Grāmata

23. nov 2009. 11:16

«Kurzemes Cietoksnis»

Autors Arnolds Šiņķis Otrais izdevums.
Izdevniecība Junda 1998. gads. 399 lpp.

       Pats nozīmīgākais darbs par latviešu leģionāru cīņām Latvijas teritorijā 1944.un 1945.gadā. Autors, 19.divīzijas vada komandieris, ieved lasītāju drausmajās kauju ellēs, par kuŗām līdz šim zinājām tik vien, cik dienu katra kauja ilgusi, cik tur lādiņu izšauts. Latviešu vīri dienām un naktīm neskaitāmos prettriecienos, tuvcīņās nosargā Kurzemi. Grāmatā varonīgā kaŗavīra skatiens aptveŗ ne tikai sava vada ikdienu, bet redz un stāsta arī par citu vienību varonīgo cīņu.
       Arnolds Šiņķis apraksta arī Jelgavas aizstāvēšanas kaujas, cīņas Lietuvas pierobežā, par kuŗām tikpat kā nekas līdz šim nav dzirdēts. Viņš iezīmē kaŗavīru sapni un cerības iznīcības viesulī par brīvu neatkarīgu Latviju, apraksta Latviešu Nacionālās padomes dibināšanu, Kurzemes cietokšņa pēdējās dienas un stundas.
       Šo satriecošo, patieso aculiecinieku vēstījumu Arnolds Šiņķis veidojis trimdā ar sev raksturīgo kādreizējā Iecavas kalpu puiša, Latvijas armijas virsseržanta, otrā pasaules kaŗa veterāna un latviešu trimdinieka neatlaidību. Neraugoties uz ložu un šķembu daudzkārt savainoto ķermeni, viņš pratis, neatlaidīgi, smagi strādājot, nodrošināt sev iztiku svešās zemēs, neatlaidīgi turpinājis mācīties žurnālistiku, filozofiju, glezniecību, apguvis svešvalodas. Tikai tad, juzdamies pietiekami sagatavots, Šiņķis ķēries pie šīs grāmatas, kuŗā apkopotas un rūpīgi atlasītas tolaik vēl daudzu šajā saulē mītošo kaŗa biedru liecības.
       Grāmata Kurzemes cietoksnis pirmo reizi iznākusi 1954.gadā ārzemēs. Tagad tā pieejama arī mums. Ārkārtīgi bagāta, skaudra un patiesa grāmata, ko ar neatslābstošu interesi izlasīs atjaunotās Latvijas armijas kaŗavīri, kam tā, spriežot pēc izdevēja, domāta. Tai vajadzētu atrasties arī ģimnāziju un skolu bibliotēkās.
       Arnolds Šiņķis ar savu grāmatu pelnījis, lai viņa vārdu Latvijā allaž pieminētu un lai visas nākamās paaudzes to lasītu ar cieņu un gandarījumu.

Gunārs Birkmanis

Avots: http://home.parks.lv/leonards/latvietis/03_decembris/lapa8.htm

Atslegas vārdi: Latvija441

Komentēt var tikai autorizēti lietotāji

Nav komentāru

Autorizācija

Ienākt