ka notievet nedēļas laikā

3. feb 2015. 15:53

Kāpēc es esmu pārliecināts par to, ka saprotu liekā svara rašanās iemeslus un zinu kā tam pretoties?

Jo es pats kādreiz biju resnītis.

Kaut gan patiesībā bijušo resnīšu nav. Kā arī nav bijušo alkoholiķu. Resnīši un izēdāji tikpat lielā mērā ir atkarīgi no ēdiena kā alkoholiķi no alkohola.

Pirms dažiem gadiem es svēru vairāk par 121 kg. Pats interesantākais, ka tas man īpaši neuztrauca. Es, protams, domāju par to, ka nebūtu slikti novājēt, bet neko netaisījos darīt lietas labā. Es negad neesmu šaubījies par sava liekā svara iemesliem - es ēdu pārāk daudz. Es to zināju pilnīgi skaidri un ilūziju par citiem iespējamajiem aptaukošanās iemesliem man nebija. Tomēr piepūlēties un kaut ko mainīt man negribējās, jo it kā jau viss bija labi. Protams, ka es kustējos gausāk nekā mani slaidākie vienaudži, iespējams, ka ātrāk noguru, tomēr uzskatīju, ka atbilstu savam toreizējam vecumam, kurš bija pārkāpis jau 55 gadu slieksni. Protams, ka liekais svars radīja zināmas problēmas. Veikalos es ar grūtībām varēju piemeklēt sev drēbes, lidmašīnā bija sarežģīti piesprādzēt drošības jostu, pludmalē redzēju līdzjūtības pilnus vai izsmejošus skatienus utt. Bet savā vecumā es spēju nepievērst uzmanību tam, ko neuzskatīju par sevišķi svarīgu.

Tomēr problēmas arvien samilza un, negaidīti pašam priekš sevis, es nonācu pie lēmuma, kas izmainīja manu dzīvi. Tagad es brīnos par savu uzņēmības trūkumu un aprobežotību. Bet, šā vai tā, tas dzīves periods jau ir beidzies.

Var teikt, ka mana cīņa ar aptaukošanos sākās nejauši. Vairs īsti neatceros kāpēc es nopirku svarus. Kādu rītu es nosvēros un ieraudzīju uz displeja 121 kg. Maigi izsakoties, es biju nepatīkami pārsteigts. Tik lielu skaitli es nebiju cerējis ieraudzīt. Kļuva skaidrs, ka kaut kas ir jādara. Vienu lēmumu es pieņēmu uzreiz - lai ko es arī darīšu, tā nebūs kaut kāda parasta diēta. Un vēl jo vairāk, nekādas badošanās!

Sāku ar to, ka mēģināju kontrolēt, vai, pareizāk sakot, ierobežot uzņemamā ēdiena daudzumu. Bieži vien ar to pietiek, lai process ietu vajadzīgajā virzienā. Man likās, ka es zinu ko un kā jādara. Vēlāk sapratu, ka manas zināšanas ir diezgan virspusīgas un, kā izradījās, arī visai vecmodīgas. Tomēr zināmus rezultātus es panācu. Galvenokārt es centos ierobežot ogļhidrātu un tauku daudzumu sava uzturā.

Jāpiemin vēl kāda svarīga lieta -  kādus 10-12 gadus pirm šī notikuma es pārstāju ēst saldumus: kūkas, konfektes, saldējumu u.tml. Jādomā, ka šie ierobežojumi bija nākuši par labu manai veselībai. Tomēr svara ziņā mans organisms bija piemērojies šiem apstākļiem, un es svēru 121 kg par spīti tam, ka biju pilnībā atteicies no saldumiem! Ir zināms, kas visvieglākais ceļš uz svara samazināšanu ir atteikšanās no saldumiem. Bet man bija liegta „šī saldā” iespēja, tāpēc man nācās ierobežot ēdienu, kas manā skatījumā bija daudz pievilcīgāks. Tā kā biju „gaļēdājs”, tad sāku ierobežot savā uzturā kaitīgākos gaļas produktus, bet neuzsāku neko pārāk radikālu. Galveno uzsvaru liku uz apēstā ēdiena daudzuma samazināšanu.

Vienlaicīgi sāku nodarboties ar rīta vingrošanu. Sāku ar minimālu slodzi, burtiski ar dažām minūtēm dienā. Vairāk arī nevarēju, jo nebija nekādas sagatavotības. Tomēr pakāpeniski man izdevās uzlabot gan vingrinājumu izpildīšanas kvalitāti, gan arī palielināt to skaitu, līdz vingrošanas ilgums sasniedza jau 15 minūtes. Tad nopirku velotrenažieri un sāku braukt dažus kilometrus dienā. Sāku apmeklēt baseinu, kur pamazām arvien palielināju nopeldēto attālumu.

Svēros vienu reizi nedēļā un saņēmu atalgojumu par saviem pūliņiem. Gada laikā samazināju svaru par apmēram 10 kg, sāku justies vieglāk un labāk. Un pats labākais bija tas, ka šis process pamazām turpinājās.

Vēlos piebilst, ka pēc profesijas esmu ārsts. Medicīniskā izglītība palīdzēja man sameklēt vajadzīgo informāciju, kuru es galvenokārt meklēju internetā. Informācijas tur ir tik daudz, ka brīžiem ir grūti nodalīt konstruktīvās idejas un metodes no dažādiem „brīnumlīdzekļiem”. Uzskatu, ka man ir izdevies tikt skaidrībā šajā informācijas pārpilnībā un konceptuāli pieiet liekā svara problēmai.

Neiztika arī bez laimīgiem gadījumiem.

Man piedāvāja ievest Vācijā ražoto produktu  BODYform. Diezgan ilgi mana attieksme pret šo produktu bija skeptiska. Tomēr es izpētīju visu pieejamo literatūru un izmēģināju to uz sevis (un vēl pieciem resnīšiem). Rezultāti izradījās labi! Nedaudz vairāk nekā 2 nedēļu laikā es zaudēju vēl 8 kg (kaut arī neesmu ātra svara zaudēšanas piekritējs) un jutos vienkārši lieliski. Man likās, ka es lidoju, nevis staigāju!

CILVEKS KAS BIJA STASTIJIS ULDIS DERTIS

Atslegas vārdi: notievēt0

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Komentāri (7)

savsem k. 3. feb 2015. 21:50

Īstenībā ir divi varianti - vai nu aizbāzt muti , vai dibenu  

Dzēsts profils 3. feb 2015. 19:16

Mazāk ēst..vairāk kustēties..

Vasilijs P. 3. feb 2015. 18:03

Smags-fizisks darbs....

Dzēsts profils 3. feb 2015. 16:33

bija tētim krustdēls-rīdzinieks...riktīgs tusnis...atbrauca atvaļinājumā uz laukiem...mainījās viss viņa dienas ritms...dabūja pasvīst siena pļavās...sākumā pūta un elsa...bet tad viņam iepatikās kustēties ar jēgu, jo redzēja sava darba kaudzi!...pats sāka organizēt un kārtot daudzas lietas...šiverējās, darbojās kā atspolīte...beigās...bikses krita nost-un pats nemanījha, kā tas brīnums noticis. Viņš kļuva dzīvē aktīvāks visās jomās!

Nauris N. 3. feb 2015. 16:08

Bērniņ ..Tev vēl jāizaug par tantuku .......tad varēsi tievēt ..

Dzēsts profils 3. feb 2015. 15:57

bet visas šitās brīnumzāles ir viens liels lohotrons........

Dzēsts profils 3. feb 2015. 15:54

nevar notievēt vienas nedēļas laikā..... bet notievēšanas formula patiesībā ir ļoti vnk....
ēd mazāk kā vakar....... un tavs svars kritīsies.........

Autorizācija

Ienākt