Vēro meli

6. jūl 2012. 07:11

Ķermeņa valoda
Melus nodod ķermeņa valoda. Fiziskās izpausmes kļūst ierobežotas un stīvas - melis kustēsties ļoti nedaudz - būs tikai dažas roku un kāju kustībām. Cilvēks, kurš melo, izmanto ļoti mazu teritoriju ap sevi. Tāpat viņš noteikti izvairīsies no acu kontakta un ar rokām aizskars seju, kaklu, muti. Populāra meļu kustība ir deguna rīvēšana vai pakasīšana aiz auss. Nezin kāpēc melis nekad nevēlas ar atvērtu plaukstu pieskarties krūtīm, sirds rajonam.

Emocionāli žesti
Emocionālo žestu ilgums un izpausme stipri atšķiras no normālas ikdienas izpausmes. Žesti ir tādi kā bremzēti, cilvēks žestikulē it kā ar nobīdi, ilgāk nekā parasti un tad pēkšņi pārtrauc.

Meļa emocionālā izpausme sakrīt ar žestiem un mīmiku. Bet lieta tāda, ka parasti, piemēram, saņemot dāvanu, smaids sejā parādās tikai pēc frāzes: "Ak, kungs, cik skaisti!". Melis visu darīs vienlaicīgi - teiks un smaidīs.

Tāpat žesti un mīmika var neatbilst sacītajam. Ja mīļotais saka : "Es tevi mīlu", nopūšoties kā pēc darba pie trenažiera, kaut kas tur nebūs lāgā.

Ir ierobežota mīmika, galvenokārt strādā tikai mute. Ja kāds mēģina demonstrēt neīstas emocijas (piemēram, prieku, pārsteigumu, bēdas utt.), tās parādīsies tikai mutes rajonā, nevis visā sejā. Mēs zinām teicienu, ka cilvēks, patiesi smaidot, smaida arī ar acīm. Melis ar acīm nesmaidīs.

Reakcijas
Melis vai vainīgais intensīvi aizstāvas. Nevainīgis visticamāk turpinās meklēt vainīgo.
Melis jūt diskomfortu, esot aci pret aci ar jautātāju, pratinātāju vai apsūdzētāju, var gadīties, ka viņš vēlas aizgriezt galvu vai visu ķermeni.

Melis var neapzināti sākt pārvietot dažādus priekšmetus, kas novietoti starp galdu un pratinātāju.

Verbālā izpausme
Melis izmantos tevis teiktos vārdus savā atbildē. Kad tu pajautāsi: "Vai tu paņēmi naudu, kas stāvēja uz galda?", melis atbildēs: "Nē, es nepaņēmu nauda, kas stāvēja uz galda." Melis ļoti cenšas iekļaut atbildē visu faktu, nevis atbildēt īsi un konkrēti.

Vainīgais var sākt savā atbildē vai attaisnojošajā runā iekļaut arī citas maznozīmīgas vai nevejadzīgas detaļas, lai pārliecinātu par savu taisnību vai nevainīgumu. Viņiem nepatiks pauzes vai klusums sarunas vidū.

Vainīgā teiktajā var iezagties neveikli izteicieni vai vārdi, var jukt vārdu kārtība.

Ja jūti, ka kāds melo vai arī tev par to ir aizdomas, ātri nomaini sarunas tematu, melis visticamāk atviegloti pieķersies nākamajai tēmai un jutīsies atvieglots. Vainīgais priecāsies par temata maiņu, bet nevainīgais jutīsies apmulsis par šādu pēkšņu pavērsienu un mēģinās atgriezties pie iepriekšējās tēmas.

Melim arī patiks likt lieta humoru vai sarkasmu, lai izvairītos no nepatīkamā temata.

  Protams, tev jāņem vērā, ka pāris iepriekš minētās izdarības vai reakcijas kāda uzvedībā, nepadara cilvēku par meli. Jāņem vērā viņa parasto uzvedības modeli, reakcijas, emocionalitāti, izpausmes sarunas laikā. Tomēr taisnība ir tāda, ka meļa uzvedībā visticamāk pamanīsi šo nododošo izpausmju dazādas kombinācijas.  

Atslegas vārdi: attiecības doma1

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (3)

Dzēsts profils 6. jūl 2012. 09:28

...nekas nesanāk ar melošanu....

Ineta L. 6. jūl 2012. 08:30

"Labs" melis ir apguvis neirolingvistisko programmēšanu un labi plānostus melus neviens specs nespēs atšifrēt.

Dzēsts profils 6. jūl 2012. 08:16

Meļiem paliek sarkanas ausis! :-D Bet žesti vai uzvedība ir individuāla!

Autorizācija

Ienākt