Mīla un kaisle attiecību trīsstūrī

9. jan 2010. 15:42

            
Lauma Lūse, žurnāls UNA

Vienā mirklī tu vari būt mīļākā, citā - jau nodotā un piekrāptā sieva, bet vēl kādā dzīves posmā tā sliktā, kas krāpj savu vīru...



             Tik dažādās lomās mēs varam nonākt vienas dzīves laikā! Kā izdzīvot šajās attiecību vētrās?

                Ielauzums - Parasti attiecību trīsstūrī vainīgais dara visu, lai vēja pūsma nepāraugtu vētrā, tomēr bieži tas beidzas pat ar viesuļvētru.

               Paslēpes ar laiku

              Trīsstūra attiecības - tās ir paslēpes ar laiku. Ar laiku, kas mums ir šovakar. Ar laiku, kas ir stunda, diena vai gadi. Ar laiku, kas nozagts citam. Ar laiku, kas liek degt sirdsapziņas pārmetumos. Ar laiku, kas ved ne uz kurieni. Ar laiku, kas iesitīs pliķi un reiz noliks visus atpakaļ uz zemes. Pagaidām tās vēl ir paslēpes, līdz kāds šai tumšajā istabā ieslēgs gaismu... Kāpēc veidojas kaislības, kas var sašūpot visu dzīvi, ja varētu pareizi un vienkārši - dzīvot ar vienu partneri? Speciālistu skaidrojums ir vienkāršs - nav daudz cilvēku, ar kuriem varam dzīvot kopā, un nav daudz cilvēku, ar kuriem ir vienāds seksuālais temperaments un fizioloģiskā saderība. Tā ir laime, ja ir saderība gan seksuālajā, gan sociālajā, gan intelektuālajā, gan sadzīviskajā jomā, taču nereti kaut kā pietrūkst. Var būt intelektuālā un seksuālā saderība, tomēr cilvēki nespēj dzīvot kopā. Tikpat labi cilvēki var būt saderīgi sociālajā un sadzīviskajā sfērā, bet gultā - pilnīgi nemaz! Vēlme pēc trīsstūra daļēji saistīta arī ar novecošanās problēmām. Mūsu sabiedrībā jau par normālu tiek uzskatīts, ka vīrietis vidējā vecumā sāk meklēt jaunāku sievieti. Vāja rakstura vīriešiem, kas turklāt šaubās par savu pievilcību un līdz šim ir svārstījušies, šī sabiedrības nostāja var dot zaļo gaismu, un ne vienmēr vainojama plaisa esošajās attiecībās. Ja vīrietis ir monogāms, viņam reti radīsies vēlme uzsākt trīsstūra attiecības, jo viņš pieņem sievieti, kāda viņa ir, pat krīzes situācijās. Šādi vīrieši ir pašpietiekami, jo viņi zina, ko vēlas - skaidri izvēlas gan nodarbošanos, gan hobijus, gan partneri. Uzreiz gan jāuzsver - ļoti reti sastopami monogāmi vīrieši, lielākais vairums vīriešu ir poligāmi - "kaķi, kas staigā, kur pašiem patīk"!

                Kurš cieš visvairāk?

              Kurš no trīsstūra ir laimīgs? Drīzāk varētu formulēt jautājumu, kurš te tāds vispār ir... Mīļākā cieš no vientulības un mūžīgām gaidām un cerībām, laulātais - no sirdsapziņas pārmetumiem un sēdēšanas uz diviem krēsliem, laulātā otra puse - no apziņas, ka nav vienīgā, ka ir nodota caur un cauri. Varbūt formulēsim citādi - mīļākā ir laimīga, ka viņa jūtas seksuāli pievilcīga un iekārojama, laulātais jūtas atgriezies otrajā jaunībā - atkal apjūsmots un iekārots, laulātā otra puse... ir laimīga, kamēr neko nezina.
               Ja tev ir mīļākais

                Lai vieglāk saprastu, kāpēc vīrieši krāpj, aplūkosim situāciju, kad sievietei ir mīļākais. Turklāt tā ir diezgan izplatīta parādība, lai gan par to skaļi neuzdrošinās runāt. Sievietes dzīvē var ienākt cits vīrietis, ja viņai pietrūkst seksuālas uzmanības un sapratnes no vīra puses. Viņa vēlas būt kopā ar vīru cilvēcisku iemeslu dēļ - varbūt tā ir mīlestība, pieķeršanās, siltas jūtas, bet seksuāli viņa jūtas nepiepildīta. Sieviete stāv nepatīkamas problēmas priekšā - vai nu justies seksuāli neapmierinātai vai šķirties, bet šķirties viņa nevēlas, jo vīrietis ir labs cilvēks, labs dzīvesbiedrs, iespējams, labs bērnu tēvs, viņai ir jūtas pret viņu, bet seksuālā jomā viņa ir nelaimīga... Ja vīrietis nemāk vai negrib šo tēmu apspriest ar sievieti, vai arī apspriešana neko nedod, agrāk vai vēlāk sievietei ienāk prātā doma par mīļāko un slēptām attiecībām. Bet, lai cik gudra tu būtu, nevajag otru cilvēku uzskatīt par muļķi. Tad, kad tu uzsāc attiecības trīsstūrī, zini - agrāk vai vēlāk nejaušības dēļ neatļautās attiecības var tikt atmaskotas un nākt gaismā! Un radīt pamatīgu krīzi.

               Kā trešais uzzina?

             Ar laiku tavā runā var parādīties jauni vārdi un izteicieni, tu vari sākt citādi uzvesties, reaģēt, piemēram, saņemot īsziņas, e-pasta vēstules, jaunas dāvanas un mantas. Ja turklāt ar draugu vai vīru saglabājas arī seksuālas attiecības, neapzināti tu vari tajās ienest kaut ko jaunu, un vīrietis noteikti to pamanīs. Protams, par vīriešu neuzmanību klīst leģendas, ka viņi nepamana tavu jauno matu krāsu vai smalko kleitu, bet šajā situācijā vīrietis reaģēs momentā. Jautājums tikai, vai vīrietis par to runās un kad viņš sāks runāt. Ja tu agresīvi sāc vainot vīrieti, ka viņš ir greizsirdīgs, neciešams, vārdu sakot, radi vētru ūdens glāzē, tas kļūst vēl aizdomīgāk, un ar to var izprovocēt patiesi lielu interesi. Tev jebkurā brīdī ir jābūt gatavai negaidītam jautājumam: "Vai tev ir kāds cits?" Ja nevēlies tikt atmaskota, atbildi mierīgi un diezgan ticami. Nekad atklāti vīram nesaki, ka viņš tevi neapmierina seksuāli, tāpēc tu esi atradusi sev mīļāko, jo tā ir otra cilvēka pazemošana. Ja mēs gribam šķirties vai sabojāt attiecības, labāka veida par šo vienkārši nav! Ja sieviete atzīsies, tas būs attiecību sabrukums, jo vīrieši to nepiedod. Pat, ja attiecības saglabāsies, jebkura strīda laikā sievietei tas tiks pārmests. Ko iesaka speciālisti? Noliegt? Jā! Pilnīgi noteikti.

              Vai mīļākos mīl vai izmanto?

              Dažkārt vīrieši saka, ka viņi nemīl mīļākās. Ja vīrietis cenšas slēpt attiecības no sievas - jā, viņš rūpējas par viņu un ciena, taču, kuru no sievietēm viņš mīl un vai vispār spēj mīlēt, iespējams, viņš pats nezina. Turklāt, ko viņš saprot ar vārdu "mīlestība"? Kā zināms, bezgalīgāka jēdziena nav. Visprecīzāk par vīrieša jūtām runā viņa rīcība. Vai tev tā patīk? Poligāmam cilvēkam mīlestība un viss jūtu spektrs ir sadalīts uz visiem "objektiem" (lasi - sievietēm), monogāmam cilvēkam mīlestība ir koncentrēta uz vienu.

               Ja kāds apgalvo, ka tas ir tikai sekss, viņi melo paši sev, jo agri vai vēlu parādās jūtas. Arī tad, ja abiem - sievietei un vīrietim - ir ģimenes, kuras viņi nevēlas izjaukt. Agrāk vai vēlāk viens vai pat abi sāk apzināties, ka šīs attiecības viņiem nozīmē vairāk, nekā gribētos. Šī iemesla dēļ cilvēki vai nu pārtrauc attiecības, jo tās var sašūpot visu dzīvi, vai arī sāk domāt par šķiršanos no partneriem. Labi, ja tas ir abpusēji, trakāk, ja iniciators ir tikai viens - tad notiek drāmas! Interesanti, ka, cilvēki, iesaistoties trīsstūra attiecībās, neizjūt greizsirdību pret otra laulāto, jo zina spēles noteikumus. Kaislības sākas, ja mīļākajai pie horizonta parādās vēl kāds "objekts". Ja viņš sāk krāpt ar vēl citu - tā ir traģēdija! Cilvēks pārdzīvo, jo ir paspējis pieķerties otram, varbūt pēkšņi apzinās, ka tas nozīmējis vairāk nekā varēja iedomāties.

         Ja tavam vīram ir mīļākā

              Ja esi atklājusi, ka tavam dzīvesbiedram ir otra sieviete, ir ļoti svarīgi, kā to uzzināji. Ja vīrietis krāpj atklāti, tas nozīmē, ka īstenībā viņš nedomā par tavām jūtām. Vārdu sakot, attiecības ar tevi viņam neliekas vērtīgas. Ja tavs vīrietis šādi izturas, tev jāapsver, vai vispār vajag un ir vērts turpināt šīs attiecības. Vīriešiem bieži nav prasmes aprakstīt savas izjūtas un emocijas, jo viņiem kopš bērnības tiek veidota specifiska vārdnīca - "puikas neraud", "puikas nesūdzas". Ja vīrietis kaut ko grib mainīt attiecībās, viņš runā ar rīcību. Tātad - ja viņš neslēpj, ka krāpj, viņš balso ar rīcību, kājām vai nu... Tu jau pati zini, ar ko! Nav jāklausās viņa vārdos, bet jāskatās darbos - šajā gadījumā viņš, iespējams, nemaz nevēlas saglabāt attiecības ar tevi vai arī neapzināti provocē, lai tu pati tās izbeigtu.

           Ja vīrietis slēpis attiecības, tas nozīmē, ka viņš centies saudzēt tavas jūtas un nav vēlējies sabojāt attiecības ar tevi, turklāt, ja viņš ar tevi nešķīrās uzreiz, tas nozīmē, ka viņam ir jūtas gan pret tevi, gan pret otru sievieti, un viņš sēž kā uz karstās pannas. Vīrieši cenšas saudzēt dzīvesbiedri, un, ja viņa atklāj patiesību, tad tikai nejaušības dēļ. Ja tu no kādas "sirsnīgas dvēseles" esi uzzinājusi šo briesmīgo vēsti, ka tavs vīrietis redzēts ar citu sievieti, vai arī nejauši esi ko atradusi, tas, protams, nav patīkami... Katrai sievietei tā ir traģēdija, jo viņa sāk pārvērtēt savas attiecības ar vīrieti.

                      Kā reaģēt?

               Būtu dīvaini, ja mēs mācītu tevi nekliegt, netrakot un nekrist izmisumā... Taču psihoterapeiti iesaka rīkoties tieši tā, skaidrojot, ka šādās situācijās sievietes neprot pareizi reaģēt - sāk skaidroties, raudāt, pārmest, pieprasīt paskaidrojumus, krīt depresijā, sākas nemitīgi strīdi, kas parasti beidzas ar attiecību pārrāvumu. Lielākajai daļai vīriešu novērojama emotofobija - bailes no spilgtām emocijām, savukārt sievietes ar savām emocionālajām vētrām provocē vīrieti pārraut attiecības. Lielākā daļa vīriešu, kas pirms tam nedomāja šķirties, brīdī, kad sākas skaidrošanās un pārmetumi, izlemj doties prom. Protams, sievietei ir ļoti grūti noturēties bez skandāla, bet pirms sāc runāt par uzzināto vai atrasto, tev jāzina, ka vari sadzirdēt to, ko nemaz negribi dzirdēt. Ja viņš nav varējis pārtraukt attiecības ar mīļāko, tam bijis iemesls. No tā brīža, kad patiesā situācija būs kā uz delnas, būs jāpieņem lēmums - vai nu pārtraukt attiecības ar mīļoto vai samierināties, ka viņš var turpināt to darīt tālāk un nu jau - atklāti. Uzsākot skandālu, sieviete parasti naivi cer, ka vīrietis kritīs uz ceļiem un lūgs piedošanu, solīsies, ka nekad vairs tā nedarīs, bet cerības parasti neattaisnojas. Skaidrošanās līdz baltkvēlei nepieciešama tikai tad, ja apzinies, ka šīm attiecībām pienācis gals.

            Cik ilgi var pastāvēt trīsstūris?

            No pāris nedēļām līdz pat daudziem gadiem. Pat visu mūžu! Ir ģimenes, kas tā arī dzīvo - visbiežāk vīrietim ir divas sievietes, retāk sievietei - divi vīrieši. Ja trīsstūris pastāv ilgstoši un visi zina par situācijas būtību, šo "ģeometrisko figūru" var izjaukt tikai viena no sievietēm. Nevis vīrietis! Lai kādā lomā tu būtu, - mīļākās vai krāptas sievietes lomā - tev būs jāpieņem lēmums, cik ilgi tu esi gatava dzīvot, zinot par otras sievietes eksistenci. Lēmumu var pieņemt arī neapzināti, provocējot skandālus un padarot vīrieša dzīvi neizturamu. Ja jūti, ka nevari normāli dzīvot, strādāt, sakopt sevi, ka esi uz sabrukuma robežas, tev būtu nepieciešama psihoterapeita palīdzība, lai savāktos un izlemtu, kā rīkoties tālāk. Lai pieņemtu lēmumu - turpināt vai beigt šīs attiecības, jābūt lielai dūšai. Lai izbeigtu attiecības, jānogalina mīlestība, un ne vienmēr tā ir tikai mīlestība - var būt bailes palikt vienai, pieķeršanās, nespēja iedomāties šo dzīvi bez otra, nemaz nerunājot par materiāliem apsvērumiem.

                         Ja tu esi mīļākā

            Kāpēc sieviete kļūst par mīļāko? Tu vai nu apzināti nevēlies nopietnas attiecības vai arī ne uz ko labāku pretendēt nemaz neceri. Iespējams, sākumā sieviete nespēja atrast partneri, vēlāk tā nostiprinājās kā pārliecība - nav lemts! Var pavadīt arī bailes, ka vīrietis, ar kuru veidojas nopietnas attiecības, varētu sākt krāpt, un viņa nevēlas nonākt šajā situācijā. To visu var norakstīt uz mazvērtības kompleksiem, bet, no otras puses, sievietei var būt diezgan augsti kritēriji partnera izvēlē. Sieviete par savu vīru vēlas tādu un tādu (lasi - ideālu!), alkst satikt, piemēram, monogāmu vīrieti, bet tādu joprojām nav satikusi.

             Ir divas dažādas situācijas, kā tu vari nokļūt mīļākās statusā. Pirmā - jau no paša sākuma vīrietis neslēpj, ka ir precējies vai dzīvo kopā ar pastāvīgu partneri. Otrs variants - viņš to tur noslēpumā un patiesībā ar tevi manipulē.

             Ja vīrietis neslēpj, ka ir precējies, ka ir aizņemts, ka nav pārtraucis juridiskas attiecības vai nevar skaidri pateikt, kāpēc nešķiras, mācies lasīt starp rindām - mīļā, uz nopietnām attiecībām neceri! Teksti, ka viņš ar sievu neguļ, tikai dzīvo vienā mājā vai viņiem ir tikai formālas juridiskas attiecības, neiztur kritiku. Šādus vārdus nevajadzētu uztvert nopietni! Vai nu cilvēks nāk apzināti tīrs jaunās attiecībām, vai paslēpies aiz tām. Šajā gadījumā sievas vai dzīvesbiedres tēls tiek izmantots kā vairogs, ja tu gadījumā gribēsi pretendēt uz kaut ko nopietnu. Tiklīdz sāksi plānot nākotni vai pat, iespējams, bērnus, viņam vienmēr būs atruna, ka tu taču zināji. Un sāksies atrunas. Viņš vienkārši nevēlas uzņemties atbildību šajās jaunajās attiecībās. Ja viņš gribētu jaunu ģimeni, viņš vispirms pabeigtu iepriekšējās attiecības. Mīļākās vēlme "nocopēt" citai sievietei vīru realitātē ir utopija, un, ja tas notiek (reizēm tiešām notiek!), nav izslēgts, ka kādreiz pati nonāksi piekrāptās lomā. Ja vīrietis kā "karogs" pāriet no vienas sievietes pie citas, tad zini, ka īstenībā to var salīdzināt ar ceļojošo kausu sportā. Kurš būs nākamais? Ja tu deklarē, ka jūties apmierināta attiecībās kā mīļākā, bet patiesībā vēlies ģimenei - ātrāk vai vēlāk tev būs sabrukums, jo slēptās cerības netiks piepildītas (lielākā daļa sieviešu cer, ka beigu beigās vīrietis tomēr izvēlēsies tieši viņu!). Par optimālu variantu trīsstūra attiecībās var uzskatīt mīļākās, kas apzināti nevēlas dzīvot kopā ar vīrieti, nevēlas jaukt otra laulību un dibināt nopietnas attiecības. Mīļāko vidū ilgstošāk saglabājas attiecību svaigums, jo nevajag dalīt sadzīvi un nav jādomā par kopīgu budžetu.

              Ja viņš slēpj, ka ir precējies

                Tad, iespējams, viņš apzinās, ka esi sieviete, kas nepiekritīs trīsstūra attiecībām. No vīrieša puses tā ir apzināta manipulācija. Kad tev parādīsies jūtas (un tās parādīsies!), viņš atklās spēles noteikumus, bet tu jau būsi iekritusi peļu slazdā. Šī ir visnepatīkamākā situācija, jo apzinies, ka otrs pret tevi bijis negodīgs. Dažkārt var būt, ka vīrietis slēpj laulību vai savu draudzeni tādēļ, ka cenšas skaisti pabeigt iepriekšējās attiecības. Viņš tiešām naivi domā, ka izšķirties var skaisti. Turklāt, jo ilgstošāk otrs cenšas skaisti pabeigt attiecības, jo vairāk dubļu pēc tam nākas strēbt. Drīzāk attiecības pabeigs viena no sievietēm, kas uzzinās patieso situāciju.

                   Iet vai neiet pie sāncenses?

              Tas jāizlemj tev pašai, bet uzreiz jāsaka - vīriešiem nepatīk, ja sievietes cenšas runāt viena ar otru. Teorētiski vīrietim ir lielākas jūtas pret to, kuru šajā situācijā viņš centīsies pasargāt un aizstāvēt. Sarunas starp sievietēm var izvērsties pieklājīgas, bet parasti tās beidzas ar rupjībām. Galvenais sarunu mērķis ir pārtraukt attiecības, bet parasti tā nenotiek.

          Konsultējusi psihoterapeite, psihiatre Lada Stoļigvo.

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (11)

Lelde J. 20. jan 2010. 12:28

tas atkal ir atkalrigs kada ta situacija ir izveidojusies...

ugis v. 20. jan 2010. 11:06

cilvēks pats izvēlas ko darīt un kā.Mīlas trīsstūrī visi ir zaudētāji

Dzēsts profils 9. jan 2010. 19:15

cik skumji ....

Burvīgā D. 9. jan 2010. 19:03

Ja vienlaicīgi tiekas ar divām, tad nemīl nevienu.

Lelde J. 9. jan 2010. 17:33

kad cilvēki šķiras tad jau vienmēr meklē to ļauno, jo nespēj pieņemt ka abi pieļāvuši kādas kļūdas kur ir sekojusi šāda reakcija.
nav šādos gadījumos skaitlis viens.

oskars f. 9. jan 2010. 17:26

Dzēsts profils 9. jan 2010. 17:13

http://www.stilaparks.lv/jaunumi/4/1459
UZREIZ VISU GRŪTI IZLASĪT UN SAGREMOT.LABS RAKSTS

Dzēsts profils 9. jan 2010. 17:02

Būsi laikam laba raksniece,jā tā ir ar to škiršanos,nevienam nenovēlu.

Harijs J. 9. jan 2010. 16:58

Tik viens- kāpēc nevar civilizēti šķirties?Kas tā par sodību,ka otrs,kas bijis ilgu laiku labs, pēkšņi kļūst par vislielāko briesmoni un ir jānoslauka no zemes virsmas?

Lelde J. 9. jan 2010. 15:45

tieši tā!
patīk atrast un ielikt dažādus interesantus raktus...
es izlasīju līdz galam, liek aizdomāties

Dzēsts profils 9. jan 2010. 15:43

copy/paste... nelasās kkā :D

Autorizācija

Ienākt