Ko īsti mēs iesim vēlēt 17.septembrī?

5. sep 2011. 13:16

Priekšvēlēšanu burzmā būtu labi neaizmirst, par ko īsti ir vēlēšanas 17.septembrī. Ko īsti mēs vēlam- Saeimu (likumdevēja varu) vai izpildvaru (Ministru kabinetu). Skatoties uz dažu partiju piedāvājumiem izskatās, ka tās slikti pārzina Satversmi.

Cienījamie vēlētāji, Latvijas Republikas Satversmes 56.pants nosaka, ka "Ministru kabinetu sastāda persona, kuru uz to aicina Valsts Prezidents", savukārt Valsts Prezidentu uz četriem gadiem ievēl Saeima (Satversmes 35.pants), kuru tad mēs, dāmas un kungi, vēlēsim 17.septembrī!

Mēs nevēlēsim Ministru kabinetu, mēs nevēlēsim Valsts Prezidentu- mēs vēlēsim 100 tautas priekšstāvjus, kas veido Saeimu, likumdevēja varu, kurai patiesībā nemaz nav tiešas varas izvēlēties Ministru kabineta, t.i. izpildvaras sastāvu, jo Satversme paredz, ka šo izvēli Saeimas izvēlēts Valsts Prezidents ir tiesīgs uzticēt kādai personai faktiski pēc saviem ieskatiem.

Nē, tas pats par sevi nekādā gadījumā nav slikti.

Slikti ir tas, ka nepārtraukti notiek vēlētāju krāpšana plēšot kreklu uz krūtīm ar paziņojumiem: "mūsu Ministru prezidents būs tas" vai "mūsu Satiksmes vai Iekšlietu ministrs būs šitais"- cienījamie deputātu kandidāti- ja skatāmies stingri pēc Satversmes, jūs par to nelemjiet :)

Faktiski Ministru kabineta kandidātu un Saeimas deputātu kandidātu jaukšana, un apzināta jaukšana, Saeimas vēlēšanās sejām slēpj vēl vienus nopietnus draudus. Paskatīsimies piedāvātajos sarakstos, ko mēs tur redzem:

"Svētā trīsvienība"- "Vienotība": pašreizējais tieslietu ministrs kandidē ar numuru 2 Zemgalē, pašreizējā Kultūras ministre- ar numuru 2 Zemgalē, pašreizējais Ārlietu ministrs- ar numuru 1 Rīgā, pašreizējais Ministru prezidents- ar numuru 1 Vidzemē, pašreizējais Finanšu ministrs- ar numuru 2 Rīgā, pašreizējais Aizsardzības ministrs- ar numuru 2 Vidzemē- pavisam seši(!) Saeimas deputāta kandidāti, kas ar vieglu roku pie pirmās izdevības noliks deputāta mandātu un no Saeimas aizies uz izpildvaru.

Šlesera grupējums, tā izskatās, vispār domā, ka 17.septembrī tiek vēlēts Ministru kabinets un piedāvā pilnu tā sastāvu, turklāt seši viņu piedāvātie ministru kabineta locekļi ir vienlaikus arī Saeimas deputātu kandidāti: Ministru prezidenta amata kandidāts kandidē Saeimā ar numuru 1 Rīgā, Ārlietu ministra amata kandidāts- ar numuru 2 Rīgā, Finanšu un ekonomikas ministra amata kandidāts- ar numuru 1 Vidzemē, Satiksmes ministra amata kandidāts- ar numuru 3 Latgalē, Labklājības ministra amata kandidāts- ar nr.3 Rīgā, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra amata kandidāts- ar numuru 1 Latgalē.

Turpat ir arī Zaļo un Zemnieku savienība, kuras sarakstā ir pieci tādi- pašreizējais Vides un reģionālās attīstības ministrs kandidē par Saeimas deputātu ar numuru 1 Rīgā, pašreizējais Zemkopības ministrs- ar numuru 1 Vidzemē, pašreizējais Satiksmes ministrs- ar numuru 1 Zemgalē, pašreizējais Izglītības un zinātnes ministrs- ar numuru 3 Vidzemē un pašreizējā Labklājības ministre- ar numuru 4 Kurzemē.

Arī Nacionālā apvienība, Saskaņas centrs un Zatlera projekts ir minējuši kautkādus Ministru prezidenta posteņa kandidādus, aizmirstot, ka ne jau Saeimas vēlētājiem šīs kandidatūras jāpiedāvā, bet Valsts prezidentam...

Un tagad paskatīsimies, kur tad slēpjas problēmas sakne.

Raugi, kas notiek, ja es nobalsoju par to, lai par Saeimas deputātu kļūst kāda persona, par kuru ir pilnīgi skaidrs, ka, ja to aicinās, tā ies izpildvarā- valdībā, t.i Ministru kabinetā. Kautvai ja es izstrīpoju no attiecīgā saraksta visus pārējos, jo man patīk tikai un vienīgi (tiešām patīk, jeb man to ir ieborējuši?), piemēram, V.Dombrovskis, A.Šlerers?

Šī persona pēc neilga laiciņa noliek Saeimas deputāta mandātu, atstājot mani, vēlētāju ar garu degunu, bet savā vietā no saraksta ieliek Saeimā vienkārši nākamo pēc kārtas, par kuru ne es, ne, iespējams, vispār kāds vēlētājs, i dzirdējuši nav, kas tas par fruktu. Pie kam pilnīgi vienalga, cik viņam vēlēšanās ir pievilkti mīnusiņi- kautvai desmit tūkstoši- viņš vienkārši ir nākamais pēc kārtas.

Tieši tādēļ es aicinu atdot savu balsi par alternatīvu piedāvājumu- par sarakstu nr.12 "Tautas kontrole" ( http://www.saraksts12.lv/kurzeme/47 ) (arī būtu lietderīgi svītrot pirmos 2-3 kandidātus, jo tie šajās pozīcijās ir ne nejauši) un personīgi uzskatu, ka viens no pirmajiem darbiem, kas jāveic jaunajai Saeimai, ir izmaiņas Vēlēšanu likumā- vēlēšanu sistēmas maiņa valstī.

Aicinu jūs neuzķerties uz manis augstāk aprakstītajiem māņiem, atcerēties, ka 17.septembrī notiek Saeimas vēlēšanas, nebalsot par sarakstiem, kuros pirmie 2-3 numuri tiek pasniegti kā Ministru kabineta kandidāti, neizvēlēties mazāko ļaunumu, nekāpt kārtējo reizi uz tiem pašiem grābekļiem, bet iepazīt alternatīvus piedāvājumus un izdarīt savu izvēli no tiem.

Atslegas vārdi: sex5970, attiecības38696, politika3025, vēlēšanas2, jo mūs drāž0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (1)

Dzēsts profils 5. sep 2011. 13:31

davaj visu noīsinām..pasaki, kā tevi sauc un kāds nummurs tev būs rīgā..iešu un nobalsošu..vajg taču mums amigosā vienu gruntīgu deputātu..ja sūdīgi strādāsi, atradīšu un nodošu tautas tiesai..nopērsim pēc pillas programmas..nedēļu nesēdēsi..

Autorizācija

Ienākt