Varbūt ,ka noder.

9. sep 2011. 15:07


Vakar bija ceturtdiena- zivju dienu .Žāvēju brekšus un klausījos kā kārtējā makšķernieka sieva sūkstījās ,ka saldūdens zivīm tik daudz asaku,ka lielākā daļa loma parasti jāatdod kaķiem. Padomāju,vai nav savādi, jau gandrīz trīsdesmit gadu laikā  man nav iznācis satikt makšķernieku ,kurš zinātu un būtu savai otrai pusītei iemācījis kā praktiski neēdamu zivi pārvērst ļoti gardā maltītē. Arī starp manām darba kolēģēm neatradās neviena(arī dažas makšķernieku sievas), kam šī „māksla”būtu zināma. Tad nu sāku ar to ,ka vakar no lielā loma vienīgo  mazo apm. 200 gr. plicīti( asakainības etalons) izmantoju paraugdemonstrējumam ,to izcepu un nodevu degustēšanai. Visas apgalvoja, nekad nevarējušas iedomāties, ka šīs zivtele var būt tik garšīga un, ka tajā vairs nav ne vēsts no sīkajām asakām-tikai centrālā lielā.
Tas  rosināja mani padalīties arī ar jums,jaukie Amigosieši, šajā „noslēpumā”, jo redzu ,ka vispārējas dārdzības laikā tā saucamās mazvērtīgās zivis var dabūt par velti no tiem ,kuriem trūkst  šo attiecīgo zināšanu( nesakiet nevienam) ,vai nopirkt  samērā lēti.
Derēs visas tās zivis, kuras parasti to nelielo izmēru un asakainības dēļ atzīstam par neperspektīvām izmantošanai. Tāpat varam krietni uzlabot gala iznākumu arī lielajām ,bet asaku bagātām zivīm. Protams, nekur neizpaliks tradicionālā zivju tīrīšana kaut arī tur ir knifi ,bet ne par tiem šoreiz.
Un tā, liekam sev priekšā uz zivju griežamā dēlīša notīrītu zivi paralēli mūsu plecu līnijai, ņemam kvalitatīvu pēc iespējas plānāku ,bet ļoti,ļoti asu nazi(ar īsu vieglāk,der arī asmenīšu „nazis”) un griežam zivs ķermenī sākot no astes( var arī no otra gala) stateniski centrālajai asakai iegriezumus līdz centrālajai asakai ik pa 2-3 mm. Tur,  kur sākas sānu asakas, griezumus izdara tikai muguras daļā. Tieši tāpat izjūtam miesā griešanas prieku arī otrā zivs pusē.
Izklausās briesmīgi garlaicīgi, bet , ticiet man, ja nazis ir pietiekoši ass un mazliet iemanās, tad tas process nav daudz ilgāks kā izklapēt karbonādi . Apvārtam miltos un metam uz pannas karstā eļļā. Kad pagriežam otru pusi, uzkaisam sāli, ar roku aizsedzam tauku procentu uzrakstu uz saldā krējuma paciņas un nedaudz( kalorijas!!!) uzlejam balto šķidrumu uz izceptās puses. Krējums skaisti un paklausīgi pazūd iegriezumu vietās zivs ķermenī un palīdz vēl vairāk  iepriecināt mūsu garšas kārpiņas. Pat ja jūs nezināt ,kas ir saldais krējums, rezultāts būs lielisks. Protams jūs variet šādi sagatavotu zivi arī vārīt vai tvaicēt, vienalga jūs ēdot nesastapsiet nevienu sīko,nepatīkamo asaku( atkarīgs gan no iegriezumu kvalitātes) un piedevām jums nevajadzēs tērēties dārgā pērļu, haizivs vai koraļļu kalcija iegādei.
Lai jums veicas un labu apetīti!

Atslegas vārdi: doma23289, Dzīve38590, attiecības38696, derīgi padomi0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (11)

Dārzniece K. 10. sep 2011. 10:31

         Kas var būt jaukāks par makšķerēšanu rīta agrumā, kad daba mostas jaunai dienai?....Neskaitāmās putnu balsis, svaigums, ko  dveš ūdens.....Un ja vēl pieķeras brangs līnis!...Ja nekas nepieķerās, arī labi - ir bijis patīkams atpūtas brīdis un laiks pārdomām........

Dzēsts profils 10. sep 2011. 01:13

d(klj lab)

Dzēsts profils 10. sep 2011. 01:11

Mali iisaak,,,tad rezseesim...

Dzēsts profils 9. sep 2011. 23:40

Nu nezinu kaa ar tam latviesu sievam, manejais kad bijam Latvija gaja makskeret es zivis ari protu, ta kait ar visam asakam it seviski linus meli var norit. Tagad medibas Krievija gan jau ari pamakskere zivis.

Dzēsts profils 9. sep 2011. 22:43

Hmmm..., talantīgs cilvēks esot talantīgs it visā - gan tajā , ko dara ..., gan tajā , kā stāsta par to ...
Apetītlīgs stāstiņš , pārliets ar pikantu kārdinājuma mērci ...

JAUKUMIŅŠ n. 9. sep 2011. 21:45

noderēs ,noderēs -esmu zivju mīle mmmm

Alise .. 9. sep 2011. 19:41

...sakārdināji gan...un tagad, lai riju siekalas!! ...

Frēzija v. 9. sep 2011. 16:17

Man šī māksla nebūt nav sveša, vienīgi lielajām zivīm tādus iegriezumus nekad neesmu veikusi, parasti pa mugurkaulu pārgriežu un ar garšvielām tiek atvēlētas cepšanai cepeškrāsnī vai žāvēsanai.
Mazos plicīšus gan atstāju kotlešu pagatavošanai, lielie brekši ļoti garšīgi - garšvielas + majonēze protams neiztikt bez ķiploka un likt žāvēt, garša līdzinās jūras asarim, tāpat arī mazvērtīgā rauda, bet sanāk garšīgāka par saldūdens asari.
Bet ja runa par mazajām zivīm.....tieši mazās karūsiņas viegli apcepu no abām pusēm, tad kārtoju katliņā kārtu zivis, pa virsu nedaudz sīpolus plānās ripiņās un atkal zivis....., pārleju saldo krējumu un pasautēju, nezinu kā būtu ar citām zivīm, bet karūsiņas ir to vērts!

Ilze B. 9. sep 2011. 16:04

Jauki, ka padalījies ar šo mākslu!.........bet es pie zifftiņām tik reti tieku!
Bet gan jau ,ka noderēs.

Maija V. 9. sep 2011. 15:18

Paldies,ka padalījies,man arī šī māksla nebija zināma

Marika k. 9. sep 2011. 15:15

Paldies,man garsho kad kjimeniites un kjiplocinju iestum iegriezumos.,

Autorizācija

Ienākt