Siltuma sūkni un saules kolektori

20. sep 2009. 21:37

Siltuma sūkni un saules kolektori, lietošanas īpatnības un priekšrocības

Aizvien populārāk un izdevīgāk kļūst siltuma sūkņu un saules kolektoru izmantošana kā enerģijas avots apkurei un ūdens uzsildīšanai. Mēs aplūkosim lietošanas īpatnības, kā arī siltuma sūkņu un saules kolektoru pamattipus. Visas šīs iekārtas spēj ievērojami samazināt apkures un karsta ūdens izdevumus. Katrs energoresursu tarifu paaugstinājums padara šīs iekārtas efektīvāk. Bet ir vērts atcerēties arī par ekoloģiju, saules kolektoru un siltuma sūkņu pielietošana tas ir reālais ieguldījums cīņā pret vides piesārņojumu un globālu pasiltināšanu. Nauda ko Jūs ietaupāt ir tīrais gaiss Jūsu mājas apkārt.

Siltuma sūkņus var sadalīt uz trim pamattipiem:
- zemes siltuma sūkni;
- ūdens siltuma sūkni;
- gaisa siltuma sūkni.

Zemes siltuma sūkni

Siltuma avots ir zeme, serpentīncaurule tiek ierakta zemē dziļumā no 1 līdz 1,5 m ar soļi 1 m vai vairāk (caurulēm nevajadzētu novietoties blakus viena otrai). Pa caurulēm tek neaizsalstošais šķidrums, kurš savāc siltumu no zemes, ar kompresora palīdzību siltums izdalās un tiek izmantots telpas apkurei vai ūdens uzsildīšanai. Darbības princips – pretējais ledusskapim. Parasti tādas pārveidošanas koeficients – 1:4, patērējot 1 kW elektroenerģijas Jūs saņemsiet 4 kW siltuma.

Zemes siltuma sūkņu īpatnības:
1. Siltuma sūkņu efektivitāte jo vairāk, jo zemāk ir temperatūra iekārtas izejā (tā īpatnība attiecas uz visiem siltuma sūkņiem), tāpēc zemes siltuma sūkni bieži lieto grīdu uzsildīšanai. Tieši tāpēc arī ir apgrūtināta zemes siltuma sūkņu lietošana karsta ūdens ražošanai, jo tā pieprasa lielāku temperatūru.
2. Uzstādīšanai ir nepieciešams liels platums.
3. Augsta uzstādījuma darba izmaksa. Tiek izpildīts liels zemes darbu apjoms.
4. Zemes siltuma sūknis var pilnīgi nodrošināt mājas apkuri ziemas periodā.
5. Pastāv zemes dzesēšanas efekts, ja no zemes pastāvīgi tiek izsūkts siltums, tad pakāpeniski zeme atvēsinās, pārveidošanas koeficients un iekārtas jauda samazinās.
6. Kalpošanas laiks līdz kapitālajam remontam 10-20 gadi, kapitālā remonta laikā visticamāk nāksies mainīt kompresoru, vienu no dārgākajām iekārtas daļām.

Ūdens siltuma sūkni

Ūdens siltuma sūkņu darbības princips ir tāds pats, kā zemes siltuma sūkņiem, taču par siltuma enerģijas avotu tiek izmantots ūdens. Ūdens siltuma sūkņus var sadalīt divos veidos. Pirmajā gadījumā ūdenskrātuvē tiek ieliktas caurules ar neaizsalstošu šķidrumu, un tālāk viss notiek tāpat, kā zemes sūknī. Otrajā gadījumā ūdens tiek ņemts no urbuma un pēc siltuma atlases tiek iepludināts citā urbumā.

Ūdens siltuma sūkņu pirmā tipa īpatnības:
1. Ir nepieciešama ūdenskrātuve, kuru var izmantot cauruļu salikšanai, ar pietiekošo dziļumu un platību, jo ja nu tas nosacījums netiks izpildīts ūdenskrātuve sasaldēs (viss siltums tiks izsūkts) ziemas periodā.
2. Augsta cauruļu salikšanas ūdenskrātuvē darba izmaksa.
3. Ūdens siltuma sūknis var pilnīgi nodrošināt mājas apkuri ziemas periodā.
4. Nepastāv dzesēšanas efekts, tā kā ūdens vasaras periodā tiek pilnīgi sasildīts.
5. Kalpošanas laiks līdz kapitālajam remontam 10-20 gadi, kapitālā remonta laikā visticamāk nāksies mainīt kompresoru, vienu no dārgākajām iekārtas daļām.

Ūdens siltuma sūkņu otrā tipa īpatnības:
1. Nepieciešami divi urbumi, viens ūdens paņemšanai, otrs izliešanai pēc siltuma atlases. Urbumiem ir jābūt dažādās vietās vai dziļumos, tad dzesēšanas efekts ir pilnīgi izslēgts.
2. Augsta urbjdarbu izmaksa.
3. Ūdens siltuma sūknis var pilnīgi nodrošināt mājas apkuri ziemas periodā.
4. Kalpošanas laiks ir īsāks par zemes siltuma sūkņa kalpošanas laiku, tā kā ir nepieciešami pārsūknēt ūdens no urbumiem, tam pielietojamie mehānismi kalpo īsāku laiku, nekā noslēgtā paša sūkņa kontūrā.

Gaisa siltuma sūkni

Ļoti līdzīgi kondicionētājiem, savāc siltumu no gaisa ielā un nodod to gaisam telpā. Ievērojami retāk sastopas ūdens uzsildošie gaisa sūkņi.

Gaisa siltuma sūkņu īpatnības:
1. Viegli uzstādāmie, būtiski neatšķiras no kondicionētāja uzstādīšanas.
2. Pārsvara netiek paredzēti ūdens uzsildīšanai, uzsilda tikai gaisu, ūdens uzsildīšanai jāizmanto citas iekārtas.
3. Izmaksa ievērojami lētāk par citiem sūkņiem.
4. Negarantē pilnīgu siltuma nodrošināšanu ziemas periodā. Efektivitāte samazinās kopā ar gaisa temperatūras samazinājumu, aukstā periodā ražotāji rekomendē lietot papildus alternatīvu siltuma avotu.

Saules kolektori

Saules kolektorus var iedalīt divos veidos:
- plakanie saules kolektori;
- vakuuma saules kolektori.

Galvenās plakanā saules kolektoru no vakuuma kolektoriem atšķirības ir tās, ka plakanajiem saules kolektoriem piemīt mazākā absorbēšanas spēja, kā arī vakuuma kolektori veiksmīgi darbojas pat pie noliedzošajām temperatūrām. Atšķirība starp vakuuma un plakanajiem kolektoriem ir minimāla dienvidzemēs, bet mūsu platumos tā ir būtiskā. Aplūkosim vakuuma saules kolektoru uzstādīšanas īpatnības. Siltuma avots ir saule, saules izstarojums pārveidojas siltumā, kurš var būt izmantots sadzīves vajadzībām.

Vakuuma saules kolektoru iekārtas sistēmu īpatnības:
1. Saules kolektoram jābūt uzstādītam dienvidpusē, tad efektivitāte būs maksimālā.
2. Uzstādīšana nepieprasa dārgus papildus darbus (zemes darbi vai urbšanas darbi).
3. Ūdens uzsildīšana ir iespējama līdz augstajām temperatūrām (siltumnesēja temperatūra pašā kolektorā var būt augstāk par 1000C), līdz ar to var tikt izmantots kā ūdens uzsildīšanai, tā arī jebkura tipa apkures veidiem.
4. Siltuma daudzums ir atkarīgs no saules izstarojuma daudzuma. Vakuuma kolektors izstrādā siltumu no tiešā un no izkliedētā (mākoņains debesis) saules izstarojuma, bet ziemas mēnešos kad gaismas diena ir īsa un ļoti bieži blīvs mākoņu daudzums, siltuma apjoms, ko saražo saules kolektors, ir minimāls, tāpēc tas nevar kļūst par vienīgo siltuma avotu.
5. Kalpošanas laiks 20-30 gadi, tas ir saistīts ar vienkāršo kolektora konstrukciju, vienīgā mehāniskā griezošās sistēmas daļa ir cirkulācijas sūknis. Izdevumi sūkņa samaiņai nav lieli.

Katrai no augstākminētajām iekārtām sistēmai ir savas īpatnības, bet tām visām ir savas priekšrocības. Ir iespējama dažādu sistēmu koplietošana, kad vienas sistēmas īpatnības tiks papildinātas ar citas sistēmas īpatnībām, un tādā veidā gūt vēl vairāku labumu.     

Atslegas vārdi: Apkure1, Siltuma sūkni0, Saules kolektori0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (41)

Rihars A. 1. nov 2009. 19:48

Domaju cuguna radiatoriem, katrai sekcijai skruvet sadus atgaisotajus.


ir tam jega, vai var ari iztikt?

Andris E. 1. nov 2009. 19:41

Skruvējamie fitingi mēdz pie tepreratūras pārmaiņām suloties!

Rihars A. 1. nov 2009. 19:21

vai tad skruvejamie fitingi nebutu praktiskaki? domaju ka pressfitingiem vajag specialas stangas un savienojums vairs nav izjaucams...?
bet paldies par info :))))

Andris E. 1. nov 2009. 19:14

Aluminijs ir mikstāks un pie presešanas nekļust cietāks!
Pie primitīvās automātikas vai mehāniskās var attiecināt: drosības vārsti, automātiskie atgaisotāji, izplesanos trauki slēgtām sistēmām, gaisa plūsmas regulātors katlam.

Rihars A. 1. nov 2009. 19:03

un ko tas dos ja aluminija caulu nomainis pret kapara?
un par to primitivo automatiku, tas bija domats ka vajadzetu pie apkures sistemaa kadu drosibas varstu?

Andris E. 1. nov 2009. 18:53

Pressfitings


Skrūvejamie fitingi



Es neteicu ka būtu jāmaina caurule, bet gan čaulas pressfitingiem! Primitivā automātika ir tā kura darbojās tīri mehaniski.

Rihars A. 1. nov 2009. 18:11

tas presfitings ir ar iepresejamu savienojumu, vai ka?
kapec aluminija caulu labak mainit pret kapara? tas jau atkal sadardzina.
un kas ir privitvāka automātika?

Andris E. 1. nov 2009. 17:20

Daudz slāņu caureles tā saucamās HENKO tipa apkurei ir ieteicams veidot ar presfitingiem un nomainot alumīnija čaulas pret kapara. Ja veidosi no tā saucamo EKOPLASTA tipa caurulēm, tad vajag izmantot caurules ar armējumu paredzētās apkurei. Pati caurule var pavērties vai no sala, ja taja ir udens un no hidrauliskā sitiena, kurš rodās no tvaika un pārkaršanas un tik pat labi tas iedarbojas ari uz dzelz caurulem talab ir jāprīko apkuri minimums ar privitvāko automātiku.

Rihars A. 1. nov 2009. 16:21

Sveiks,
gribu jautat specialistam par apkures caurulem. :)
domaju vilkt no HENCO firmas COBRA caurules, plastmas ar aluminiju veidojums. vai ari ekoplast vai ka vinas sauc, respektivi ekonomeshu uz plastmasas caurulem.
bet dzirdeju ka vienam plisa tadas trubas, otrs atkal saka ka ir labas. ka isti ir, ir ieteicamas likt sadas caurules apkurei???
pluss vel viens labums ka vinas ta neaizsere ka cinka vai vara.

Rihars A. 1. nov 2009. 15:42

Skaidrs, paldies par info. :)

Andris E. 1. nov 2009. 12:06

Es jau taču rakstīju parametrus kuriem varētu atbilst tavs katls, bet protams no lācīša vēdera ari ir daudz kas atkarīgs! Ja ir vecā pašteces (dabīgā cirkulācija) apkure labā stāvokli un labi funkcione, tad nav jēgas to mainīt, bet ja ir nolietojusies, vai nav vispār, tad ir prātīgāk veidot ar piespiedes (ar sūkni) cirkulāciju!

Rihars A. 1. nov 2009. 11:51

tikko paskatijos grobinas spmk majas lapa katliem parametrus, nesaprotu vai manam katlam ar lielakiem izmeriem var but mazaka jauda? ja kalam kam izmeri 500x360x1050 mm ir 18 kW, tad manam kam ir 650x410x1200 mm jabut vismaz tie 20 kW? vai tur ari jaskatas kas lacitim vedera?
Negribas lieki izgrust naudu par lietam kas jau man ir. :)

Rihars A. 1. nov 2009. 11:48

Bus vien jakraj nauda, lai dabut 32 kW katlu.
ka butu labak ierikot undens  cirkulaciju, ar sukni vai dabisko cirkulaciju?

Andris E. 31. okt 2009. 01:03

Maks. Jauda kurinot sausu malku, 32 kW
Maks. temperatūra, 95 grādi pēc celsija
Maks. darba spiediens, 0,1 MPa
Aptuvena maks.apsild. platība, 200 m2
Malkas garums, 50 cm
Augstums, 1200 mm
Platums, 410 mm
Dziļums (bez dūmvada), 660 mm
Dūmvada izvada D 159 mm
Vītņu pievienojuma nosacītais D 50 mm
Svars, 210 kg
Vēlamais skursteņa garums 8 m
Vēlamais skursteņa šķērsgriezuma Ø 180 mm
Cena par jaunu analogu ar PVN uz doto brīdi 504 Ls

Rihars A. 30. okt 2009. 13:25

cerams bus saprotams .

Andris E. 26. okt 2009. 03:34

Tad līdz rit dienai! :))))))

Rihars A. 20. okt 2009. 10:31

aa, es domaju ka tie plaukti ir sekcijas...
varetu ta but ka grobina pec individuala pasutijuma izgatavota, jo skiet fateris kko tadu reiz teica.
es rit atsutishu izmerus.

Andris E. 19. okt 2009. 23:52

Sekciju katli ir no čuguna un pastāv iespēja sadalīt, atvienot vai pievienot sekcijas!

Andris E. 19. okt 2009. 23:49

Bet šis nesastāv no sekcijām, Izskatās pēc pašdarināta vai kādas mazas firmiņas ražojums, kaut ko līdzīgu mums Grobiņa ražo. Vai nevari atsūtīt izmērus?

Rihars A. 18. okt 2009. 19:51

ka izskatas, varetu but ap 15...20 kW?
ka tur isti skaita tas sekcijas, pasu apaksejo un auksejo skaita, vai tikai tas kas ir pa vidu? tad sim katlam ir 5 sekcijas?

Autorizācija

Ienākt