1ПонравилосьGunars M. Его блог (1)

Attālinātā K-9 vadība un monitorings, Slēpto, Improvizēto, Paštaisīto Sprāgstvielu un to komponentu Identifikācija.

10 мая 2016 16:16


Projekta mērķis:
Izveidot tehnoloģisku sistēmas kompleksu kas ļautu vadīt un monitoret DS(vai K-9) darbību neatrodoties tiešā sasaistē ar DS(vai K-9)  + kinologs. Izmantojot speciālu apmācības, profilēšanas metodiku, darbības laukā pielietojot speciālo ekipējumu atslogot DS(vai K-9)  CNS tādejādi samazinot faktorus kas ietekme suņa nogurumu un palielina tā darba laiku. Panākt plašu sprāgstvielu un to komponentu identifikācijas procentu palielinājumu no esošiem 80% līdz 95%, samazinot esošos riska faktorus.
Projekta apraksts:
Pasaulē daudz tiek investēts automātisku sprāgstvielu identifikācijas sistēmu veidošanā. Viens no pēdējiem projektiem, kurš vainagojies ar pilnīgu izgāšanos, ir 19 miljardu vērtais un 6 gadu ilgais projekts SSIAS. Rezultāts, kas tika uzrādīts iekārtai strādājot reālā laika režīmā, ir tikai 50% no izvietotajām testa slēptajām sprāgstvielām, tam pretstatā, suns identificēja 80% no izvietotajiem testa materiāliem. Secinājums, pagaidām neviena cilvēka rādīta iekārta nav spējīga pārspēt suni ka sprāgstvielu identifikatoru.
Suns ka aktīvs kara lauka dalībnieks cilvēkam ir pazīstams jau vairākus gadsimtus. Taču kā ierindas karavīrs tas ASV armijā sāka savu dienestu kopš 1942. gada. Padomju armijā suņi uzsāka savu dienestu 1930 gados. Suņi armijās ir pildījuši dažādus dienesta pienākumus, suni sakarnieki, ievainoto evakuētāji, suns sapieris jeb sprāgstvielu identifikators ir viena no pieprasītākajām suņu specialitātēm.
Pēc ANO datiem uz doto mirkli pasaulē ir vairāk ka 100 – 120 miljonu slēpto sprāgstvielu vienību. Ik mēnesi par slēpto sprāgstvielu upuriem kļūst 500 -800 cilvēku, katrs trešais no tiem ir bērns. Veicot atmīnēšanas darbus uz katrām 500 slēptajām sprāgstvielām iet bojā divi sapieri un četri gūst smagus ievainojumus.
Mūsu piedāvātais tehnoloģiskais risinājums izslēdz cilvēka – sapiera – atminētāja klātbūtni aktīvajā zonā, risks tikt ievainotam vai iet bojā tiek izslēgts pilnībā.
Aktīvajā zonā, kurā ir izvietotas slēptās sprāgstvielas, identifikācijas procesu veic speciāli sagatavota un ekipēta suņu grupa. Kinologs-operators vada un monitorē dienesta suņu grupu atrodoties ievērojamā attālumā, tas ir, 5000 metru un vairāk no aktīvas zonas.
Izmantojot uz suņa izvietoto speciālo ekipējumu, kas ļauj saņemt pilnu informāciju par suņa vitālajiem datiem un specializētu audiovizuālo informāciju, kā arī vadīt un kontrolēt suņa darbu, kinologam - operatoram ir iespēja fiksēt un dokumentēt visus suņu atrastos sprāgst elementus.
Viens no ekipējuma elementiem ļauj pilnībā bloķēt nesankcionētu datu - signāla pārraidi uz slēpto sprāgstvielas aktivizācijas - detonācijas ierosināšanas moduli, tādejādi izslēdzot iespējamu slēptas sprāgstvielas detonāciju pēc komandas no ārpuses.
Veicot slēpto sprāgstvielu identifikāciju masu pasākumos vai masu pulcēšanās vietās, sistēma ļauj identificēt slēpto sprāgstvielu nēsātāju vai cilvēku, kas ir bijis saskarē ar sprāgstvielām vai to komponentēm 72h laika diapazonā. Identificējot sprāgstvielu nēsātāju, sistēma ļauj sunim palikt attālumā, kas dod iespēju nepievērst sev papildus uzmanību.
Identifikācijas metodika analizē suņa vitālo datu izmaņas, kas veidojas mirklī,  kad notiek sprāgstvielas vai to komponentu identifikācija ar suņa māņu orgāniem un paraida iegūtos datus kinologam - operatoram.

Veidojamās sistēmas darbības izmatošanas galvenās priekšrocības:
1. Riska mazināšana kinologam: ievērojami liels attālums no aktīvās darbības vides, nulles apdraudējums veselībai un dzīvībai.
2. Riska mazināšana sunim: operatīvāka un pārdomātāka rīcība, nav jārūpējas par kinologa drošību.
3. Atslogo un samazina suņa nogurumu darba laukā.
4. Mazināti suņa darbību ierobežojošie faktori  -  cilvēks netraucē suņa darbu.
5. Apvienota vadība un monitorings
6. Iespēja vienam kinologam - operatoram vadīt un monitorēt vairākus suņus vienlaicīgi (2 -4). (analogas sistēmas paredzētas viena suņa monitoringam)
7. Vadības un monitoringa attālums vairāk par 5000 metriem
  (esošie analogi darbojas 300 metru robežās)
8. Uz suņa izvietotā ekipējuma nelielais svars ~ 450 g
  ( līdzīga ekipējuma svars 900 g un vairāk)
9. Attīstāmā tehnoloģiskā sistēma AK-9VM ir duāla pielietojama.
Iespējamie pielietojumi bez jau minētā būtu, izlūkošanas novērošanas darbs, objektu patrulēšana, objektu apsargāšana, meklēšanas glābšanas darbi,    

 


Ключевые слова: k-90

Комментировать могут только авторизованные пользователи

Комментарии (7)

Удалённый пользователь 11 мая 2016 21:17

dabigi ka suns atmines bumbu...bus vien cilvekam blakus jastav

Удалённый пользователь 11 мая 2016 16:18

un cēli aiziešu...uzčikāt uz Darbiniekiem...


Удалённый пользователь 11 мая 2016 16:16

tev drusku uzriešu

Kurzemniece E. 10 мая 2016 22:48

reksis

savsem k. 10 мая 2016 21:46

Komisārs Reksis pēc brokastīm mīl sēdēt uz poda un lasīt avīzi , nevis atmīnēt bumbas  

Simple J. 10 мая 2016 18:53

Lai cik tas būtu efektīvi, par nelaimi visu izlemj izmaksas, šī distancionētā monitoringa iekārta, būtiski atšķirās cenas ziņā ? Ir lietas par kurām nedrīkst skaitīt naudu, jo jaiegūst pats labākais un efektīgākais līdzeklis, problēmu risināšanā. Cik plaša šis iekārtas izmantošana tagad?

Удалённый пользователь 10 мая 2016 16:58

uij, kāds cmuks puika!   .....
P.S. dzejolis bija par garu, Gunār,  un pārāk daudz saīsinājumu......
ACVJ
ML

Авторизация

Войти