0ПонравилосьIrina N. Её блог (4)

„Latviešiem – dziedātājļaudīm”

30 октября 2009 09:37

Neraugoties uz samazināto finansējumu, LR Kultūras ministrija izdevusi bukletu „Latviešiem – dziedātājļaudīm”. Izdevumā iekļautas krīzes laikā dziedamās dziesmas:

1. Dziesma, kas jādzied ikvienam bērnam piedzimstot, lai nedomātu par ēdienu un citām vajadzībām – Dziedot dzimu, dziedot augu.

2. Pozitīvā scenārija dziesma (SVF ieskaitījis kontiņā naudu) – Daudz baltu dieniņu, Laimiņa, dod(i), diženi, raženi strādājot. Šo pantu dzied visas 3x, tikai pēc ministru prezidenta uzrunas drīkst atjaunot sākotnējo versiju arī ar – dzīvojot(i) un mīlējot(i).

3. Negatīvā scenārija apokaliptiskā dziesma – Tu un es, es un Tu, divi vien šai pasaulē.

4. Īpašie pensionāriem u.c. vecajiem ļaudīm iekļauta dziesma, jādzied pamostoties, ja esi sapratis, ka tomēr vēl elpo – Dzīvoš ilgi, ne tik ilgi, saules mūžu nedzīvošu. Lai pastiprinātu vēlamo efektu, jādzied arī vakaros, pirms gulētiešanas.

5. Latgaliešu studenta dziesma, kam universitāte nekompensē transporta izdevumus – Tōļi dzeivoj muna meilo, as navaru sazatikt(i).

6. Priecīgā dziesma, ja noticis brīnums un kāds ir uzaicinājis ciemos – Es nenācu šai vietā savu miegu izgulēt, nācu ēsti, nācu dzerti. Dziedama klusināti, namamātei/tēvam nedzirdot.

7. Dziesma bezmiega māktajiem, kas nav sapratuši, kas tā krīze tāda ir – Upē naktī pīles kliedz, un tu arī neiemiedz. Tāpēc jau, ka nevar zināt kāpēc.

8. Dziesma par to, kā rīkoties, kad viss pieriebies – Āvu, āvu, baltas kājas.. bridu jūriņā.

9. Skaista dziesma, dziedama piketa gadījumā par pensiju atjaunošanu iepriekšējā apmērā – Dzīvīte, dzīvīte, šūpojos Tevī, daudz tu man solīji, maz tomēr devi. Vai nav vienalga ar, raidaidaidā. Pēdējo frāzi (vai nav vienalga ar’) + rotājumu (raidaidā) dzied īpaši skaļi, norādot uz pilsonisko sapratni par valdības lēmumiem.

10. Krīzes skarto jaunā līgavaiņa vecāku dziesma – Nāk rudentiņis, būs barga ziema, grib mūsu bāleliņš līgavu ņemti.

11. Mīlas dziesma, parasti dzied viņš/viņa Latvijā un viņš/viņa Īrijā (vai citās ģeogrāfiskās kombinācijās) - Es zinu, ka mēs vēlreiz satiksimies, tik jautājums ir, kad tas būs un kur. Pēc 5 gadu atšķirtības vēlams iztulkot vietējā mēlē, lai nepazustu saturs.

12. Sadaļā „utopiskās dziesmas” – īpašs veltījums valdības pārstāvjiem un Parex glābējiem – Ai, jūs meži, tumšie meži, ļaujiet man vēl padomāt, rīt man jāiet tiesas priekšā, patiesība jāstāsta.

13. Tāda latvieša dziesma, kas vēl joprojām dīvainā kārtā dzīvo/izdzīvo/elpo dzimtenē – Agrā rīta stundā mani modina radio, kas salikts Dienvidkorejā. Īpaši kaisles pilnos rītos dzied arī piedziedājumu – jo mana mīļā ir (1) made in Latvia (ja ir apguvis angļu valodu) vai (2) meiten’ Latvijā (izteikti lokāliem bāleliņiem).

® visas tiesības aizsargātas Nekrize.lv

Ключевые слова: dziesma55

Комментировать могут только авторизованные пользователи

Комментарии (2)

Irina N. 18 января 2010 19:56

Ne skarbak pa dzivi

Удалённый пользователь 8 января 2010 10:19

Skarbās dziesmiņas!

Авторизация

Войти