Ātro kredītu devēju asociācija: situācija ar parādniekiem nav būtiski uzlabojusies

7. sep 2011. 10:22

Ātro kredīts devējiem situācija ar parādniekiem nav būtiski uzlabojusies, un, sākoties skolas laikam un apkures sezonai, tā, iespējams, vēl pasliktināsies, atzina Latvijas Ātro krediti devēju asociācijas valdes priekšsēdētājs Dāvis Sīmanis.
"Situācija ar parādniekiem būtiski nav uzlabojusies, iespējams, ka tā pasliktināsies, sākoties skolas laikam un apkures sezonai, kad klienti izvēlēsies pirmām kārtām samaksāt par kārtējiem izdevumiem, bet pēc tam tikai kreditoriem," sacīja Sīmanis.
Viņš uzsvēra, ka klientus, kuriem radušās maksātspējas problēmas, var iedalīt trīs kategorijās: personas, kurām radušās īstermiņa maksātspējas problēmas un kuras savas saistības nokārto triju mēnešu laikā, personas, kuras ir zaudējušas darbu vai ienākumu avotu un ilgstoši nespēj norēķināties ar aizdevējiem, kā arī personas, kas aizņemas, lai aizņēmumu neatdotu, un tādējādi ilgstoši mēģina izvairīties no saistību segšanas. "Procentuāli sadalot kategorijas: pirmie ‒ 5%, otrie ‒ 8%, un tīšo nemaksātāju ir 2% vai mazāk," sacīja Sīmanis.
Viņš arī pastāstīja, ka problemātiskā portfeļa daļa veido 15% no aizdevēju izsniegtajiem kredītiem. Savukārt, ņemot vērā līgumsodu summas, no kopējā kredītportfeļa slikto kredītu var būt vismaz 30% un vairāk, jo sliktie parādi akumulējas ilgtermiņā.
Sīmanis norādīja, ka lielākā daļa asociācijas biedru sākuši parādu piedziņu veikt pašu spēkiem, jo tādējādi viņi var būt pārliecināti par piedziņas procesa ētiskumu un zināt, ka netiek pārkāptas likuma normas, ir iespēja nepazaudēt klientu, kuram radušās, iespējams, īstermiņa finansiālas grūtības, kā arī ir iespēja katram klientam rast piemērotāko risinājumu un ir iespēja ieekonomēt finanšu resursus.
Viņš arī piebilda, ka aizdevumu summas ir līdz 250 latiem un LĀKDA biedri, atsaucoties uz Labas prakses kodeksu, pārtrauc soda procentu aprēķinu, kad soda procenti vai līgumsods pārsniedz pamatparādu, tādējādi maksimālās summas, kas klientiem būtu jāatdod pēc ilgstošas parāda atmaksas kavēšanas, ir apmēram 500 latu. "Vairums kavētāju negaida šo soda procentu maksimālu aprēķinu un apmaksā parādus triju mēnešu laikā. Pārējo parādu atgūšana var ilgt gadu un vairāk," teica Sīmanis.
Latvijas Ātro kredītu devēju asociācija dibināta 2011.gadā. Tajā iesaistījušies uzņēmumi, kas darbojas patērētāju kreditēšanas jomā. Patlaban asociācijā pārstāvēti tādi uzņēmumi kā "Ferratum Latvia", "Delta Capital", "MD Investīcijas", "Pro Invest Group", "Dolce Investment Group", "ICredit.lv", "ARJ Group", "Eastcon Finance", "Greencredit", "AKB Investments", "E-lats".

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (3)

savsem k. 7. sep 2011. 22:41

Atvainojos - man izlasījās "Ātro kretīnu devēju asociācija: situācija ar parādniekiem nav būtiski uzlabojusies " ..

Dzēsts profils 7. sep 2011. 10:31

Kad sāksiet dot kredītus ar likmi 6-10 % gadā, tad varēsiet vaidēt par to ka neatdod...... nevis laupīt prasot 15- 25% mēnesī cerot ka varbūt kāds atdos..... un tas ir jūsu risks, ja gribart tā pelnīt.......

Kredits K. 7. sep 2011. 10:22

Kompānija Kredits365 piedāvā ātros naudas aizdevumus personām ar regulāriem, stabiliem ienākumiem. Ienāc mūsu majās lapā un uzzini vairāk par ātro kredītu: https://www.kredits365.lv/

Pirmajam kredītam 50% zemāka cena!

Aizņemies atbildīgi, izvērtējot savas iespējas atdot kredītu!

Tālr.: 27791637

E-pasts: info@kredits365.lv

Autorizācija

Ienākt