Nu un ko lai es vakarā ēdu?
Ja nedrīkst to un to un ........../
Atslegas vārdi: Šis un tas1208
un tur kur sviets,tur margarīnu vegāni var lietot :)
eeee.tur kur piens,tur vegāni var vienmēr aizstāt ar sojas vai rīsu pienu.
tas tā lai jūs nemulsina,ka te kaut kur uzpeld vārds - piens :)
Nu Elizabete! Pāāāldies! Man tie vegānu ēdieni garšo gan. No taviem izmēģināju 2, dažus citus jau zināju zem cita nosaukuma
Elizabetei - paldies par interesantajām receptēm, dažas jau nokopēju, ko gribu izmēģināt!!! Izklausās ļoti garšīgi...
Neteikšu, ka pavisam esmu veģetāriete, bet gaļu tiešām neēdu!!!
:))jaakniebj pirkstaa
Hm, baigi baigi/
Daudzus komponenetus nemaz pat nezinu/
:)
paldies
tas jau tur toreiz nekas nebija ,Df
zini,Cad. man jau apnika bišķiņ.
aaa vēl kartupeļu pankūkas ar ķimenēm un ķiploku sāli
haha :D sanjeemi ne? bet vispar no personigaas pieredzes, cad, uzaicini kadreiz elizabeti uzmakareet vakarinjas, nenozheelosi, vispar jau vinja garshiigi gatavo :)
Avokado - ķiploku mērce
Sastāvdaļas:
1 avokado
1 daiviņa ķiploka
½ TK saberzta sīpola
1 TK olīveļļas
1 ĒK citronu sulas
2 pilieni tabasko
naža gals sāls
Gatavošana:
Avokado mīkstumu saberž, pievieno pārējās sastāvdaļas, rūpīgi samaisa.
Burkānu salāti
500 g rīvētu burkānu, ½ gl. ananāsu sulas, ½ gl. rozīņu, ½ gl. valriekstu vai citu riekstu, 1 ābols
Visas sastāvdaļas sajauc, maziem bērniem šo maisījumu sasmalcina, sasmalcināto masu var sasaldēt kubiciņos. Pasniedz atdzesētu.
*******
Burkānu - ananāsu salāti
2 gl. rīvētu burkānu, 1/8 tējk. sāls, ½ gl. sasmalcinātu ananāsu ar sulu
Burkāniem pievieno ananāsus. Pasniedz atdzesētus.
*******
Burkānu sautējums
1,2 kg burkānu, 400 g kartupeļu, 2 ēdamkarotes dārzeņu buljona, 4 tējkarotes margarīns, 1 ēdamkarote pētersīļu, 1 ēdamkarote maurloku
Burkānus nomizo un sagriež, vāra 5 minūtes 1/8 l ūdens. Kartupeļus nomizo un sagriež kubiņos. Pievieno burkāniem un vāra no 12 līdz 15 minūtēm.Pievieno dārzeņu buljonu un sviestu. Pētersīļus sasmalcina, maurlokus sagriež gredzentiņos un pārkaisa sautējumam.
Sautētas gailenes ar puraviem
Puslitrs gaileņu, 2 puravu galvas, sāls, ķimenes, pētersīļi, 10 kartupeļi, 2 nelieli burkāni, 2 ēdamkarotes olīveļļas, piparmētras zariņš
Puravu galviņas gareniski sagriež četrās daļās. Gailenes noskalo, notīra un sagriež. Katliņā uzrasētajā olīveļļā apcep puravus, tad gailenes un sautē, līdz izdalās sula. Pievieno Sali, ķimenes un sautē, kamēr sula izsūksies. Kartupeļus un burkānus notīra, kartupeļus pārgriež uz pusēm, burkānus sagriež garenās ripiņās, pievieno sāli, piparmētru lapas, pārlej ar ūdeni un, ik pa brīdim apmaisot, liek sautēties. Gailenes pasniedz ar sautētiem kartupeļiem un burkāniem.
Muskatriekstu pankūkas ar dārzeņu pildījumu
Cepot pankūkas bez olām, ir jāievēro trīs zelta likumi: izmantojiet pienu (vai sojas pienu), nevis ūdeni; pielieciet pietiekoši daudz cukura - šajā receptē minētais daudzums ir pats, pats pieļaujamais minimums; pēc iejaukšanas ļaujiet mīklai pastāvēt 15 - 30 minūtes, lai milti uzbriestu. Pārējais - kā parasti: cepiet lielās vai mazās pankūkas, pārlejiet ar kļavu sīrupu vai pilnpienu, vai ēdiet kopā ar ievārījumu, pildiet ar biezpienu vai āboliem. Vai ar dārzeņiem, kā šajā receptē.
Apmēram 8 pankūkām:
300 g miltu*
2 – 3 ēdk. cukura
½ tējk. sodas
1 edk. augu eļļas*
¼ tējk. rīvēta muskatrieksta*
Šķipsniņa sāls*
Ap 2 gl. piena
Pildījumam:
2 vidēji burkāni
½ sarkanās vai zaļās paprikas
4 ēdk. konservētas kukurūzas
¾ tējk. malta koriandra*
Šķipsniņa maltu melno piparu*
1 ēdk. sasmalcinātu pētersīļu zaļumu
Sāls pēc garšas
3 – 4 ēdk. augu eļļas*
Bļodā sajauciet miltus, cukuru, sodu, sāli un muskatriekstus. Pievienojiet pusi paredzētā piena, samaisiet viendabīgu mīklu. Tad iemaisiet eļļu, pakāpeniski pievienojiet atlikušo pienu, mīklu nepārtraukti maisot. Nolieciet pastāvēt.
Tikmēr notīriet un sarīvējiet uz rupjās dārzeņu rīves burkānus. Papriku sagrieziet gabaliņos. Pannā sakarsējiet eļļu, ieberiet koriandru un pēc dažām sekundēm – papriku. Pacepiet pusminūti, tad lieciet pannā arī burkānus, un, šad tad apmaisot, sautējiet dārzeņus, līdz tie mīksti. Noņemiet no uguns, pievienojiet kukurūzu, sāli, pētersīļus un piparus. Ja milti mīklā stipri uzbrieduši, pievienojiet vēl mazliet piena. Izcepiet plānās pankūkas. Sadaliet pildījumu tik daļās, cik pankūku Jums iznāca. Uz katras lieciet vienu daļu pildījuma, salokiet pankūku līdzīgi aploksnei un uz mērenas uguns apcepiet no abām pusēm. Siers izkūstot veidos jaukas „actiņas”, piešķirot ēdienam izsmalcinātu, gardēžiem tīkamu niansi.
Dārzeņu zupa ar kariju
• 3 ēdamkarotes augu eļļas
• 2 ēdamkarotes karija pulvera
• šķipsniņa kanēļa pulvera
• malts muskatrieksts
• kurkuma un ingvera pulveris
• 1 litrs dārzeņu buljona
• 3 šķēlītēs sagriezti burkāni
• 2 sakapātas ķiploku daiviņas
• 2 sīkos gabaliņos sagriezti kartupeļi
• 2 sīkos gabaliņos sagriezti cukini
• 325 g konservētu mazo balto pupiņu
• 200 g konservētu lielo tumšsarkano pupiņu
• 2 tējk. sakapātu pētersīļu rotājumam
Lielā katlā ielej eļļu. Ieber kariju un kanēli, malto muskatriekstu, kurkumu un ingvera pulveri, 1 minūti cep. Tad pievieno burkānus, sīpolus, ķiplokus, kartupeļus un cukini. Kārtīgi samaisa, lai dārzeņi būtu pārklāti ar eļļu, un cep vēl 5 minūtes.
Pielej buljonu un uzvāra, līdz dārzeņi mīksti. Pieliek baltās un tumšsarkanās pupiņas, visu karsē uz mazas liesmas. Noņem katlu no uguns. Pēc garšas pieber sāli un piparus un pirms pasniegšanas pārkaisa ar pētersīļiem.
ŠAMPINJONI AR ĶIPLOKIEM
Sastāvdaļas:
15g sviesta vai augu margarīna
1-2 saspiestas ķiploku daiviņas
šķipsniņa sasmalcināta svaiga timiāna
šķipsniņa sasmalcinātas svaigas salvijas
šķipsniņa sasmalcināta svaiga pētersīļa
25 ml baltvīns
sāls un svaigi malti melnie pipari
350g sēnes,sagrieztas 4 daļās
4 franču maizes šķēles (1cm biezas)
Rotāšanai: sasmalcināti maurloki
Darba gaita:
Katliņā izkausē sviestu vai margarīnu, pievieno ķiplokus un sautē 1-2 minūtes kamēr tiem mīksti un zeltaini,bet ne brūni. pievieno sasmalcinātos zaļumus,vīnu un sēnes,samaisa. uzliekot vāku karsē uz lēnas uguns,kamēr sēnes ir gatavas, bet nav mīkstas. maizes šķēles viegli apgrauzdē no abām pusēm, uz katras šķēles uzliek sēnes pēc tam.rotā ar maurlokiem.
Ieteikumi: pasaniedz ar tomātiem vai salātiem, franču maizes vietā var ņemt ciabatta maizi.
Grieķu nacionālā pupiņu zupa
Sastāvdaļas:
500 g balto pupiņu
1 liels sīpols
2 lieli burkāni
2 lieli selerijas kāti ar lapām
2 lieli tomāti vai 2 karotes tomātu pastas
100 g olīveļļas
sāls, pipar
pētersīļi
1) pupiņas nomazgā un izlasa bojātās.vislabāk tās uz nakti atstāt auksta ūdens traukā, lai izmirkst.
2) sāk ar pupiņām, kuras liek aukstā ūdenī un kad sāk vārīties, nosmeļ visas putas, kas veidojas.
3) burkānus sagriež ripiņās, sakapā sīpolus, pētersīļus. Tomātus pārgriež uz pusēm un ar iekšpusi pret rīvi sarīvē.
4) 15 minūtes pēc pupiņu vārīšanās sākuma pievieno visas sastāvdaļas, sāli, piparus un olīveļļu.
5) vāra, kamēr mīkstas pupiņas un zupa ir dabiski sabiezējusi. var pienot papildus ūdeni, ja tā ir pārāk bieza.
fasolada jeb pupiņu zupa ir ļoti populārs grieķu ēdiens ziemā, piemēram, Austrālijā dzīvojošie grieķi katru gadu pat rīko fasoladas festivālu.
Baklažānu un tomātu crostini
1 vidēji liels baklažāns
300 g tomātu
6 ēdamk.olīveļļas
10-12 bazilika lapiņas
malti melnie pipari
sāls
Gatavošana:
Baklažānu sagriež mazos gabaliņos, apcep sakarsētā olīveļļā. Tomātus blanšē (aplej ar verdošu ūdeni), novelk miziņu, sagriež mazos gabaliņos. Pieber ceptajiem baklažāniem, pāris minūtes pasautē. Baziliku sakapā, pievieno dārzeņiem, pārkaisa sāli, piparus. Biezā kārtā maisījumu liek uz grauzdētām crostini .
Gatavošanas laiks:
60 minūtes
Crostini pamatrecepte
Sastāvdaļas:
12 baltmaizes šķēlītes
4 ēdamk olīveļļas
1-2 lielas ķiploka daiviņas
Gatavošana:
Ķiplokus nomizo, ispiež caur spiedi. Olīveļļu samaisa ar ķiplokiem un apziež maizes šķēlītes. Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem. Maizītes liek uz restītēm un apgrauzdē gaiši brūnas. Izņem un vēl siltas apziež ar piedevām.
Dārzeņi ar kariju
Sastāvdaļas:
250 g sāļo pupiņu
250 g kartupeļu
250 g tomātu
2 ĒK tauku
1 liels sīpols
1 ķiploka daiviņa
1 ĒK karija pulvera
sāls
citronu sula
Gatavošana:
Ķiplokus un sīpolus sagriež, apcep, pieliek karija pulveri un sautē uz mazas uguns 3-4 minūtes. Pievieno tomātu pastu un sagrieztas pupiņu pākstis. Kad pupiņas pavisam mīkstas, pieliek nomizotus, smalki sagrieztus kartupeļus. Visus pruduktus sautē kopā ar taukiem, beigās pieber sāli un pielej citronu sulu.
Dzeltenie rīsi/Haldi chaval
Sastāvdaļas:
(2 personām)
1.5 tase rīsu (1 tase = 236.6 ml )
3 tase ūdens
1 TK kurkuma
sāls pēc garšas
1 TK ghi/eļļa/sviests
Gatavošana:
ieteicams izmantot Basmati rīsus.
Rīsus nomazgāt, uzliet ūdeni, pievienot un izmaisīt kurkumu un uz vidējas uguns likt vārīties, pievienojot ūdenim ghi/eļļu/sviestu (nepieciešams pievienot tādēļ, lai rīsi būtu irdeni un nesaliptu) un sāli pēc garšas. Uzlikt traukam vāku.
!Rīsus nedrīkst maisīt!
Tikko rīsi uzvārās, nogriezt vēl mazāku uguni, lai rīsi vārītos, bet lai "neskrietu" pāri trauka malām un vārīt līdz pilnai gatavībai. Pirms vārīšanās beigām noņemt traukam vāciņu, lai palikušasi ūdens izgarotu, ja liekais ūdens ir jau izgarojis, tad ieklausoties dzirdēsiet vieglu sprakstēšanu.
Rīsus pasniegt karstus vai siltus.
Lai uzlabotu rīsu garšu, vārīšanās laikā, var pievienot muskatriekstu, kardamonu vai pāris krustnagliņas.
Halua
Sastāvdaļas:
100 gr mannas putraimi
25 gr sviests
25 gr rozīnes
25 gr rieksti
vanilīns un cukurs pēc garšas
Gatavošana:
Riekstus un rozīnes uz 30 min. mērcē aukstā ūdenī. Tad riekstus sakapā. Uz pannas izkausē sviestu, tajā ieber mannas putraimus, maisot cep, kamēr putraimi ir brūni. Tad pievieno visu pārējo un cep uz lēnas uguns 30 minūtes.
Kāpostu karijs
Sastāvdaļas:
3/4 glāze eļļas
400 g sīpolu
1 ĒK karijs
1/2 TK ķimeņu un maltu sarkano piparu
2 lauru lapas
4-5 krustnagliņas
600 g kāpostu
400 g kartupeļu
100 g tomātu pastas
1 glāze buljona
sāls
Gatavošana:
Eļļā mazliet apcep ripiņās sagrieztus sīpolus. Izšķīdina kariju un sautē uz mazas uguns 3 - 4 minūtes. Tad pieliek pārējās piedevas un kāpostus, visu sautē maisot, 10 minūtes. Kartupeļus nomizo, sagriež gabaliņos, pieliek sautējumam reizē ar tomātu pastu, tad pielej gaļas buljonu vai ūdeni. Ēdienu vāra uz mazas uguns līdz tas gatavs. Pirms paniegšans izņem lauru lapas un krustnagliņas, pieber sāli.
Gatavošanas laiks:
50 minūtes
Taboule
Sastāvdaļas:
200 g Cous-cous
tomāti
citrona sula
pētersīļi
gurķis
sīpols
2 ĒK olīveļļa
piparmētra
Gatavošana:
Visu samaisīt ar 250 ml auksta ūdens, 45 minūtes ledusskapī.
Bundi
Sastāvdaļas:
200 g zirņu miltu Besan (skat. zemāk skaidrojumu)
1 TK kurkumas
ūdens
taukvielas, kuras paredzētas frī vārāmajam katlam (4cm taukvielu dziļums)
putu karote
sāls pēc garšas
Gatavošana:
Garšvielas sajauc ar sāli un miltiem. Nepārtraukti maisot masai ik pa laikam pielej nedaudz ūdens, līdz masa iegūst skāba krējuma konsistenci.
Atceries! Tas ir nepieciešams tāpēc, lai masa varētu pa pilei pilēt free katlā. Ja masa būs pārāk šķidra, tad mīkla vienkārši ielīs iekšā un neveidosies mīklas bumbiņas, ja par biezu, tad savukārt nevarēs masu iepilināt. Ja liekas, ka masa ir pārāk cieta, tad var palīdzēt ar otru karoti, veidojot mīklas pikučus un sametot free katlā.
Mīklai ir jābūt bez kunkuļiem. Tātad iegūto masu pa pilei pilina verdošā eļļā free katlā. Tiklīdz bumbiņas paliek zeltaini brūnas uzreiz ar putu karoti ņemt laukā un likt uz papīra salvetēm vai dvieļa, lai notek liekā eļļa. Vai arī kārtot traukā un traukam apakšā palikt otrādi apgrieztu šķīvīti, lai ir kur eļļai satecēt.
Gatavos bundi var izmantot citu ēdienu pagatavošanai vai piemēram, uzkost vakarā kopā ar tēju skatoties romantisko kino.
Besan (hindi besan)-zirņu milti no čan dala. Piemīt nespilgti dzeltenu krāsu, bet pie cepšanas parādās viegls riekstu aromāts. Cepšanas laikā free katlā parādās apetilīga kraukšķīga garoziņa. Šos miltus var iegūt arī no dzeltenajiem zirņiem, tos samaļot kafijas dzirnaviņās, samaļot smalkā pulverī un tad caur sietu izsijājot.
Burkānu čatnijs
/400 g gatavās masas/
500 g burkānu
2 ķiploku daiviņas
50 g -100 g svaiga ingvera
1 TK gaišās sinepju sēklas
1 TK Romiešu ķimenes (Cumin)
1 TK maltu melno piparu
1 TK maltu sarkano kajenas piparu
2 ĒK sasmalcinātas rozīnes
3 ĒK cukura
1ĒK 5% galda etiķa
3 ĒK kausēts sviests
Gatavošana:
Burkānus nomizo un sarīvē uz smalkās rīves. Rozīnes noskalo zem silta tekoša ūdens un sakapā ar nazi. Ķiplokus nomizo un izspied caur ķiploku spiedi vai sarīvē uz smalkās rīves. Ingvera sakni nomizo un sagriez plānās šķēlītēs vai sarīvē uz rupjās rīves.
Kausēta sviesta pagatavošana: katliņā ieliek 4-5 ēdamkarotes sviesta un karsē uz nelielas uguns. Kad no sviesta sāk atdalīties nelieli baltas vielas kunkuļi, ņem tos ārā ar karoti. Kausē un attīri sviestu tik ilgi kamēr tas ir palicis dzidrs. Seko, lai nepiedeg.
Sāc gatavot čatniju. Karstajā sviestā ieliec sinepju sēklas un ķimenes. Karsē, kamēr sēklas sāk sprēgāt. Uzreiz pievieno ingveru, ķiplokus un melnos piparus. Apmaisot karsē 2-3 minūtes. Pievieno burkānus, cukuru, kajenas piparus, rozīnes un sāli pēc garšas.
Pabeidz gatavot čatniju. Ik pa brīdim apmaisot karsē uz nelielas uguns 25 minūtes, kamēr burkāni kļūst mīksti un virspusē sāk parādīties eļļainums. Seko, lai nepiedeg.
Pildi čatniju burkās. Gatavo čatniju atdzesē tai pašā traukā, kur gatavoji. Atdzesētu pildi burkās. Uzglabā ledusskapī.
Cepti kartupeļi ar ziedkāpostu mērci.
1 liels kartupelis, sāls, ¼ ziedkāposta, dilles, 3 - 4 ēdk. skāba krējuma, pēc vēlēšanās - ½ tējk. kurkumas.
Kartupeli nomizojiet un sagrieziet apmēram puscentimetru biezās šķēlēs. Noskalojiet un nosusiniet. Apcepiet karstā eļļā no abām pusēm zeltaini brūnas, pārkaisiet sāli.
Ziedkāpostu sasmalciniet: ar nazi nogrieziet ziediņu virspusi - tā, lai veidojas kaut kas līdzīgs drupatām, kātus sīki sagrieziet vai sarīvējiet uz rupjās dārzeņu rīves. Eļļā uz vidējas uguns cepiet šādi sasmalcināto ziedkāpostu, līdz tas apbrūnē un ir mīksts. Pievienojiet sāli, krējumu, kurkumu un dilles.
Ma[b]ngo salāti.[/b]
1 mango, 1 avokado, 1 neliels sarkanais sīpols, 1 zaļā čili pipara pāksts, ½ citrona sula, pētersīļi, extra virgin olīveļļa.
Mango un avokado pārgrieziet gareniski uz pusēm, izņemiet kauliņu, nomizojiet, sagrieziet gabaliņos. Sīpolu nomizojiet, sagrieziet ripiņās, ripiņas sadaliet gredzenos. Čili pāksti pārgrieziet gareniski, iztīriet sēklas, pašu sīki sagrieziet. Pētersīļus sīki sagrieziet. Olīveļļu saputojiet ar citrona sulu. Visu uzmanīgi sajauciet.
Seleriju plovs ar apelsīniem un tofu saldskābajā ananāsu glazūrā.
Plovs. 2 ēdk. nepulēto Basmati rīsu, 2 ēdk. balto Basmati rīsu, 1 ēdk. sīki sagriezta purava vai šalotes sīpola, ½ gl. nomizotu, sagrieztu seleriju kātu, extra virgin olīveļļa, šķipsniņa malta kanēļa, ½ veģetāra dārzeņu buljona kubiņa, dažas daiviņas apelsīna, pētersīļi.
Uzkarsējiet eļļu, pasautējiet tajā puravu vai sīpolu, tad pievienojiet seleriju un cepiet apmēram 3 minūtes, līdz tā iegūst spilgtāku krāsu. Tad pievienojiet brūnos rīsus, kanēli, maisot pasautējiet 10 sekundes, pievienojiet apmēram pusglāzi karsta ūdens un pusi buljona kubiņa. Kad ūdens uzvārās, uzlieciet katlam vāku un uz mazas uguns nemaisot sautējiet 20 - 25 minūtes. Tad vienmērīgi pārkaisot pievienojiet noskalotus baltos rīsus, un sautējiet vēl 10 - 15 minūtes, līdz rīsi uzbrieduši un gatavi. Iespējams, vajadzēs papildināt ūdeni - dariet to uzmanīgi, no katla maliņas, lai pēc iespējas neizkustinātu rīsus, citādi tie apakšā piedegs un augšpusē neizvārīsies. Ļaujiet rīsiem vēl 5 minūtes zem vāka pastāvēt, tad samaisiet ar gabaliņos sagrieztām apelsīna šķēlītēm.
Tofu. Divas 0,5cm biezas šķēles tofu siera, augu eļļa; glazūrai: ½ gl. bārbekjū tomātu mērces, ¼ gl. medus (vai agaves sīrupa vegāniem), 1 ēdk. garšvielu maisījuma (smaržīgie pipari, asie pipari, krustnagliņas, kanēlis, muskatrieksts, timiāns, kaltēts ķiploks - visu samaļ pulverī; pērkot gatavu, meklējiet maisījumu „Jerk seasoning”), sula no ½ apelsīna un no ½ citrona, ½ ēdk. sojas mērces, ½ svaiga ananāsa, nomizota un sagriezta gabaliņos.
Tofu apcepiet no abām pusēm uz straujas uguns, katru pusi dažas sekundes. Lieciet atdzist. Sajauciet visas glazūras sastāvdaļas, uzvāriet, iegremdējiet glazūrā tofu, un vāriet, līdz tā karamelizējas (apmēram 10 minūtes).
reku lēcu plācenīši : šitos mēs cepam liekam iekšā burgerī gaļas vietā , vegānu majonēze,salātpala,ketčups mmmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm
1 glāze lēcu
3 glāzes ūdens
1 glāze kviešu miltu
2 tējk. ķimenes
2.tējk.malts koriandrs
1.ēdmk. sojas mērces
1 mazs sakapāts sīpols
3 ēdkmk. eļļas.
izvāra lēcas, nokāš ,pievieno visas pārējās sastāvdaļas izņemot eļļu . sastampā . izveido plācenīšus, cep eļļā vai uz labi ietaukotas plāts cepeškrāsnī 180" 3 minūtes. vai kamēr izveidojas garoziņa