vai galīgais loderis, tevi iekārtoja kaut kādā darbā (tas darbs pašam nemaz īsti nebija jāmeklē). Pat ar zemāko darba algu varēja stabili dzīvot, jo maksa par komunālajiem pakalpojumiem, dzīvokļa īri, transportu utt. bija ļoti zema. Interneta gan nebija

  1. 0
Dzēsts profils 24. dec 2009. 20:50 Viņa atbildes

Bija bezbērnu nodoklis, pa miglu atceros - 11% ... Toties izglītība, medicīna pilnīgi bez maksas. Lēta dzīvokļu īre. Bet: pārtikas deficīts, veikalā dažas stundas vienas šķirnes maize, piens pudelēs 1l , ja pārdeva (žargonā runāja "izmeta") desu, tad Rīgā sastājās 100 cilvēku rinda no tuvējiem sešiem kvartāliem.

  1. 0
Dzēsts profils 24. dec 2009. 21:17 Viņa atbildes

ne ne tu nekludies ...tas saucamais bernu nodoklis eksisteja ari to laik ...
abet taka esmu bez berniem man velk uz piulu klapi nost ....tatad ..ienakuma nodoklis
+ vel bezberna nodoklis kopa sanak man pasam ciks ....

  1. 0
Dzēsts profils 24. dec 2009. 21:17 Viņas atbildes

ta bija...tik cik minos,tad bija arsti,skolas un daudz kas cits parvelti un kas maksaja naudu,maksaja tikaj kapejkas...un vel,tad nedriksteja nestradat,a tagad cilvekiem nav darba!

  1. 0
Gunars s. 25. dec 2009. 08:47 Viņa atbildes

    Nekā laba nebija,esi mierīgs!

  1. 0
Dzēsts profils 25. dec 2009. 09:37 Viņa atbildes

Visādi gāja,bija cenzūras,KGB modrā acss,nekā tur laba nebija.Ja nu vienīgi bija darbs par niecīgu samaksu.

  1. 0
Dzēsts profils 25. dec 2009. 18:06 Viņas atbildes

smagi kludies. visiem bija darbi un algas tika izmaksatas daudz maz laicigi. lai ari veikalos neka laba nebija, vismaz bada nevienas nemira. neslaveju tos padomju laikus, tik esmu parliecinata, ka tagad ir daudz grutak, jo ir nenormali liels bezdarbs..

  1. 0
dachuks Q. 26. dec 2009. 01:49 Viņas atbildes

muusu laikaa arii var izaudzinaat beernus,tikai tas ir jaagrib dariit.krievu laikaa naudinju sanjeema daudzbeernu gjimenes lai vai arii nedaudz bet vismaz kaads rublis klaat pie senchu algas bija.Paliigaa neviens nesauca,bet tika gjimenju/beernu staavoklis gjimenee paarbaudiits,naaca paarbaudes(maniem senchiem toljka tak vajadzeeja lasiit dokumentus vai dzirdeet par to ka uz i-naatu suutiis utt.ja slikti maaciisies).beerni pat tajaa laikaa bija uz i-naatiem suutiiti un atstaati dzemdiibunamaa par ko tika maates kauninaatas utt.  ai daudz dazhaadu sviestu bija tai laikaa,kaut arii bija arii labas lietas. kaa saka:,,labaak ir tur kur muus nav''to vareetu arii paarveidot ,,labaak bija vecos laikos/tad un tad'' Bet vai taa tas tiktieshaam ir?Varbuut atkariigs no kura skatu punkta uz visu skataas........

  1. 0
erika s. 26. dec 2009. 04:01 Viņas atbildes

60 gadu sākumā skolā vismaz Rīgā deva katrudienu maizi saika,jo baltmaizes nebija to kā pirmo atceros no agras bērnības.Arī talonu laikus atceros vēl,kā suvenīri stāv un rindas entās pēc paikas ūuuu.Desu deva vienam cilvēkam 0,5kg.Un lai metar akmeni man,kas grib,tauta bija daudz smaidīgāka un draudzīgāka.Kolhoznieki nesaņēma pensijas ,pirmo reizi dzirdu mana oma saņēma to saucamo kolh.pensiju tikai 12,00 rubļus,to atceros ļoti labi un kā izdzīvot to gan līdz šim laikam nesaprotu .

  1. 0
Dzēsts profils 26. dec 2009. 12:06 Viņa atbildes

Varu pateikt tikai to ka bija grūti da jeb ko nopirkt   viss bija deficīts . Daudzbērnu ģimenēm valsts piešķīra  automašīnu  - RAF Latvija - (mikroautobusu)  jau 3 bērnu ģimene saņēma nopietnu naudas pabalstu no valsts un jo vairāk bērnu jo lielāks pabalsts . Algas bija normālas jo pa 40 rubļiem tu varēji nomaksāt visus komunālos un paēst veselu mēnesi . ja alga bija 200 rubļi tu biji ""biezais"" .1rublis pret 10 latiem  tāds ir aptuvenais kurss ......... apkopējas alga bija 100 rubļi , rūpnīcas strādniekam 250 celtniekam 500 bet JEANS (džinsi) maksāja no 140 un uz augšu .

  1. 0
Nellija O. 27. dec 2009. 11:31 Viņas atbildes

Jā, tā nu bija padomju laikos: bezbērnu nodokli atvilka un par bērniem nekādu pabalstu nemaksāja. Nemaz jau tik viegli arī nebija. Dažreiz jau tāpat bija paknapāk jāsavelk gali no algas līdz algai. Veikalos arī preču deficīts liels. Kam bija iespēja braucām uz Lietuvu pēc desām un citiem gaļas produktiem. Dzīve it kā likās drošāka. Informācija par visu slikto nekāda, līdz ar to cilvēku nervu sistāma stabilāka.

  1. 0
vilnis c. 27. dec 2009. 13:27 Viņa atbildes

Tajos laikos tu biji valsts pilsonis un valsts par to rūpējās lai tu būtu noderīgs tai ,vienalga kas tu biji bērns jaunietis parasts strādnieks vai pensionārs .Tas kas bija bezmaksas tas jau apspriests ,bet otra lieta tā ,ja tu kārtīgi strādāji tad tevi ievēroja un cēla ,virzīja uz augšu .Man tie laiki tikai ar pozitīvām atmiņām .Esmu izaudzinājis piecus ļoti labus bērnus un priecājos par to, ka spēju to ,pateicoties tiem laikiem, kurus tagadiņ tā noliek .Cilvēki dzīvoja apmierināti un baudīja dzīvi ,vismaz es tā dzīvoju .

  1. 0
ES *. 27. dec 2009. 13:36 Viņas atbildes

Tu nekļūdies, tā arī bija. Tikai starpība tā, k,ad tad nevarēja nestrādāt, ja nestrādā (tuņejadjec)un jāliek cietumā. Darbu bija pār pārēm. Es kādu laiku strādāju 4 darbos. VARĒJU ATĻAUTIES NOPIRKT KLAVIERES, MŪZIKAS CENTRU UN PIENĀCĪGI PABAROT UN APĢĒRBT BĒRNUS. Mums nekā netrūka, lai arī 2 bērnus audzināju viena. Nekad netika apspriesti rēķinu maksājumi, jo tie bija adekvāti algām. Viss vienmēr bija nomaksāts. Cilvēki bija draudzīgāki, ja kādam gāja sliktāk draugi un kolēģi palīdzēja. Pat nestrādājot vairākos darbos varēja labi dzīvot, ja nebija daudzbērnu ģimene. Daudzbērnu ģimenēm bija savas privilēģijas. Atceros, ka elektrības rēķis bija 1 rublis un 43 kapeikas. Pat no 70 rubļu algas, varēja visu nomaksāt un normāli iztikt.Protams vienmēr gribas vairāk, tāpēc bija iespēja strādāt vēl kādā darbā.

  1. 0
Skaidrite J. 27. dec 2009. 14:44 Viņas atbildes

Jā,tā bija.Bet tad skolās bērnus obligāti ārsti izmeklēja,zobārsts bija skolas neatņemama sastāvdaļa.Arī pie rūpnīcām bija obligātas apskates sievietēm divreiz gadā,un fluorogr'fs.Lieki piebilst ka tas bija bez maksas.Cilvēkiem netrūka darbs-ļoti daudzi strādāja divās,dažs pat trijās vietās.Un bija prieks to darīt,jo zināja -par ko.

  1. 0
Dzēsts profils 27. dec 2009. 16:43 Viņas atbildes

Katram laikam savi plusi, savi mīnusi, jādzīvo vien ir un nav ko iestigt pagātnē, vai lidināties nākotnē!

  1. 0
Dzēsts profils 27. dec 2009. 16:52 Viņa atbildes

bij normaali,nebi jaabaidaas,ka kautkaada banka izmetiis no dziivoklja,vai ka nebuus par ko beernus laist daarzinjaa,vai skolaa

  1. 0
Santa M. 27. dec 2009. 17:34 Viņas atbildes

Neklausīties šitajā čīkstēšanā nevar, jābūt kurlam;)

  1. 0
Dzēsts profils 27. dec 2009. 17:50 Viņa atbildes

come on  .. te rakstītāji nemaz tad nav dzīvojuši ... bļāviens, kāds sviests. Es varu pateikt ka naudas bija milzīgi daudz - nebija kur to likt (tagad - otrādi), bija gan ubagi gan Rubiki  (bagātie),  bija 101kilometrs  kur aizsūtīja psihos, bezbērnu nodoklis arī bija  bet līdz kaut kādam vecumam  ... tāpat atrada miskastēs izmestus jaundzimušos, pašnāvnieku bija daudz  ... bet šobrīd - revolūcija ir vienīgais kas var glābt  -  citādi ...

  1. 0
Dzēsts profils 27. dec 2009. 17:56 Viņa atbildes

Bija plusi,bija mīnusi,vismaz dzīvoju,nevis eksistēju.

Autorizācija

Ienākt