Esot sausais un slapjais variants. Tavu receptīti,lūdzu!
Andrej,
Tev sāli uzdāvināt vai sēnes?
..burciņās salikšanas procedūra beidzas tālu aiz pusnakts,
izskatījies nedumjš
Vai nav vienalga.. ,galvenais lai viņas pēc sālīšanas būtu vēl ēdamas....
Aukstajai sālīšanai sagatavotās sēnes liek kārtās rūpīgi izmazgātā un dezinficētā traukā (burkā, māla podā), starp kārtām iekaisot rupjo sāli. Ja vēlas, liek arī ķiploku daiviņas, diļļu ziedkopas un kātus. Uz 1 kg sēņu vajag apmēram 50 g sāls. Iesālītās sēnes nosloga. Kad tās ir nosēdušās, pieliek klāt jaunu porciju, tā piepildot visu trauku. Apmēram pēc 5 – 6 dienām pārbauda, vai sēnēm netrūkst sālījuma. Ja tā par maz, uzliek smagāku slogu. Sēnes pilnīgi iesālīsies apmēram pēc 1 – 1 1/2 mēneša.
Sālu rudens sēnes ->> cūcenes /šamās pēc melnumu nokasīšanas , pirms vārīšanas vēl nomērcēju /, alksnenes , krimildes, rudmieses .
Novārītas un notecinātas caurdurī , sajauc ar sāli , lai atdalās sula .Tad stingri sablīvē burkās ->>> iemetot arī pa kādam čiploka zobiņam , diļļu čemuram un upeņu lapiņai .
Kad burka piepildīta , uzklāj virsū upeņu lapas un iespiež burkā iekšā verdošā ūdenī sakarsētu plastmasas vāciņu - atdziestot šamais izplešas , neļaujot sēnēm ,,uzpeldēt ,, virs šķidruma .Vāku virsū - var plastmasas vai metāla ..., uz pagrabu prom !
Pēc mēneša var rīkot degustāciju ->>> kopā ar sīpolu , krējumu un karstiem kartupeļiem - mhmmm ...!
p.s.Baltās krimildes un rudmieses var sālīt arī nevārītas .
Ko tur daudz..novàri burkà iekshà un sàli pàrkaisi../rupjo/
nevajag sēnes sālīt.... viņas vajag vai nu cept un pēcāk saldēt, vai skābēt muciņā..../un tad ar kreimu ēst/
pēc garšas,kad mērci taisu .Ziemai es sālu tikai zivis.Bet pārējām dabas veltēm lietoju cukuru
Vai daudz salasīji?
Uz vienu kg novārīto sēņu liek 2 ēdamkarotes sāls. Liek sēnes izkarsētā burciņā tā lai sula kura izdalās no sēnēm pārņemtu sēnes..tātad blīvi jāliek. Vāku virsū un ledusskapī.
Negarsho sálítas sénes......,un ljoti sálji édieni ir neveselígi..
glabāju sālītās sēnes uz lodžijas -salītām nekait sasalšana un atkušana ,kas mūsu ziemās neizbēgama-lieko sāļumu var noskalot vai nomērcēt-gatavojot ēdienu -tam sāli neliek,parasti lieku plastmasas spainīšos ,kur firmas fasē krējumu -tie ir 3 un 5 litrīgi
Nu,nemarineju,jau sen.Bet cuku taucinos sacepu,vai sasaldeju.
Parasti marinēju.
Uz 300gr.ūdens lieku 200-300gr.cukura,1ēdamkarote sāls un etiķi atkarībā no tā,kāds asums kādam patīk,sākot no 100gr līdz pat 200gr.Ņemts no Latvijas avīzes un ilgus gadus to lietoju.Sēnes ir ļoti garšigas,bet jāglabā aukstumā.
Ziemai lasu tikai cūcenes,vannā mērcēju,notīru no smiltīm,lapām,tad vāru,pieliekot sauju sāli un vāru,līdz sēnes nogrimst,tad lieko ūdeni notecinu,pievienoju sāli 50 gr.uz 1 kg. un sālu emaljētā spainī,uzliekot marli un slogu.Sēnem jābūt pārņemtam ar šķidrumu,ja tas trūkst,tad jāpielej ūdens. Sēnes nedrīkst sālīt slēgtā traukā,māla podos!!!...
recepteszupu,sautejumu,olu.
Savu recepti ņi ņi...!!!
Sēnes vāra 10-25 minūtes. Novārītas sēnes strauji atdzesē aukstā ūdenī. Pēc novārīšanas vēl mērcē aukstā ūdenī 1-2 dienas, ūdeni mainot 1 vai 2 reizes dienā.
• 1 kg novārītu sēņu, 60-80 g sāls,
• daiviņa kiploka,
• 2 zariņi diļļu,
• 3-5 upeņu lapas,
• 6 melnie pipari,
• 2 lauru lapas.
Sēņu trauku nosedz ar upeņu lapām.
Pārbaudīt variants vairāk kā 20 gadu garumā. Pirms lietošanas ieteicams nomērcēt aukstā ūdenī.