Latvijā ir maksas "bezmaksas izglītība" vai vienkārši maksas izglītība?

29. feb 2012. 17:22


Manuprāt  sasodīti dārga  "bezmaksas izglītība", īpaši, ja uz skolu jāpalaiž  vairāk par vienu bērnu. Man ir viens ko skolā laist, tieku galā, bet kaimiņos ir ģimene ar pieciem bērniem, mazturīgo statusā neiekļaujas, bet nekādas dižās rocības arī nav - par pusdienām vien mēnesī 100 Ls jāsamaksā, apģērbs ( bērni vienmēr tīrās drēbēs) mācību lietas katram bērnam, skolas maksas pasākumi katram bērnam, piespiedu - labprātīgās skolas ekskursijas utt.

29. feb 2012. 17:37

Citur pasaulē ir skaidri definēts - ko sevī ietver maksas izglītība,  un ko  bezmaksas izglītība, Latvijā tādas definīcijas nav.

29. feb 2012. 18:13

Ak, nu , Astrīd, es jau arī to zinu.
Ģimenīte agrāk bija vidēji pārtikusi - tā par kuru runāju, bet laikmetu griežos palika gandrīz ar neko un pieciem bērniem, kuri visi ir jāpalaiž skolā un viņi to arī dara, bet visus līdzekļus faktiski apēd skola un tas, manuprāt, nav normāli.

Atslegas vārdi: dzīve38590, attieksme3443, skola.0

Labākā atbilde

  1. 3
Vilnis S. 29. feb 2012. 17:32Viņa atbildes

Vai tad kaut kur pasaulē skola pērk drēbes vai par velti baro bērnus.Manuprāt sasodīti uzskati, ka kādam citam jārūpējas par jūsu bērniem

Šis jautājums jau ir slēgts. Jūs nevarat uz viņu atbildēt.

Atbildes (21)

  1. 2
Dzēsts profils 29. feb 2012. 18:09 Viņas atbildes

Zinu, ka tas priekš kāda skanēs briesmīgi, bet tad, kad es laidu pasaulē savus bērnus, pilnīgi noteikti zināju, ka viņi būs jābaro, jāsūta skolā, jāģērbj. Ja bērni neietu skolā , viņus taču badā un plikus neturētu.

  1. 1
jautrite b. 29. feb 2012. 17:54 Viņas atbildes

es skolā mācījos padomju laikā-gŗāmaras un kontūrkartes vajadzēja pirkt vecākiem,arī skolas formu,atceros ,ka bija :"luksa" auduma kleita,tā pēc tam pārtapa svārkos un tika valkāti līdz 9.klasei,tāpat penālis,rakstāmpiederumi,zīmēšanas un nošu burtnīcas,arī slēpes skolā nevarēja iznomāt.Un skolā pusdienas-gan negribīgi ēdu 1,klasē-tālāk ņēmu līdzi mammas gatavotas maizītes.Bērnus var apģērbt humpalās ,jaunakie valkāt vecāko bērnu drēbes,pēc 9.klases iet uz tehnikumu-tur maksā stipendiju,arī šobrīd labi meklējot-varatrast darbiņu vasarā,es strādāju no 13 gadu vecuma.Un starp citu reizēm iepērkos humpalās,jo tur ir daudz interesanta.Ekskursijās var nebraukt,uz maksas pasākumiem neiet-tikai bērniem viss pareizi jāpaskaidro.Ar to gribu teikt,ka arī mana izglītība nebija gluži par velti

  1. 1
Sanita B. 29. feb 2012. 20:00 Viņas atbildes

Ēdiens un apģērbs jau nu noteikti nav maksas izglītība.Un algas skolotājiem arī vecāki nemaksā. Par pusdienām skolā var arī nemaksāt, bet dot līdzi ēdienu no mājas.Pasākumi un ekskursijas arī nav spiesta lieta - vecāki paraksta dokumentu ('par' vai 'pret'). Jā, mācību lietās naudas aiziet diezgan, bet ko tur padarīt. Ja runājam par vid.izglītību, pie maksas izglītības pieskaitu grāmatas, ja skola ar tām neapgādā. Bet arī tikai tāpēc, ka padomju laikā visi tika apgādāti ar grāmatām. Citādi starpību neredzu.

  1. 1
Alda Z. 29. feb 2012. 21:33 Viņas atbildes

Cik zinu,daudzbeernu gimenes apgaadaa pasvaldiiba,bet vecaakiem nepatiik,ka nedod naudu,bet nepieciesamaas lietas arii maaciibu graamatas,tas pats ir ar maznodrosinaatajiem,pusdienas arii apmaksaa pasvaldiiba,vismaz taa bija visu laiku,iespeejams,ka pa paaris meenesiem ir viss mainiijies

  1. 1
Dzēsts profils 29. feb 2012. 22:54 Viņa atbildes

Gudrām galvām ir bezmaksas izglītība,kuri dumji,lai tie maksā!!! Agrāk ģimenē bērni bija līdz 10,vecāki sapirka visu,veda produktus uz skolu pusdienām,tagad gaida visu no valsti. K.Ulmaņa laikā latvieši brauca mācīties uz Tartu,Maskavu,Ļeņingradu! Vai tas bija par velti?!!!

  1. 1
Dzēsts profils 1. mar 2012. 10:48 Viņas atbildes

Ir skolas, kas nodrošinā ar mācību grāmatām, tikai burtnīcas, rakstāmpiederumi, sporta piederumi- tie jāpērk... Ir tāda lieta kā  grāmatu tirdziņi- mācību gada sākumā- kur par mazām naudiņam var nopirkt  mācību grāmatas no vecāko klašu skolēniem..Ēdiens un apģērbs- tā jau tomēr ir vecāku darīšana, pienākums - ja nu tā pa tiešo teikt. Tur nu izglītības sistēmai diez vai kāda teikšana diži būtu.
Piekrītu, ka lielākam bērnu pulciņam nav nemaz tik finansiāli viegli nodrošināt visu nepieciešamo, tacu- tā bija vecāku izvele- mums būs ....bērni... Tai izvēlei jau nu vajadzeja būt ar skaidru sapratni par to, ko tas prasīs no vecākiem..

  1. 1
Jānis V. 1. mar 2012. 11:03 Viņa atbildes

Saprotams, ka apģērbs un ēdiens ir jānodrošina vecākiem, bet ko darīt, ja līdzekļus šīm pamatvajadzībām noēd skolas vajadzības? Labi, es tieku galā, bet ja man būtu vairāk par diviem bērniem, tad es arī nezinu - kā tiktu galā. Tie, kas te gremdējas saldskābās atmiņās varbūt atcerās, ka dzīve tad nebija tik dārga kā tagad. Un dzīves standarti bija citi. Jautājums ir par šodienu. Un LR tiešām nav skaidri un gaiši nodefinēts - ko nozīmē bezmaksas izglītības nodrošināšana  pie mums, Latvijā.

  1. 0
Valdis m. 29. feb 2012. 19:40 Viņa atbildes

gudri kimentetaji  kad es augu  vecakiem bija jastrada obligati un algu maksaja visiem bet tagad audzinot savus  darbu atnema cita jau 1,5 gadi nevaru izcinit savu nopelnito  labi ka protu vel nopelnit nelikumigu naudu   pilnigi riebjas palasot gudrisus

  1. 0
Dana D. 29. feb 2012. 19:55 Viņas atbildes

Vilnis Salme labi pateica , nav ko piebilst !   

  1. 0
savsem k. 29. feb 2012. 20:46 Viņa atbildes

Tiešām nelāgi - kā viņai tik daudz bērnu gadījās ?

  1. 0
Elvital A. 29. feb 2012. 21:17 Viņas atbildes

"bezmaksas" izgliitiiba un DAUDZBēRNU ģimene ir 'loti smags un sāpiigs jautājums jebkurai paaudzei - gan ulmaņlaiku, gan padumjo, gan atjaunotās Latvijas laiku ... kam bijis grūtāk , vai smagāk izaudzināt skolotus bērnus - viennoziimiigas un bezemociju atbildes nebūs katram laikam savas grūtiibas un gribas spēks....
bet vai tad pašvaldiiba daudzbērnu ģimenēm nepaliidz??? vai tad māc. grāmatas bērns bērnam nenodod? un vēl daudz liidziigu jautajumu ... bet tie jau visi būs ar emociju pieskaņu
mūsu izvēlētai valdiišanas kliķei nav vajadziigi izgliitoti cilvēki un ne jau 100% tā ir visiem vajadziiga (kā padumjajos laikos), mēs vairs nemākam saprast ka lai kaut ko gūtu ir arii kaut kas jādod !!! (piedodiet ka tik gari, bet tas jau ir emocijas .. )

  1. 0
Vineta K. 29. feb 2012. 22:12 Viņas atbildes

Tam espilnigi piekritu.Jo,berni nejutas labi skola,jo netikai jamaksa,bet formas ari nav.Un tas dod iespeju nirgaties par tiem berniniem,kuriem nav tadu lidzeklu .Un ta ir katastrofa.Jo berni,ir launi,kuriem ir viss.

  1. 0
Dzēsts profils 1. mar 2012. 10:12 Viņas atbildes

Paldies tiesībsargam,kurš pacēla šo problēmu.Drīz būs arī medicīna tikai par maksu,ja klusēsim.

  1. 0
Skārleta H. 1. mar 2012. 12:04 Viņas atbildes

Neko neteikšu par skolām, šobrīd, bet augstskolā studē viduvējības, kuru vecāki var atļauties apmaksāt atvašu izklaides, bet patiesi talantīgi jaunieši paliek aiz strīpas. Un Tas nav vairs godīgi.

  1. 0
Ro T. 1. mar 2012. 12:46 Viņa atbildes

Atklāts rekets tas ir.

  1. 0
Vasilijs P. 1. mar 2012. 17:01 Viņa atbildes

Pamatoju-MAKSAS izglitiba,jo visas nezinamu iemeslu del izr zinamos apstaklos izvirzijusas savas Maigas Vietas

  1. 0
Dzēsts profils 1. mar 2012. 17:31 Viņa atbildes

Nav dzīvē nekas par velti, un nekad nekas nav bijis par velti.

  1. 0
Dzēsts profils 1. mar 2012. 21:31 Viņas atbildes

daudz bernu gimenem pasvaldibas palidz, bet sur tur ir ta vecaki noniecinati , ka pat viniem negribas iet tai palidzibai pakal.

  1. 0
Valdis V. 1. mar 2012. 22:16 Viņa atbildes

tad nu atklājums. pat celibāts nav bez maksas - bezbērnu nodokli iekasē

  1. 0
Dzēsts profils 2. mar 2012. 12:21 Viņa atbildes

Nākamajai Īrijas sēņu lasītāju armijai izglītība nav vajadzīga.

Autorizācija

Ienākt