Piedalīties vai nepiedalīties vēlēšanās?

1. sep 2011. 23:07

Tāpat kā pirms 10.Saeimas vēlēšanām, arī tagad tiek daudz runāts par to, vai vispār ir jēga piedalīties vēlēšanās un vai labāk nebūtu tās boiikotēt.

Tā kā es pats kandidēju vēlēšanās Kurzemes vēlēšanu apgabalā ar numuru 11 no 12.saraksta "Tautas kontrole", kas ir atvērts saraksts un apvieno dažādus, pie vienas partijas nepiederošus kandidātus, es vēlēšanās, protams, piedalīšos, jo ticu, ka ir iespējams mainīt pašreiz valstī pastāvošo kārtību, kad svarīgi, sabiedrības, tautas labklājību ieteikmējoši lēmumi tiek pieņemti vadoties no atsevišķu pesonu grupu, svešu valstu vai ārzemju organizāciju individuālajām, nevis no sabiedrības, tautas kolektī vajām interesēm.

Tomēr es pilnībā saprotu tos, kas ir zaudējuši jelkādu ticību tam, ka viņu balss var kaut jel ko ietekmēt, un es pilnībā noliedzu argumentu, ka jābalso balsošanas pēc, kaut vai par "mazāko ļaunumu", kā mēs dzirdējām skandinām 10.Saeimas priekšvēlēšanu laikā.

NĒ, mani draugi, ja jums šķiet, ka nav neviena par ko atdot savu balsi, tad neejiet uz vēlēšanām! Jau tagad to dara trešā daļa vēlētāju. Ja jūs nejūtaties tā, ka varat uzņemties atbildību par tiem, par ko jūs nobalsojat, un liekot roku uz sirds teikt, jā es nudien atbalstu viņus viņu darbos un pieņemtajos lēmumos, tad palieciet vēlēšanu dienā mājās. Nebalsojiet par mazākajiem ļaunumiem vai par polittehnologu sacerētiem skaistiem tukšiem saukļiem.

Kāds varbūt jautās, jā, bet tad tie, kas ies uz vēlēšanām, savēlēs tur sazinko. Jā, iespējams, tā būs, iespējams, ka pietiekami liels skaits uzpirktu vai apvārdotu vēlētāju nobalsos par tādiem kandidātiem, kuriem īstā vieta būtu vai nu vismaz 400 kilometrus uz austrumiem vai cietuma cellēs, taču ir arī labā medaļas puse- leģitimitāte. Lai kāds būtu Saeimas sastāvs, ja tās ievēlēšanā būs piedalījies pietiekami mazs vēlētāju skaits, arī ievēlētajiem deputātiem, lai cik tie gribētu būt pakalpīgi saviem sponsoriem vai privātajām interesēm, būs pilnīgi skaidrs, ka uz tautu jāspļauj baigi uzmanīgi.

Jau tagad Saeimas leģitimitāte nav diez ko spīdoša- 36% vēlētāju nepiedaloties vēlēšanās faktiski ir pateikuši "piedodiet, bet es šitajā cirkā neesmu doļā", tādēļ ja kāda iemesla dēļ uz vēlēšanām neaizies, teiksim, vēl tik pat, tad deputātiem būs grūti paskaidrot, kas tieši viņus ir deleģējos pieņemt lēmumus.

Bet var notikt arī citādi- var izrādīties, ka vēlēšanās nepiedaloties tiem, kam nav skaidrs par ko un kāpēc tie atdod savas balsis, Saeimas sastāvs kļūst kvalitatīvāks- Saeimu būs ievēlējuši aktīvi, atbildīgi vēlētāji, kas pie vajadzības arī spēs paprasīt ievēlētajiem priekšstāvjiem atskaitīties par saviem darbiem.

Tamdēļ kā kopsavilkumu es saku- ja jums nav pilnīgi skaidrs, par ko atdot savu balsi, tad labāk paturiet to sev. Noteikti neatdodiet savu balsi par tiem, ko diendienā rāda televīzijā, tikai tāpēc, ka jums šķiet, ka par kaut ko taču ir jānobalso- palieciet labāk mājās un nepiedalieties, jo nobalsot "pret" diemžēl nevar.

Atslegas vārdi: attiecības38696, politika3025, vēlēšanas2

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (15)

Pingvīns i. 2. sep 2011. 13:57

Nu, pamēģini iepazīties ar Tautas kontroles sarakstu šeit:

http://www.cvk.lv/cgi-bin/wdbcgiw/base/komisijas2010.CVKAND11.kandid2?nr1=9

vai šeit:

http://gudrasgalvas.lv/partija/tautas_kontrole

vai kautvai šeit: www.saraksts12.lv !

Aivars K. 2. sep 2011. 12:54

pagaidām neredzu nevienu sarakstu, par ko gribētos balsot.. visi tie paši salīduši zem citiem lozungiem un turpina solīt..

Aivars E. 2. sep 2011. 08:00

Neatceros kurš no slavenībām teica, ..Ka katrs no deputātiem ir sakarīgs,bet visi kopā viens aunu bars''.Balsot jāiet obligāti,jo neaizejot tu tikai labāk izdari tām partijām,kuras savāc visvairāk balsu.Es saprotu kandidātu no ..TAUTAS KONTROLES'',izgāšanās Bauskā diskusijās,tagad kaut kā,jāattaisnojas,un jāpiesauc uz vēlēšanām.Izvēle katram jāizdara pašam,bet vēlēt ir jāiet.

slikts c. 2. sep 2011. 07:48

Tā kā patreizējā"demokrātija"ir tikai instruments varas sagrābšanas un noturēšanas realizācijai(izkārtne,kuras uzdevums parādīt pasaulei,ka viss notiek ar tautas piekrišanu un atļauju),tad vēlēšanu boikotēšana(mazprocentīga piedalīšanās) no varas turētājiem tiek uztverta ļoti slimīgi,jo principā neattaisno iecerēto,proti neapstiprina stratēģisko mērķi-mazas sabiedrības daļas labklājība(bagātība) uz pārējās lielākās sabiedrības daļas rēķina.Iespējams,no šī aspekta nepiedalīšanās būtu vēlama,tikai tad tai jābūt pietiekami pamanāmai.Tā kā sabiedrība faktiski tiek pārvaldīta ar mītu starpniecību,šādam gadījumam varas turētāji jau sen ir tādu mītu sagatavojuši,proti,viņi apgalvo,ka visi tie ,kuri nepiedalās vēlēšanās IR APMIERINĀTI ar pastāvošo varu.Tas ,ka vēlēšanu rezultāti var mainīt varu arī ir tikai mīts-mainās tikai izkārtnes,bet ne varas "īpašnieks"."Īpašnieks" mainās tikai asiņainu procesu rezultātā.

Dzēsts profils 2. sep 2011. 00:39

Nu tad Tu cilvēk pulcē tautu, lai kautkas mainītos :)

Dzēsts profils 2. sep 2011. 00:34

mūsu valdība  ir Eiropas Savienības, SVF, banku, NATO un citu struktūru vergi............. Viņi ir kalpi kam vien vēlaties, tikai ne cilvēkiem,tautai ..............  

Dzēsts profils 2. sep 2011. 00:31

Tev neviens neteica ka iesi vēlēt un kautkas mainīsies.. Tev saka domā līdz par ko Tu adod savu balsi un ja nezini par ko tad labāk sēdi mājās :)

Dzēsts profils 2. sep 2011. 00:27

Tas ,ka jāiet uz vēlēšanām un tad kaut kas mainīsies ,,,,,,,,,,,,tās ir pilnīgas muļķības - manipulācija un meli ............... ar kuriem režīms jau turas 20 gadu  ,,,,,,,,,

Dzēsts profils 2. sep 2011. 00:24

protams nekas jau nav vienkārši. ir jau vel laiks padomāt .. TAKĀ TAUTA SĀCIET DOMĀT PAR KO VĒLĒT.

Pingvīns i. 2. sep 2011. 00:22

nu, bet ja spēj apmierinoši paskaidrot, tad var pamatot arī rīcību, ar kuru Tu, varbūt neesi vienisprātis. Bet, nu- es jau nesaku, ka viss ir tik vienkārši :)

Dzēsts profils 2. sep 2011. 00:00

bet tāda 100% pārliecība jau arī nevar būt..un ko dod spēja pamatot savu rīcību ja vairākums šākā tā ar to nav mierā ? es jau arī varu pamatot savu rīcību bet kam tā šķiet nepareiza tā arī paliks nepareiza, vai ta ne ?

Pingvīns i. 1. sep 2011. 23:53

Nav jau jāuzņemas atbildība par citu solījumiem- to, protams, nevar, bet jābūt pārliecībai, ka cilvēks vai cilvēki, par ko tu atdod savu balsi, rīkosies racionāli un un vadoties no kolektīvo interšu skatu punkta, un spēs pie vajadzības pamatot savu rīcību.

Dzēsts profils 1. sep 2011. 23:50

ta jau es nevaru piedalīties , jo es nevaru uzņemties atbildību par citu solījumiem un nekad nevaru būt droša ka tas solījums pārvērtīsies kaukamā reālā. nu neko viens zīmogs pasē mazāk :D

savsem k. 1. sep 2011. 23:41

Kā Tev izdevās tik garu romānu uzrakstīt   ?

Juris K. 1. sep 2011. 23:15

cik par visu  vairs  nevelk uzticēties-pilnīgs piekusums , LIEKAS  šīs vēlēšanas būs pēdējās ,kas izšķirs  cerības par labāku Latviju ! KUR tik daudz zagli saradušies un kā tie iemācījušies runāt, bet varbūt tikai neticība pievarējusi...... nu vizsmaz jaunajam prezidentam ticu...

Autorizācija

Ienākt